icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Rode Kruis Ziekenhuis deelt tarieven 2017

Nieuws|Het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) uit Beverwijk heeft aan de Consumentenbond zijn tarieven voor 2017 beschikbaar gesteld voor publicatie. Vorig jaar was het RKZ ook al het eerste ziekenhuis dat de tarieven samen met de Consumentenbond openbaar maakte.

Sandra de Jong

Sandra de Jong , Woordvoerder Gepubliceerd op:1 augustus 2017

rode kruis ziekenhuis

De tarieven die het RKZ vrijgeeft betreffen een groot deel van de prijzen voor behandelcodes (dbc’s) tot €885 die met de 5 grootste concerns zijn afgesproken. Met zorgverzekeraars DSW en ASR lopen de gesprekken nog.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Het gaat misschien minder hard dan gehoopt, maar de lijsten met behandeltarieven verschijnen gestaag. Het is prijzenswaardig dat het RKZ wederom hun patiënten toegang geeft tot de tarieven. Een voorbeeld dat wat ons betreft veel ziekenhuizen zouden moeten volgen.’

Actie: Wat kost mijn zorg

De actie ‘Wat kost mijn zorg’ startte in juli 2016. Combée: ‘Met meerdere oproepen aan verzekeraars en ziekenhuizen hebben wij duidelijk gemaakt dat wij willen dat zij hun gecontracteerde tarieven openbaar maken. Wij zetten de actie voort, want ondanks dat we goede stappen vooruit zette, is het doel volledige prijstransparantie.’

Alle 4 de grote verzekeraars tonen een deel van hun tarieven tot €885 op hun websites of hebben toegezegd dit te gaan doen. In de database van de Consumentenbond en Open State Foundation zijn tot dusver de tarieven van meer dan 200.000 ziekenhuisbehandelingen verzameld.

Wij zetten ons ervoor in deze zo snel mogelijk aan te vullen met nieuwe gegevens, met name van 2017.

Lees ook: