icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

1 op de 5 zonnebrandsprays biedt niet beloofde bescherming

Nieuws
|
Niet alle zonnebrandsprays met factor 30 halen de beloofde bescherming, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Twee van de geteste sprays zijn regelrechte afraders: Lucovitaal blijft steken op factor 19 en Australian Gold biedt zelfs maar factor 15. Ook Lovea krijgt een onvoldoende, omdat het niet genoeg beschermt tegen uv A-straling.
babs van der staak

Babs van der Staak   WoordvoerderGepubliceerd op:28 mei 2018

De Consumentenbond beoordeelde de bescherming tegen uv A- en uv B-straling, het gebruiksgemak en het etiket van 15 zonnebrandsprays. Zeven producten bleken allergenen te bevatten die irritatie kunnen veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid.

Bij de sprays van Etos, Lancaster, Ladival en Lucovitaal zorgden specifieke allergenen en/of hormoonverstorende stoffen voor een lager testoordeel. De sprays van P20 en Louis Widmer bevatten zelfs een hormoonverstorend ingrediënt dat de EU afraadt in sprays en werden daarom uitgesloten van de test.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Helaas kunnen consumenten niet altijd blind vertrouwen op de factor die op zonnebrandsprays staat. Dit is kwalijk omdat consumenten dit lastig zelf kunnen controleren. Ze denken goed beschermd te zijn, maar verbranden alsnog. Een te lage factor kan op korte en op lange termijn schade toebrengen aan de huid.’

Crèmes

In 2017 deed de Consumentenbond onderzoek naar 15 zonnebrandcrèmes. Toen bleek een drietal producten ook niet de beloofde SPF 30 te bieden. Dit waren producten van Clinique, Clarins en de inmiddels niet meer verkrijgbare crème van Europrofit.

De SPF-factor geeft aan hoeveel bescherming een product biedt tegen uv B-straling, die zorgt voor verbranding van de huid. Daarnaast moeten zonnebrandmiddelen beschermen tegen uv A-straling. Die kan schade veroorzaken dieper in de huid, wat de kans op kanker en celveroudering vergroot.

Het artikel over zonnebrandmiddelen staat in de Consumentengids van juni.