A-merken stijgen nog steeds harder in prijs dan budgetmerken

Babs van der Staak WoordvoerderGepubliceerd op:27 mei 2025
De Consumentenbond bekeek tussen april 2024 en april 2025 de prijzen van ruim 800 A-merkartikelen en 300 budgetmerkartikelen. Van de 100 meest verkochte A-merken stegen er 73 harder in prijs dan de inflatie. Omo (39%), Senseo (24%) en Robijn (23%) waren de grootste stijgers.
Slechts 7 A-merken uit de top 100 werden niet duurder. Budgetmerken zijn het goedkope alternatief voor A-merken. De prijzen van budgetmerken zitten vaak tientallen procenten onder die van A-merken. Er waren ook budgetproducten die daalden in prijs, terwijl de vergelijkbare A-merk variant duurder werd. Dit was onder andere te zien bij pindakaas (Calvé), chips (Lay’s) en appelmoes (Hak).
Grote onderlinge verschillen
Bij Jumbo stegen de prijzen van A-merken het hardst, gemiddeld met 11%. Bij de andere supermarkten was de stijging 6% tot 7%. Jumbo geeft in een verklaring aan dat de forse stijging komt door hun zelfstandige, lokale inkoop. Jumbo heeft zich onlangs aangesloten bij 2 Europese inkooporganisaties en wil daarmee een inhaalslag maken.
Nettorama is het goedkoopst voor A-merken met 9% lagere prijzen dan gemiddeld. Dirk, Hoogvliet en Vomar zijn ook relatief goedkoop voor A-merken. Bij Poiesz werden de budgetmerken opvallend veel duurder, die stegen daar met gemiddeld 10%.
Inkoopmuren
Meerdere supermarkten laten weten dat de inkoopprijzen van A-merken de afgelopen jaren harder zijn gestegen dan die van budgetmerken. A-merkfabrikanten hullen zich hierover in stilzwijgen of leggen de verantwoordelijkheid bij de supermarkten.
In Duitsland en Frankrijk liggen de inkoopprijzen van A-merken vaak lager dan in Nederland, omdat supermarkten daar profiteren van schaalgrootte. Maar een aantal internationale A-merkfabrikanten staat niet toe dat Nederlandse supermarkten de producten voor diezelfde lage prijs over de grens inkopen. Door deze zogenoemde inkoopmuren betalen Nederlandse consumenten vaak meer dan in omliggende landen.