icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eenvijfde autobezitters onwetend over autokosten

Een op de 5 autobezitters heeft geen idee wat hij maandelijks kwijt is aan de auto. Dit blijkt uit onderzoek onder bijna 7000 panelleden. De meesten kopen zelf een auto in plaats van leasen voor een vast bedrag.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Gepubliceerd op: 21 november 2019

opzeggen-lease-contract

Van de autobezitters weet 63% ongeveer wat de maandelijkse kosten voor zijn auto zijn. Slechts 17% weet dit precies. Wij vroegen autobezitters vervolgens waarvoor ze kiezen als ze een (andere) auto nodig hebben. Een eigen auto of een leaseauto?

Meer dan de helft koopt een tweedehands auto met eigen geld. Een kwart van de panelleden gaat voor een nieuwe auto. Ruim 1 op de 10 panelleden (13%) kiest voor een private-leaseauto. Geld lenen voor de aanschaf zien de meesten niet zitten.

Private lease

Als redenen om niet voor private lease te kiezen worden vooral genoemd dat:

  • dit te duur is
  • zelf een auto kopen voordeliger is
  • eigenaar van de auto zijn de voorkeur heeft
  • er te weinig/onregelmatig gereden wordt voor een private leaseauto.

De groep (13%) die wel voor private lease kiest, zegt dit vooral te doen vanwege:

  • de vaste maandkosten
  • gemak
  • geen onverwachte extra kosten (zoals bij onderhoud en schade)
  • geen gedoe met de garage.

Meer dan de helft heeft de voorkeur voor een hybride of volledig elektrische leaseauto. Ruim een derde (38%) voor een benzineauto. 

Stellingen private lease 

Leasen en je hypotheek

De Consumentenbond legde enkele stellingen voor aan panelleden met een voorkeur voor private lease. Bijna de helft (46%) denkt ten onrechte dat een private-leasecontract van invloed is op de huidige hypotheek.

Een vijfde weet het niet. Ruim een derde had het wel juist: een private-leasecontract is alleen van invloed op een nieuwe hypotheeklening. En dus niet op een al lopende hypotheek.

Opbouw schadevrije jaren

Ook denkt een derde dat er met private lease geen schadevrije jaren worden opgebouwd. Dat klopt niet. Een enkele leasemaatschappij registreert de schadevrije jaren in centrale database Roy-data.

Het merendeel geeft na afloop van het leasecontract een leaseverklaring af met de opgebouwde jaren. Wel kun je de schadevrije jaren verliezen die je vóór de leaseperiode hebt opgebouwd.

Andere bestuurder

Ten slotte weten de meeste panelleden wel dat ook anderen (met rijbewijs) in de auto mogen rijden. Maar een vijfde denkt dat dat niet mag. Schade die een ander met jouw leaseauto rijdt, telt wel mee voor jouw schadevrije jaren. Dat gelt ook voor een eventueel eigen risico.

Autokosten en automankementen

Uit ons onderzoek naar autokosten blijkt dat de kosten per maand erg uiteenlopen. De goedkoopste auto kost €250 per maand en de duurste auto in ons onderzoek €1600 per maand. Hierbij gingen wij uit van gemiddeld 15.000 kilometer rijden per jaar en 5 jaar gebruiksduur.

Een opvallend element uit het onderzoek: de verzekeringspremies zijn dit jaar sterk gestegen. Die premie is bij leasen inbegrepen in de leaseprijs. Met een lease-auto heb je ook geen last meer van kosten voor mankementen.

Uit ons onderzoek naar automankementen komen enkele Aziatische merken goed uit de bus. Consumenten met een Peugeot 308 van voor 2013 stonden het afgelopen jaar het vaakst met pech langs de weg. Ook bezitters van een Seat hadden veel pech.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Auto leasen via de Consumentenbond