Deposito wint terrein op vrij opneembare spaarrekening
Rien Meijer Expert Geld & VerzekeringGepubliceerd op:29 januari 2014
Sinds juni vorig jaar is de netto inleg van spaargeld elke maand negatief geweest. Als mogelijke oorzaak voor deze unieke situatie noemt DNB dat huishoudens spaargeld opnemen om extra af te lossen op hypothecaire leningen. Daarnaast is de rente in de tweede helft van 2013 verder gedaald, waardoor het voor consumenten interessant is om te kijken naar alternatieven voor het aanwenden van hun spaargeld.
Internetspaarrekening
In totaal hadden huishoudens eind vorig jaar €325 miljard op spaarrekeningen staan bij banken in Nederland. Het overgrote deel hiervan (ruim 85%) staat op vrij opneembare spaarrekeningen, bijvoorbeeld internetspaarrekeningen. De overige €48 miljard is voor een bepaalde periode vastgezet op een spaardepósito, waarbij klanten doorgaans een hogere rente krijgen dan bij de vrij opneembare spaarrekeningen.
Hogere rente
De Consumentenbond ging eerder deze maand van start met een initiatief om namens spaarders een hogere rente op deposito’s overeen te komen met banken. Leden en niet-leden kunnen zich tot en met 16 februari aanmelden voor het Consumentenbond Renteaanbod.
Bron: DNB
Nieuw & interessant
- 24 jun.
Review: ABN AMRO Schenken met Beheer Spaarrekening
In dit artikel lees je de belangrijkste aandachtspunten voor de ABN Amro Beheer spaarrekening en wat wij ervan vinden. - 12 jun.
Review: Bunq spaarrekening
De onlinebank Bunq staat met een spaarrente van 2,46% hoog in de lijst van Nederlandse banken. Maar is het aantrekkelijk en veilig om hier een spaarrekening te openen? - 30 mei
Vervroegde opname van een deposito
Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname. - 14 sep.
Review: Rabobank TijdslotSparen
Rabobank heeft een nieuw product gelanceerd: Rabo TijdslotSparen. De bank adverteert met een variabele rente van 2,25%. Is dit aantrekkelijk en wat zijn de voorwaarden?