icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nieuwe variant helpdeskfraude: Google en Ziggo

Nieuws|Al jaren zijn oplichters uit naam van Microsoft actief. Bij een nieuwe variant doen de criminelen zich voor als helpdeskmedewerker van andere bedrijven, zoals Google en Ziggo. Ook hier gebruiken ze de smoes dat er problemen zijn met je computer. Ga er niet op in!

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Elektronica Bijgewerkt op:2 augustus 2018

microsoft-helpdesk

De Consumentenbond kreeg eind juli een melding van een vorm van oplichting die erg lijkt op de zogenoemde Microsoftbellers. In deze andere variant van helpdeskfraude gaat het om nepmedewerkers van Google, Ziggo en misschien ook andere internetproviders. Je wordt gebeld met de mededeling dat je computer besmet is met virussen of dat je getroffen bent door hackers. Ga er niet op in.

Betaalgegevens onderscheppen

In de melding die wij kregen, boden de criminelen uit naam van Google en Ziggo Technical Service voor een luttele €2 aan de veiligheidsproblemen op te lossen. Ook zouden ze levenslange garantie bieden op bescherming tegen nieuwe problemen. Het lijkt misschien alsof het betalen van een klein bedrag als €2 geen kwaad kan. Maar om de computerproblemen op te lossen, vragen de criminelen toegang tot je computer via TeamViewer. Ze kunnen dan ook meekijken met de betaling. Zo kunnen ze achter je creditcardnummer of inloggegevens van je bank komen. 

Windows blokkeren

In het begin lijken de criminelen vooral de helpende hand te willen uitsteken. Maar gedurende het gesprek wordt de toon steeds dwingender. Bij het niet willen afgeven van de gevraagde betaalgegevens kan de taal zelfs dreigend worden. De internetverbinding zou worden afgesloten als de problemen niet worden opgelost. Als dat niet genoeg indruk maakt, kan zelfs Windows op slot worden gezet, zoals bij de melder van deze nieuwe variant gebeurde. Een bezoek aan de computerwinkel was nodig om de pc weer aan de praat te krijgen.

Voorkomen 

Als Ziggo of een andere provider een virusbesmetting constateert die bijvoorbeeld zorgt voor het versturen van spam, kunnen ze je internetverkeer tijdelijk afsluiten. Hoe dan ook is het niet verstandig om op telefoontjes over virussen in te gaan. Twijfel je toch, hang dan op. Bel zelf je provider op hun publieke telefoonnummer en vraag of er wat over jouw aansluiting bekend is met betrekking tot virussen. Bekijk meer tips over het voorkomen van telefonische phishing en het  beperken van de  gevolgen ervan.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • aanmelden-google
  Eerste indruk  |  12 feb.

  Google Password Checkup extensie

  Google heeft de gratis browseruitbreiding Password Checkup uitgebracht, die controleert of je wachtwoorden veilig zijn tegen een datalek of hack.
 • gezichtherkenning-man-punten
  3 jan.

  Gezichtsherkenning op smartphone niet altijd veilig

  Steeds meer smartphones kun je ontgrendelen door je gezicht voor het scherm te houden. Uit onderzoek blijkt dit vaak niet veilig te zijn.
 • nepwebshop-veilig-internet
  Nieuws  |  26 nov.

  Consumentenbond waarschuwt voor ‘december-nepshops’

  De ‘december-nepshops’ zijn professioneel ogende webshops, die veel moeilijker te herkennen zijn dan ‘gewone’ nepshops. Vaak zijn ze voorzien van een KvK-nummer, een echt adres, een iDEAL-logo en een keurmerk.
 • Mediapool MG-Veilig Online 1200x800
  3 jul.

  Bestel gratis de Minigids Veilig online

  Oplichters op Marktplaats, criminelen die op je bankgegevens azen of naar je wachtwoord vissen: zomaar een greep uit de dagelijkse praktijk. Voorkom een hoop ellende met de do’s en don’ts uit de Minigids Veilig online.