icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
Schadelijke supplementen 1200x800

Actie: Stop schadelijke supplementen

Fabrikanten overtreden de regels als het gaat om de dosering en claims voor voedingssupplementen. Wij komen hier tegen in actie.
| Lees meer

Jodium

Je zou verwachten dat een jodiumtekort bijna niet meer voorkomt sinds de meeste bakkers gejodeerd zout gebruiken bij het bakken van brood. Maar het gebruik van dit zogenoemde bakkerszout is niet verplicht. Het kan dus zo zijn dat je wel elke dag brood eet, maar toch te weinig jodium binnenkrijgt. 
thomas cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 29 oktober 2019

brood

Waarom is jodium belangrijk?

Jodium zorgt ervoor dat de schildklier goed blijft functioneren. Bij een ernstig tekort aan jodium gaat de schildklier langzamer werken en kan deze gaan opzwellen. Dit kan leiden tot vermoeidheid en gewichtstoename. Bij kinderen kan een jodiumtekort leiden tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen. In extreme gevallen kan er dwerggroei ontstaan. 

Het is daarom vrij zorgelijk dat onze jodiuminname tussen 2006 en 2015 met een derde is gedaald. De grootste oorzaken zijn:

  • We eten minder brood.
  • Het zoutgehalte in brood is verlaagd.

Loop jij kans op een jodiumtekort?

bakkerszout
Wie dagelijks regulier (niet-biologisch) brood uit de supermarkt eet, loopt nauwelijks kans op een jodiumtekort. Maar voor liefhebbers van biologisch brood van de bakker is dit heel anders. Minder dan de helft van de biologische broden bevat bakkerszout. En bij glutenvrij brood is dit percentage nog lager. En ook als je zelf brood bakt bevat dat meestal gewoon en geen bakkerszout.

 

Eet je brood zonder bakkerszout en vul je dit niet aan, dan loop je risico op een tekort.  

Zit er jodium in jouw brood?

Wij vroegen 54 bakkers en bakkerijketens, 10 supermarkten en 9 producenten van glutenvrij brood of ze bakkerszout gebruikten bij de bereiding van hun brood. Van de producenten gaf 84% ons een inkijkje in hun zoutgebruik.

Bekijk de volledige lijst van bakkers om te zien of jouw bakker bakkerszout gebruikt.

Geen bakkerszout, wat nu?

Zit er in jouw brood geen bakkerszout, dan is het misschien verstandig te kijken naar een jodiumsupplement. Uit je voeding haal je namelijk maar 40% van je dagelijkse portie jodium. Het komt voor in vis, eieren, zuivelproducten, zeewier en sommige vleeswaren. Overstappen naar brood met bakkerszout kan natuurlijk ook. Kijk bij het Voedingscentrum of je voldoende jodium binnenkrijgt. 

Ook interessant:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Populaire artikelen

  • Algenolie vervanger van visolie

    Algenolie: vervanger visolie?

    Is algenolie een goede vervanger van visolie? En wanneer is zo'n omega-3 supplement nodig? Wij beantwoorden de 5 meestgestelde vragen over algenolie. Dit artikel is gebaseerd op een test algenolie uit de Gezondgids van augustus/september 2022.
  • Gezondheidsclaims supplementen etiket lezen

    Veel misleidende claims over weerstand

    Claims over de weerstand gaan vaak te ver. Verkopers beloven allerlei voordelen van supplementen en drankjes die niet zijn toegestaan.
  • Artikel vitamines
    Nieuws

    Verbod op schadelijke doseringen vitamine B6

    Vitaminepillen met te veel vitamine B6 zijn vanaf 1 oktober verboden. Fabrikanten mogen ze niet meer op de markt brengen.
  • vitaminen-met-hand

    Extra vitamines of mineralen nodig?

    Niet iedereen krijgt voldoende vitamines en mineralen binnen via de voeding. Check of je wat extra's nodig hebt, en zo ja wat.