icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vitastiq: zelf vitaminewaardes meten

Eerste indruk | De Vitastiq is een apparaat waarmee je volgens de fabrikant zelf eenvoudig de vitamine- en mineralenniveaus in je lichaam kunt checken. Klinkt handig, maar blijkt misleidend.
Rosa Rolvink
Rosa Rolvink

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  8 november 2017


product zelfanalyse vitamines en mineralen

prijs €149


Lifestyle-zink-op-telefoon

Vitastiq is misleidend

De Vitastiq klinkt als een uitkomst, maar dit valt tegen. We analyseerden de vitamine- en mineraalwaardes van een proefpersoon met de Vitastiq én via een bloedwaardetest bij de huisarts. De Vitastiq bleek ten onrechte verontrustend lage waardes aan te geven voor veel vitamines en mineralen.

Opmerkelijk is ook dat het apparaat wordt verkocht door Plantina, een producent van diverse supplementen. De producent heeft er dus baat bij als je (denkt dat je) een tekort aan vitamines of mineralen hebt; Plantina verkoopt immers supplementen.

Hoe werkt de Vitastiq?

vitamine-c-metenPlantina zegt op haar website dat het apparaat werkt met ‘electro-acupunctuur’, om zo het vitamine- en mineralenniveau via de huid te meten. Meer uitleg over de methode wordt helaas niet vermeld, dus het blijft nogal vaag. Om de Vitastiq te gebruiken volg je de volgende stappen:

 1. Download de gratis app op een smartphone of tablet.
 2. Sluit de Vitastiq via een kabel aan op de audio-poort.
 3. Stel een gebruikersprofiel in.
 4. Bereid je voor op het meten (handen wassen).
 5. Start het meten.

Het meten gaat vervolgens erg simpel. Je zet de pen op je huid en het apparaatje start met de meting. De informatie wordt zichtbaar in de app waar je persoonlijke meetrapporten kunt aanmaken voor meerdere personen.

Meting klopt niet

Wij lieten een gezond persoon de Vitastiq testen. De app toonde aan dat onze proefpersoon schokkende tekorten zou hebben aan essentiële voedingstoffen. Toen hij vervolgens via zijn huisarts zijn bloed liet analyseren door een laboratorium, bleek er van de verontrustende metingen van de Vitastiq niets te kloppen. De waardes van de vitamines en mineralen waren helemaal in orde.

Gezond eten

vitamine-b2-op-telefoonDe Vitastiq doet je graag geloven dat je snel een pot vitaminen en mineralen in huis moet halen. Maar de meeste mensen hebben juist geen supplementen nodig. Als je gezond leeft en gevarieerd eet zul je niet gauw een tekort oplopen.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zo kunnen veganisten, ouderen, zwangere vrouwen, kinderen en enkele andere groepen soms baat hebben bij een supplement.

Bekijk of jij extra vitamines of mineralen nodig hebt.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • zeewier
  Nieuws  |  6 okt.

  Supplementen bevatten niet altijd beloofde hoeveelheid jodium

  Supplementen op basis van kelp bevatten niet altijd de hoeveelheid jodium die fabrikanten claimen en overtreden daarmee de wet.
 • zeewier
  Test  |  6 okt.

  Test jodiumsupplementen

  Als je risico loopt op een jodiumtekort is het aan te bevelen een supplement te gebruiken. Maar let op: onze test laat zien dat niet elk supplement de beloofde hoeveelheid jodium bevat.
 • kinderstoel eten groente fruit peuter hapje fruithapje

  Kindervoeding

  Het is niet altijd even makkelijk om kinderen gezond te laten eten. Wij geven je tips.

 • MG Vitamine 1200x800

  Bestel gratis de Minigids Vitaminen

  Als je gezond wilt eten, is de Schijf van Vijf een handig hulpmiddel. Maar heb je dan nog multivitaminen nodig? Je leest het in de Minigids Vitaminen.