icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Schadelijke supplementen 1200x800

Actie: Stop schadelijke supplementen

Fabrikanten overtreden de regels als het gaat om de dosering en claims voor voedingssupplementen. Wij komen hier tegen in actie.
| Lees meer

Vitastiq: zelf vitaminewaardes meten

Eerste indruk
|
De Vitastiq is een apparaat waarmee je volgens de fabrikant zelf eenvoudig de vitamine- en mineralenniveaus in je lichaam kunt checken. Klinkt handig, maar blijkt misleidend.
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 8 november 2017

product zelfanalyse vitamines en mineralen

prijs €149

Lifestyle-zink-op-telefoon

Vitastiq is misleidend

De Vitastiq klinkt als een uitkomst, maar dit valt tegen. We analyseerden de vitamine- en mineraalwaardes van een proefpersoon met de Vitastiq én via een bloedwaardetest bij de huisarts. De Vitastiq bleek ten onrechte verontrustend lage waardes aan te geven voor veel vitamines en mineralen.

Opmerkelijk is ook dat het apparaat wordt verkocht door Plantina, een producent van diverse supplementen. De producent heeft er dus baat bij als je (denkt dat je) een tekort aan vitamines of mineralen hebt; Plantina verkoopt immers supplementen.

Hoe werkt de Vitastiq?

vitamine-c-metenPlantina zegt op haar website dat het apparaat werkt met ‘electro-acupunctuur’, om zo het vitamine- en mineralenniveau via de huid te meten. Meer uitleg over de methode wordt helaas niet vermeld, dus het blijft nogal vaag. Om de Vitastiq te gebruiken volg je de volgende stappen:

 1. Download de gratis app op een smartphone of tablet.
 2. Sluit de Vitastiq via een kabel aan op de audio-poort.
 3. Stel een gebruikersprofiel in.
 4. Bereid je voor op het meten (handen wassen).
 5. Start het meten.

Het meten gaat vervolgens erg simpel. Je zet de pen op je huid en het apparaatje start met de meting. De informatie wordt zichtbaar in de app waar je persoonlijke meetrapporten kunt aanmaken voor meerdere personen.

Meting klopt niet

Wij lieten een gezond persoon de Vitastiq testen. De app toonde aan dat onze proefpersoon schokkende tekorten zou hebben aan essentiële voedingstoffen. Toen hij vervolgens via zijn huisarts zijn bloed liet analyseren door een laboratorium, bleek er van de verontrustende metingen van de Vitastiq niets te kloppen. De waardes van de vitamines en mineralen waren helemaal in orde.

Gezond eten

vitamine-b2-op-telefoonDe Vitastiq doet je graag geloven dat je snel een pot vitaminen en mineralen in huis moet halen. Maar de meeste mensen hebben juist geen supplementen nodig. Als je gezond leeft en gevarieerd eet zul je niet gauw een tekort oplopen.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zo kunnen veganisten, ouderen, zwangere vrouwen, kinderen en enkele andere groepen soms baat hebben bij een supplement.

Bekijk of jij extra vitamines of mineralen nodig hebt.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • Openingsbeelden-Healthwashing
  1 feb.

  Claims op ongezonde producten

  Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.
 • Gezondheidsclaims supplementen etiket lezen
  14 okt.

  Veel misleidende claims over weerstand

  Claims over de weerstand gaan vaak te ver. Verkopers beloven allerlei voordelen van supplementen en drankjes die niet zijn toegestaan.
 • vitamine-pillen
  28 sep.

  Magnesiumsupplementen ongezond hoog gedoseerd

  Supplementen met magnesium bevatten vaak veel meer magnesium dan goed voor je is. Met kans op diarree als gevolg.