
Actie: Stop schadelijke supplementen
| Lees meer
Vitastiq: zelf vitaminewaardes meten

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 8 november 2017
product zelfanalyse vitamines en mineralen
prijs €149

Vitastiq is misleidend
De Vitastiq klinkt als een uitkomst, maar dit valt tegen. We analyseerden de vitamine- en mineraalwaardes van een proefpersoon met de Vitastiq én via een bloedwaardetest bij de huisarts. De Vitastiq bleek ten onrechte verontrustend lage waardes aan te geven voor veel vitamines en mineralen.
Opmerkelijk is ook dat het apparaat wordt verkocht door Plantina, een producent van diverse supplementen. De producent heeft er dus baat bij als je (denkt dat je) een tekort aan vitamines of mineralen hebt; Plantina verkoopt immers supplementen.
Hoe werkt de Vitastiq?
Plantina zegt op haar website dat het apparaat werkt met ‘electro-acupunctuur’, om zo het vitamine- en mineralenniveau via de huid te meten. Meer uitleg over de methode wordt helaas niet vermeld, dus het blijft nogal vaag. Om de Vitastiq te gebruiken volg je de volgende stappen:
- Download de gratis app op een smartphone of tablet.
- Sluit de Vitastiq via een kabel aan op de audio-poort.
- Stel een gebruikersprofiel in.
- Bereid je voor op het meten (handen wassen).
- Start het meten.
Het meten gaat vervolgens erg simpel. Je zet de pen op je huid en het apparaatje start met de meting. De informatie wordt zichtbaar in de app waar je persoonlijke meetrapporten kunt aanmaken voor meerdere personen.
Meting klopt niet
Wij lieten een gezond persoon de Vitastiq testen. De app toonde aan dat onze proefpersoon schokkende tekorten zou hebben aan essentiële voedingstoffen. Toen hij vervolgens via zijn huisarts zijn bloed liet analyseren door een laboratorium, bleek er van de verontrustende metingen van de Vitastiq niets te kloppen. De waardes van de vitamines en mineralen waren helemaal in orde.
Gezond eten
De Vitastiq doet je graag geloven dat je snel een pot vitaminen en mineralen in huis moet halen. Maar de meeste mensen hebben juist geen supplementen nodig. Als je gezond leeft en gevarieerd eet zul je niet gauw een tekort oplopen.
Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zo kunnen veganisten, ouderen, zwangere vrouwen, kinderen en enkele andere groepen soms baat hebben bij een supplement.
Bekijk of jij extra vitamines of mineralen nodig hebt.
Lees ook:
Nieuw & interessant
- 1 feb.
Claims op ongezonde producten
Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in. - 14 okt.
Veel misleidende claims over weerstand
Claims over de weerstand gaan vaak te ver. Verkopers beloven allerlei voordelen van supplementen en drankjes die niet zijn toegestaan. - 28 sep.
Magnesiumsupplementen ongezond hoog gedoseerd
Supplementen met magnesium bevatten vaak veel meer magnesium dan goed voor je is. Met kans op diarree als gevolg.