icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

TikTok niet ok

TikTok schendt de privacy van kinderen. Het bedrijf verzamelt privéinformatie zonder dat ouders of verzorgers daar toestemming voor hebben gegeven. TikTok moet hiermee stoppen Meld je (kind) aan en claim een schadevergoeding.

Claim je compensatie

 • TikTok verzamelt en verhandelt onrechtmatig gegevens van je kind

  TikTok negeert de privacyregels die kinderen moeten beschermen. Het bedrijf verzamelt privéinformatie zonder toestemming van ouders of verzorgers. Met die informatie verkopen ze voor honderden miljoenen euro's aan advertenties. Zo hebben anderen toegang tot informatie over je kind.

 • Meld je kind aan en claim schadevergoeding

  Alleen samen kunnen we zorgen dat TikTok de privacy van kinderen niet meer schendt. Het bedrijf moet alle informatie verwijderen die onrechtmatig is verzameld en alle slachtoffers een schadevergoeding betalen. TikTok mag kinderen niet meer als product gebruiken.

  Claim je compensatie

 • Verander direct je privacy-instellingen

  Bij TikTok staan de privacy-instellingen standaard op openbaar voor volwassenen. Voor kinderen verschillen de instellingen per leeftijd. Wij geven tips hoe je de standaard privacy-instellingen aanpast. En leggen uit hoe je een account helemaal verwijdert.

  Verander je privacy-instellingen

Meer weten?

Lees onderstaande vragen en antwoorden

Tot nu toe

 • Nieuws | 16 juni 2022

  De eerste zittingsdatum is bekend

  De eerste zittingsdatum van onze actie tegen TikTok is bekend. Het wordt 10 oktober 2022.

  Tijdens deze zitting zal het vooral gaan over de procedure en zal er nog niet inhoudelijk op de claim ingegaan worden. De volgende 2 dingen zullen behandeld worden:

  1. Is de Nederlandse rechter bevoegd? (Wij vinden van wel)
  2. Moet de claim daarom 'aangehouden' worden?  (Wij vinden van niet) 
 • Nieuws | 25 februari 2022

  Planning komende kwartalen TikTok-procedure

  De rechtbank heeft besloten de procedure met betrekking tot onze TikTok-claim op te splitsen in drie fasen:

  1. De eerste fase bestaat uit een procedure die duidelijk maakt of de Nederlandse rechter bevoegd is de claim te behandelen of niet. TikTok heeft zes weken om z'n visie hierover in te dienen (6 april 2022). Daarna volgt de mondelinge behandeling, waarna de rechter in een tussenvonnis oordeelt of de zaak in Nederland voor de rechter kan komen, of ergens anders.
  2. Tijdens de tweede fase komen verschillende procedurele onderwerpen aan de orde. Eén van de vragen die dan aan bod komt is of het zinvol is de claim collectief te behandelen of niet. Ook wordt in deze fase de exclusieve belangenbehartiger aangewezen (er zijn namelijk drie stichtingen die TikTok voor de rechter hebben gedaagd). En de rechter zal toetsen of de claim tegen TikTok ontvankelijk is, oftewel: of de claim aan de juridische voorwaarden voldoet om in behandeling te worden vernomen.
  3. De derde fase is de inhoudelijke behandeling. Wanneer die plaatsvindt, staat nog niet vast omdat eerst de eerste twee fasen doorlopen moeten worden.
 • Nieuws | 25 november 2021

  Sociale media niet geschikt voor kinderen

  Sociale media zijn ongeschikt voor kinderen. Dat concludeert de Consumentenbond, die 8 social media-apps doorlichtte. De platforms houden te weinig rekening met de kwetsbaarheid van kinderen. Ze schenden de privacy en hebben te weinig kindvriendelijke-instellingen.

  Bekijk het hele nieuwsbericht 

 • Nieuws | 15 september 2021

  Ierse waakhond start twee onderzoeken naar TikTok

  De Ierse toezichthouder voor privacy start 2 onderzoeken naar TikTok. Het eerste onderzoek richt zich op hoe TikTok informatie van kinderen verzamelt en verwerkt (+ leeftijdsverificatie van < 13 jaar). Het andere gaat het delen van (die) informatie met China.
  Ierland neemt hiermee het stokje over van de AP hier in Nederland, die in juli dit jaar TikTok al een boete oplegde. We houden je op de hoogte van de uitkomsten het Ierse onderzoek, want dit is ook voor onze claim van belang. 

  Nieuwsbericht van de Ierse toezichthouder over start  TikTok-onderzoek (in het Engels)

 • Actie Succes | 6 september 2021

  Aantal aanmelders ruim 35.000!

  Het aantal aanmelders voor onze TikTok-claim is momenteel ruim 35.000. Daar zijn we heel blij mee. Het geeft maar weer eens aan hoeveel mensen de privacy (van kinderen) belangrijk vinden en ons werk steunen.

  Je kunt je (kind) nog steeds aanmelden. Let op: je moet wel 18 jaar zijn om je aan te melden. Ben je dat (nog) niet? Vraag dan aan je ouders of verzorgers om het voor jou te doen.

  Meld je aan voor de TikTok claim

 • Nieuws | 31 augustus 2021

  TikTok gedagvaard om schending rechten kinderen

  De Stichting Take Back Your Privacy (TBYP) daagt in samenwerking met de Consumentenbond TikTok voor de rechter. Eerder legden de organisaties al eisen neer bij het bedrijf wegens het schenden van de privacy en de consumentenrechten van kinderen. Gesprekken hierover met TikTok liepen echter op niets uit. 

  Lees hier het gehele bericht

 • Artikel | 16 augustus 2021

  TikTok is niet ok, maar waarom dan?

  De Consumentenbond en de Stichting Take Back Your Privacy starten een actie tegen TikTok. Een zogenaamde claim. Waarom doen wij dat?

  Lees de uitleg aan (je) kinderen

 • In de media | 22 juli 2021

  €750.000 boete TikTok flinke opsteker voor consumenten

  De €750.000 boete die de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) TikTok heeft opgelegd wegens het schenden van de privacy van kinderen is een flinke opsteker voor consumenten. Dat vinden de Consumentenbond en de Stichting Take Back Your Privacy, die in juni namens kinderen een claim van €1,5 miljard bij het populaire videoplatform neerlegden.

  Lees meer

 • Artikel | 24 juni 2021

  Wat heeft TikTok fout gedaan?

  Privacy 1 1200x800

  TikTok schendt de privacy van (je) kinderen. Hoe zit dat?

  Lees meer over de privacyschending(en) van TikTok.

   

 • Nieuws | 24 juni 2021

  TikTok ontvangt claim van 1,5 miljard euro voor schending privacy van kinderen

  Privacy 2 1200x800

  TikTok moet Nederlandse kinderen een schadevergoeding betalen voor het onrechtmatig verzamelen en verhandelen van hun gegevens. Ook moet het bedrijf verzamelde gegevens verwijderen, en zich voortaan aan de wet houden. Dat eisen de Consumentenbond en Stichting Take Back Your Privacy. Als TikTok niet op de eisen ingaat, dan stapt de Stichting in samenwerking met de Consumentenbond naar de rechter.

  Lees het hele nieuwsbericht

 • Actie gestart | 24 juni 2021

  Start claim TikTok

  Kinderen mobiel TikTok 1200x800

  De claim tegen TikTok ging van start op donderdag 24 juni 2021.

  Lees onze gezamenlijke privacyverklaring

   

 • Nieuws | 28 mei 2021

  Europese Commissie in gesprek met TikTok

  De Europese Commissie (EC) wil in gesprek met TikTok en heeft contact gezocht met het bedrijf. De Commissie doet dit naar aanleiding van onze klacht dat het platform de consumentenrechten niet respecteert. TikTok heeft één maand de tijd gekregen om te antwoorden. 

  Het officiële bericht vanuit de EC (Engels)

  Reactie van BEUC* op bericht (Twitter).
  *BEUC is de Europese koepel van consumentenorganisaties.

 • Nieuws | 25 mei 2021

  Oproep aan het nieuwe kabinet: bescherm kinderen

  3 jaar na invoering privacywet: het nieuwe kabinet moet serieus werk maken van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Die oproep deden wij in aanloop naar het Tweede Kamerdebat hierover dat donderdag 20 mei plaatsvond. De wet wordt slecht nageleefd, beschermt kinderen onvoldoende en handhaving ontbreekt.

  Lees meer over wat er mis is en over onze onderzoeken

 • Nieuws | 9 april 2021

  Betere bescherming persoonsgegevens kinderen nodig

  De wet (AVG) beschermt de privacy van kinderen onvoldoende. Daarom zijn aanvullende regels nodig. Die conclusie trekken wij nadat we de positie van deze kwetsbare groep in de wet lieten onderzoeken. Donderdag 8 april overhandigden we een rapport met de conclusies aan Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens.

  Lees meer over het onderzoek en wat wij vinden.

 • Nieuws | 25 maart 2021

  Antwoord Europese Commissie en gesprek met TikTok

  Naar aanleiding van onze gezamenlijke klacht tegen TikTok een eerste kleine positieve stap. De Europese Commissie antwoordt dat het netwerk van aangesloten toezichthouders onze klacht nauwgezet aan het bekijken is. Er wordt momenteel gewerkt aan het opzetten van een gezamenlijke actie. En onze ACM (Nederlandse Autoriteit Consument en Markt) is aangesloten.

  Ook hebben we (de BEUC) een gesprek met TikTok zelf gehad. TikTok had contact met ons opgenomen, omdat ze onze ‘feedback’ wilden horen. Een aantal punten erkenden ze. Bijvoorbeeld over de virtuele munten. Maar het gaat hier natuurlijk niet alleen om feedback. Het gaat om een officiële klacht waarvan we hopen dat de autoriteiten die snel gaan oplossen. Desalniettemin proberen we de dialoog open te houden.

 • Nieuws | 17 februari 2021

  TikTok heeft contact opgenomen

  TikTok heeft contact opgenomen met de BEUC, de overkoepelende Europese consumentenorganisatie in Brussel. TikTok geeft aan te willen praten over de gezamenlijk ingediende klacht. We gaan dit gesprek aan om te horen wat TikTok wil vertellen. De inhoudelijke behandeling van de formele klacht ligt echter bij de toezichthouders. 

 • | 16 februari 2021

  Rapporten over TikTok

  We dienden een klacht in bij de Europese Commissie en het overkoepelende netwerk van toezichthouders over TikTok. Die klacht is gebaseerd op Engelstalige rapporten over TikTok. Lees de pdfs hier:

  Rapport: 'TikTok without filters'

  Rapport:'Confusing by design'

 • Nieuws | 16 februari 2021

  Consumentenorganisaties roepen op tot ingrijpen tegen TikTok

  De Consumentenbond en 17 andere Europese consumentenorganisaties hebben samen een klacht ingediend tegen TikTok. Volgens de organisaties misleidt het videoplatform zijn gebruikers, hanteert het onduidelijke en oneerlijke voorwaarden en beschermt het kinderen onvoldoende tegen (verborgen) advertenties en ongepaste inhoud. Ze willen dat de toezichthouders ingrijpen.

  Lees het hele nieuwsbericht

 • Actie gestart | 16 februari 2021

  Actie gestart: TikTok op het matje

  26389_S&V digitaal kind_Mediapool website_1200x800

  TikTok neemt niet genoeg maatregelen om kinderen en tieners op dit sociale medium te beschermen. We vragen toezichthouders en de Europese Commissie op te treden tegen TikTok. Dat doen we samen met BEUC en andere Europese consumentenorganisaties.

  Waar maak jij je het meeste zorgen over bij het gebruik van TikTok?

  Praat mee op de Community

Goeie actie? Word lid

De Consumentenbond bestaat voor en dankzij jou. Als je lid wordt, steun je ons werk en kunnen we blijven strijden voor een eerlijke en veilige markt. Vind jij dat net als wij belangrijk? Voor €5 per maand heb je direct toegang tot meer dan 1500 testresultaten. En kunnen wij voor jouw belangen op blijven komen. Doen dus!

Bekijk onze lidmaatschappen