icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Volkswagen, Audi, Seat en Skoda

Het sjoemeldieselschandaal begon bij Volkswagen. De fabrikant doet er nog steeds alles aan zijn verantwoordelijkheid te ontlopen.

Gepubliceerd op: 25 maart 2022

Fabrikant

Volkswagen AG

Quote

'Volkswagen AG staat voor één van de grootste uitdagingen in de geschiedenis van haar merk. Misschien zelfs wel in de geschiedenis van autorijden. Ze neemt de verantwoordelijkheid voor haar aandeel in de wereldwijde CO2-uitstoot.'

(bron: volkswagen.nl)

Aantal geschatte sjoemeldiesels in Nederland

196.000 (dit is inclusief Audi, Seat en Skoda)

Check of je kunt claimen

Wat is het probleem?

In september 2015 werd bekend dat Volkswagen op grote schaal fraudeerde met de uitslagen van emissietests. De dieselauto's van de Volkswagen-merken Audi, Skoda, Seat en Volkswagen bleken bewust te zijn uitgerust met ‘sjoemelsoftware’. Het enige doel daarvan was het manipuleren van de emissietestst.

De emissiewaarden van deze auto's zijn onder normale rijomstandigheden veel hoger dan wettelijk is toegestaan. De ‘softwareupdate’ die Volkswagen liet uitvoeren, neemt de gebreken niet weg. De fabrikant betaalde wereldwijd al ruim €35 miljard aan boetes en schikkingen. In Europa trekt Volkswagen alle juridische trucs uit de kast om maar niet te hoeven betalen. In Nederland legde de ACM aan Volkswagen een boete op.

Wij voeren al jaren actie tegen Volkswagen. Hiervoor zijn we in mei 2020 enkele individuele rechtszaken gestart. Dit doen we samen met de Volkswagen Group Diesel Efficiency Stichting (VGDES). Bij een gunstige uitspraak kunnen gedupeerden in een vergelijkbare situatie ook een schadevergoeding claimen.

Stichting Car Claim (Der Claim) procedeert sinds 2017 tegen Volkswagen. We bundelen nu onze krachten voor de andere fabrikanten. Wat de samenwerking betekent voor onze Volkswagen-zaken, onderzoeken we nog.

Is jouw Volkswagen, Audi, Seat of Skoda een sjoemeldiesel?

Check je kenteken en meld je aan.

Nieuwste artikelen