icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Misleidende voedselverpakkingen

Fabrikanten en supermarkten moeten stoppen met informatie op de voorkant van verpakkingen die consumenten op het verkeerde been zet.

Welke problemen zijn er?

Fabrikanten en supermarkten verleiden met hun verpakkingen consumenten op allerlei manieren. Maar waar gaat verleiden over in misleiden? Consumenten voelen zich vaak op het verkeerde been gezet, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Wat merk jij als consument?

Jij denkt dat je gezond bezig bent met bijvoorbeeld het drinken van Zonnatura 20 kruidenoplosthee of Sourcy Vitaminwater. Het verschil tussen de verwachting door de informatie op de verpakking en de werkelijkheid kan echter mijlenver uiteen liggen.

Wat willen we bereiken?

Afbeeldingen en teksten op de voorkant van verpakkingen moeten eerlijk zijn en producten niet gezonder laten lijken dan ze zijn. De Consumentenbond vindt dat fabrikanten en supermarkten moeten stoppen met informatie op verpakkingen die consumenten op het verkeerde been zet.

DDN-Actie-Content-02

Tot nu toe

 • Nieuws | 26 januari 2022

  Ongezonde producten zouden geen claims mogen dragen

  Healthwashing openingsbeeld

  Veel fabrikanten doen aan healthwashing. Ze laten ongezonde producten gezonder lijken met voedings- en gezondheidsclaims. Van ‘bron van vezels’ op zoete koek tot ‘rijk aan vitamine C’ op frisdrank. Dat vinden we niet kunnen. Want zulke situaties geven een vertekend beeld.

  Fabrikanten komen ermee weg, omdat de regels te soepel zijn. Gelukkig werkt de Europese Commissie aan voedingsprofielen. Die moeten grenzen stellen aan de voedingswaarde van producten. Producten met een ongunstige voedingswaarde mogen dan geen claims meer dragen. 

  Lees meer over healthwashing.

 • Nieuws | 21 december 2021

  Drankenindustrie moet klare wijn schenken

  Alcoholetikettering winkel

  Een hoop fabrikanten van alcoholhoudende dranken zetten nauwelijks informatie over de voedingswaarde of de ingrediënten op het etiket. Dat blijkt uit ons onderzoek. 

  Hierdoor kun je als consument de producten niet vergelijken. En weet je niet wat je binnenkrijgt. Zo tik je bijvoorbeeld met een glas wijn al snel meer dan 100 kilocalorieën weg. Iets waar je op basis van etiket niet achter komt.

  Wij zien graag dat de drankenindustrie voor transparantie kiest. En dat ze de ingrediëntenlijst en voedingswaarde op de verpakking gaat vermelden. Daar hebben consumenten gewoon recht op. Lees meer over alcohol en etikettering

 • Artikel | 9 december 2021

  Kruidenmixen bestaan vooral uit zout en opvulmiddelen

  De Consumentenbond publiceerde in de Gezondgids over de samenstelling van kruidenmixen. Deze blijken vaak vooral te bestaan uit opvulmiddelen als zout, paneermeel of ui. De consument koopt hiermee knollen voor citroenen. Deze opvulmiddelen is worden zelden vermeld op de voorkant van de verpakkingen, waardoor bij de ingrediëntenbeschrijving op de achterkant van de verpakking het vernoemen van hoeveelheden achterwege mag blijven. Een ongewenste situatie.

 • Nieuws | 5 augustus 2021

  Etiketten smeerbare vetten moeten duidelijker

  Margarine smeren vetten

  Er is een wildgroei aan kuipjes met smeerbare vetten voor op brood. Door de vele, soms zelfs onwettige, claims is het lastig voor consumenten een gezonde keuze te maken.

  Fabrikanten zouden daarom beter moeten toetsen of hun etiketten en claims begrijpelijk en niet misleidend zijn. Ook de wetgever zou goed moeten kijken of etiketregels consumentvriendelijker kunnen. 

  Lees meer over misleidende claims op smeerbare vetten (pdf).

 • | 25 mei 2021

  Consumentenbond wil regels voor kreten ‘natuurlijk’ en ‘puur’

  Supermarkt voeding label lezen

  Uit ons onderzoek blijkt dat de kreten 'natuurlijk' en 'puur' op veel producten vol bewerkte ingrediënten staan. Zoals frisdrank, koek, snoep, chips en saus. Ruim de helft van de consumenten vindt dat niet logisch. Omdat er geen regels zijn, gebruiken fabrikanten deze claims te pas en te onpas. De kans op misleiding is daardoor groot.

  Driekwart van de consumenten wil dat er heldere regels komen voor het gebruik van 'puur' en 'natuurlijk'. Wij pleiten daarom voor Europese regels. En nu alvast voor richtlijnen vanuit de Nederlandse overheid.

 • Actie Succes | 15 maart 2021

  Update: Almhof past verpakking aan na klacht Consumentenbond

  Almhof Franse Magere Kwark-051

  Succes! De Consumentenbond diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie over de verpakking van Almhof’s magere kwark. De fabrikant geeft eindelijk toe. Almhof laat weten de verpakking in de loop van dit jaar aan te passen.

  Vanaf dan staat er op de voorkant dat er ook yoghurt in het product zit. Bovendien zal de ingrediëntenlijst het percentage kwark en yoghurt vermelden. Weer wat minder misleiding in de supermarkt! 

 • Nieuws | 26 januari 2021

  Nog steeds trucs om voedingsmiddelen gezond te laten lijken

  Misleidende etiketten

  Fabrikanten gebruiken nog steeds claims, afbeeldingen en namen om hun producten een gezond imago te geven. Hiermee zetten ze consumenten op het verkeerde been. Dat vindt de Consumentenbond. 

  Lees ook het nieuwsbericht

 • Nieuws | 14 januari 2021

  Onduidelijke etiketten staan gezonde keuzes in de weg

  Gezond gewicht

  Uit ons onderzoek blijkt dat bijna alle consumenten gezonder willen leven. Bijvoorbeeld door gezonder te eten (66%) of af te vallen (45%). Ook kwam naar voren dat onduidelijke etiketten als belemmering worden ervaren om gezonder te eten. Wij blijven ons daarom inzetten voor duidelijkere etiketten.
   

 • Nieuws | 2 december 2020

  Veel missers op het etiket

  Keer op keer komen we voedseletiketten tegen waarbij duidelijkheid ver te zoeken is. Dat is niet waar ze voor bedoeld zijn. Ook is misleiding nog altijd aan de orde. In onze nieuwe podcastaflevering hoor je welk soort missers we vaak voorbij zien komen.

  Hoe haal je zelf alles uit een etiket? We leggen uit hoe je een etiket leest.

 • Nieuws | 24 november 2020

  'Bruine' afbakbroodjes zijn vaak wit

  Sfeerbeeld afbakbroodjes

  Afbakbroodjes met een bruine kleur zijn in de meeste gevallen gewoon witbrood. Niet zo gezond als ze lijken dus. Dat blijkt uit onze test afbakbroodjes. Slechts 6 van de 34 geteste broodjes zijn werkelijk bruinbrood. Maar liefst 21 zijn witbrood. En 7 stuks zijn volkorenbrood. Deze bevatten de meeste vezels en krijgen de beste testoordelen.

 • Nieuws | 28 augustus 2020

  Consumentenbond wil maatregelen tegen misleidende verpakkingen

  Man in supermarkt

  ‘Verse’ vis van maanden oud, ‘gezonde’ koekjes vol boter en suiker en ‘zuivere’ kwark die is bijgemengd met yoghurt. Misleiding op voedselverpakkingen is schering en inslag. Zo bleek ook weer uit ons laatste onderzoek. Wij willen dat de overheid eindelijk serieuze stappen neemt om hier aan een einde te maken.

  Lees het nieuwsbericht
   

 • Nieuws | 26 augustus 2020

  Geen lof voor Almhof

  Almhof Franse Magere Kwark-051

  De magere Franse kwark van Almhof is niet puur kwark, maar een mix van kwark en yoghurt. Dit bleek uit de test magere kwark van september. Misleidend, zo vindt ook de NVWA: ‘Dit product mag niet met de vermelding ‘kwark’ worden gepresenteerd’. Bij de volle kwark van Almhof is hetzelfde aan de hand.

  We dringen er bij Almhof op aan de naam per direct te wijzigen. Bijvoorbeeld in ‘kwark met magere yoghurt’. Daarbij is het verplicht het percentage kwark en yoghurt te vermelden. Tot nu toe bleef een reactie uit. We overwegen een klacht bij de Reclame Code Commissie in te dienen. 

 • Nieuws | 30 juni 2020

  Strengere regels broodnamen

  brood

  De namen en etiketten van brood worden per 1 juli duidelijker en transparanter. Met een overgangsperiode van twee jaar gaat dan het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood in werking. De naam van een brood moet voortaan duidelijk maken of het wit, bruin of volkoren is. Ook de eisen voor meergranenbrood worden strenger. Dat zorgt voor minder misleiding op broodetiketten. Een vooruitgang waar de Consumentenbond jarenlang voor heeft gepleit. Goed nieuws dus. Al hadden de regels voor meergranenbrood nog wat scherper gemogen. 

  Lees voor meer informatie het artikel over volkorenproducten 

 • Nieuws | 28 april 2020

  Fabrikanten misleiden met de term volkoren op verpakkingen

  Dit is volkoren brood

  Een volkorenbrood is altijd écht volkoren. Maar andere ‘volkorenproducten' zoals koek, beschuit, crackers en knäckebröd bevatten vaak minder volkorenmeel dan je denkt. Fabrikanten houden zich niet aan de richtlijnen van de Voedsel- en Warenautoriteit.

  Wij roepen fabrikanten op volkoren niet als lokingrediënt te gebruiken. Stop met het misleiden van consumenten.

  Lees het nieuwsbericht

 • Actie Hoogtepunt | 6 april 2020

  Voortaan geen suiker meer in Sourcy Vitaminwater

  Vitaminwater

  Voortaan zit er geen suiker meer in Sourcy Vitaminwater. Hiermee geeft de fabrikant gehoor aan een oproep van de Consumentenbond. Consumenten voelden zich misleid door het woord ‘water’ in de naam. Hierdoor leek het gezonder dan het was: een flesje van 500 ml bevatte 6 suikerklontjes.

  Lees het nieuwsbericht over Sourcy Vitaminwater

 • Nieuws | 27 augustus 2019

  Nutriscore helpt misleiding op verpakkingen te ontmaskeren

  Dit jaar voert de Consumentenbond campagne om het voedselkeuzelogo Nutriscore ook in Nederland in te voeren. We kenden dit logo al toe aan onder meer tussendoortjes en ontbijtgranen. Doordat Nutriscore op de verpakking duidelijke informatie geeft, biedt het tegenwicht aan allerlei marketingtrucs van fabrikanten. Lees meer over de campagne voor Nutriscore

 • Nieuws | 29 mei 2019

  Hoe is het ondertussen met Vitaminwater?

  Diverse fabrikanten zeiden in 2017 dat ze gingen stoppen met 'vitaminewater' verkopen. Deze drankjes zitten vol suiker en lijken meer op limonade dan water. Heel mooi, want misleidende verpakkingen bleek een grote ergernis van consumenten.

  Vrumona, de producent van Sourcy Vitaminwater, de meest verkochte ‘vitaminelimonade’, liet weten onderzoek te gaan doen. Helaas is er nu, anderhalf jaar later, nog steeds geen nieuws te melden. We vroegen het na en Vrumona liet ons weten dat ‘er achter de schermen druk gewerkt wordt aan de herformulering van het product’. Pas begin 2020 kan de fabrikant ons meer melden. Nogal teleurstellend Vrumona.

 • Nieuws | 14 juni 2018

  BEUC wil betere regels voor misleidende voedseletiketten

  Vandaag heeft de koepel van Europese consumentenorganisaties (BEUC) een rapport over misleidende etikettering uitgebracht. Het rapport focust op 3 vormen van misleiding: Het opblazen en misbuiken van kleine hoeveelheden fruit om producten gezond te laten lijken. Fabrieksvoedsel dat ten onrechte wordt aangeduid als ambachtelijk, natuurlijk of traditioneel. De misplaatste claim volkoren op producten die maar voor een beperkt deel uit gezond volkorenmeel bestaan. De Consumentenbond heeft dit eerder al aan de kaak gesteld in de campagnes ‘Kletsplaatjes’ en ‘Dit Deugt Niet’. BEUC pleit, namens Europese consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, voor aanpassing van de Europese regelgeving. Zodat dit soort misleiding in de toekomst niet meer voorkomt.

 • Nieuws | 20 februari 2018

  Ultimatum voor Sourcy Vitaminwater

  In januari 2018 liet Vrumona (producent van Sourcy Vitaminwater) ons weten dat zij nog een aantal maanden nodig heeft om te onderzoeken of en hoe zij de verpakking van Sourcy Vitaminwater kan aanpassen zodat er geen sprake meer is van misleiding. In het tweede kwartaal wil Vrumona daarover dan een concrete beslissing nemen. Voor de Consumentenbond is dit uitstel onacceptabel. Uit ons onderzoek uit 2017 bleek al dat heel veel consumenten de naam Vitaminwater misleidend vinden. Vier andere fabrikanten die limonade met suiker verkochten onder de naam 'water', hebben al maanden geleden beloofd hier mee te zullen stoppen. De Consumentenbond heeft Vrumona tot uiterlijk 28 februari de tijd gegeven om de naam te veranderen. Daarna ondernemen wij juridische stappen.

 • Nieuws | 7 februari 2018

  Tweede Kamer debatteert over de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

  In de Tweede Kamer vindt donderdag 8 februari een debat plaats met minister Schouten van LNV en minister Bruins van VWS over de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De Consumentenbond constateert dat de voedselsector nog steeds wordt opgeschrikt door schandalen en pleit wederom voor structurele maatregelen van de ministers en de NVWA tegen frauduleuze praktijken. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt keer op keer dat er wordt gesjoemeld met voedsel en dat er misleidende etiketten op producten zitten. De overgrote meerderheid van de consumenten wil meer maatregelen tegen dit soort misleiding en wil een sterke NVWA.  De Consumentenbond pleit er dan ook voor dat de toezichthouder de namen bekend maakt van bedrijven die de regels overtreden en hen hoge boetes oplegt. Daarnaast moeten er specifiekere regels komen om misleidende voedselverpakkingen tegen te gaan, zodat de NVWA beter uitgerust is om hierop te handhaven. Tot slot pleit de Consumentenbond voor spoedige en zichtbare openbaarmaking van inspectiegegevens zodat consumenten eetgelegenheden die de hygiëne niet op orde hebben kunnen mijden.

 • Actie Hoogtepunt | 20 november 2017

  Lidl verandert naam Vitamine Water in Vitamine Limonade

  Op aandringen van de Consumentenbond verandert Lidl de naam van zijn Vitamine Water in Vitamine Limonade. De Consumentenbond heeft ook andere fabrikanten die limonade als water verkopen, opgeroepen om de naam aan te passen.

 • Actie Hoogtepunt | 15 november 2017

  Vrumona zoekt oplossing voor misleidende naam Vitaminwater

  vrumona-vitaminwater-1

  Consumenten krijgen per jaar 50 miljoen suikerklontjes binnen met het drinken van Sourcy Vitaminwater. De Consumentenbond vindt dat limonade niet verkocht mag worden onder de naam Vitaminwater en voerde actie om producent Vrumona te bewegen de naam van hun drankje aan te passen. Met succes, want Vrumona neemt onze klacht serieus en gaat op zoek gaat naar een oplossing. De firma denkt daarbij aan verschillende opties, zoals het aanpassen van de naam Vitaminwater of het aanpassen van de samenstelling van het product.

 • Actie Hoogtepunt | 6 november 2017

  Aldi belooft aanpassing etiket Vitaminewater

  Naar aanleiding van de actie van de Consumentenbond zegt Aldi te zullen kijken hoe het etiket aan de voorkant van Vitaminewater aangepast kan worden. 

 • Actie Hoogtepunt | 2 november 2017

  Hema verandert naam Vitamin Water in Vitamine Limonade

  Op aandringen van de Consumentenbond verandert Hema de naam van zijn Vitamin Water in Vitamine Limonade. De Consumentenbond heeft ook andere fabrikanten die limonade als water verkopen, opgeroepen om de naam aan te passen.

 • Actie Hoogtepunt | 11 oktober 2017

  Healthy People Cranberry past ook etiket aan

  Op de voorkant van de verpakking van Healthy People Cranberry, dat voor 80% uit appelsap bestaat, komt appel in woord en beeld te staan.

 • Actie Hoogtepunt | 3 oktober 2017

  Albert Heijn past naam biologische kruidenthee aan

  De Albert Heijn gaat op verzoek van de Consumentenbond de naam van zijn biologische kruidenthee – zonder kruiden met half water en half sap – aanpassen.

 • Nieuws | 26 september 2017

  Consumenten willen einde aan onzin op voedselverpakkingen

  Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat 90% van de consumenten vindt dat er iets moet worden gedaan aan misleidende informatie op etiketten. De Consumentenbond start de campagne ‘Dit deugt niet’ en roept consumenten op de petitie voor eerlijke informatie op voedselverpakkingen te tekenen. Lees meer

 • Nieuws | 20 maart 2017

  85% consumenten wil maatregelen tegen misleidende verpakkingen

  Consumenten ervaren misleidende informatie op voedseletiketten als een probleem. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Een groot deel vindt dat hier iets aan gedaan moet worden. Lees het volledige onderzoek.

 • Nieuws | 24 november 2016

  Al 30 jaar volkorenbedrog

  Volkoren-knäckebröd bestaat vaak voor een aanzienlijk deel uit witte bloem, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Fabrikanten verschuilen zich achter een 30 jaar oude afspraak met de NVWA, dat als een product tenminste 50% volkorenmeel bevat, het volkoren mag heten. Lees meer 

 • Actie Hoogtepunt | 19 oktober 2016

  Verwarrende Vinkjes definitief van de verpakking

  kletsplaatje-gezien

  Dankzij de campagne van de Consumentenbond verdwijnen de misleidende Vinkjes van de verpakkingen van voedingsproducten. Het juridisch bezwaar van de Consumentenbond tegen het Vinkje is door de bezwaaradviescommissie van VWS gegrond verklaard. Lees het nieuwsbericht

 • Nieuws | 4 oktober 2016

  Minister Schippers publiceert actieplan etikettering van levensmiddelen

  Het langverwachte Plan van Aanpak Etikettering van Minister Schippers is vandaag gepubliceerd. In dit actieplan ligt de nadruk op voorlichting aan consumenten en inzet van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit om op de huidige regelgeving te handhaven. Omdat de huidige regelgeving in veel gevallen tekort schiet om consumenten voldoende te beschermen, vindt de Consumentenbond dat nadere regels nodig zijn. In het actieplan geeft de Minister aan dat het wijzigen van de wet alleen in Europees verband kan, maar dat er bij andere lidstaten geen draagvlak voor is. Wel wordt aan het bedrijfsleven aandacht gevraagd voor deze problematiek. ‘Het bedrijfsleven moet haar verantwoordelijkheid nemen voor eenduidige en eerlijke etikettering. Ik vraag het bedrijfsleven hier actief op in te zetten. Een gedragscode kan hierin helpen’, zo staat in de brief. Het actieplan etikettering zal door de Tweede Kamer worden besproken tijdens het AO Preventiebeleid dat gepland is op 14 december.

  Bekijk het actieplan

 • Nieuws | 8 juli 2016

  Plan van Aanpak Etikettering

  PvdA-kamerlid Sjoera Dikkers heeft minister Schippers gevraagd wanneer het langverwachte plan van aanpak etikettering wordt gepubliceerd. De minister antwoordde dat hier momenteel de laatste hand aan wordt gelegd, en dat het direct na het zomerreces (dat eindigt op 5 september) naar de Tweede Kamer toekomt.

 • Nieuws | 7 juli 2016

  Nog steeds fruitmisleiding op levensmiddelen

  Fabrikanten van zuiveldranken, vruchtensappen en fruitkoekjes overdrijven nog steeds met vruchten op verpakkingen. De Consumentenbond wil dat minister Schippers in het beloofde plan van aanpak hier paal en perk aan stelt.
  Lees meer

 • Nieuws | 12 augustus 2015

  NVWA onderzoekt misleidend gebruik van voedingsclaims door fabrikanten

  Naar aanleiding van de door ons ingediende klachten over het misbruik van voedingsclaims door fabrikanten, heeft de NVWA aangekondigd een onderzoek in te stellen.

 • Nieuws | 10 augustus 2015

  Fabrikanten nemen loopje met etiketteringsregels

  Supermarkten liggen vol met voedingsmiddelen die zeggen 'rijk aan vezels', 'vetarm' of 'rijk aan vitaminen' te zijn. Fabrikanten geven consumenten met deze voedingsclaims de illusie dat hun niet-gezonde producten wél gezond zijn of beter dan soortgelijke producten. De Consumentenbond wil een einde aan deze misleiding en pleit ervoor dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) daadwerkelijk voldoende capaciteit voor handhaving op misleiding en etikettering krijgt. Lees verder

 • Actie Hoogtepunt | 27 maart 2015

  Minister wil meest voorkomende vrucht op voorkant verpakking

  Healthy People bosbes

  Goed nieuws! PvdA-kamerlid Sjoera Dikkers stelde kamervragen naar aanleiding van onze campagne Kletplaatjes en misleiding door fabrikanten, zoals Healthy People. Minister Schippers antwoordt dat ze vindt dat fabrikanten de meest voorkomende vrucht voor op de verpakking moeten zetten, en gaat onderzoeken hoe dit afgedwongen kan worden. Lees verder

 • Nieuws | 15 oktober 2014

  Smaakproef wijst uit: consumenten willen geen guacamoledip met 0,7% avocadopoeder

  42_ah_guacamole_220x170_AANGEPAST

  Albert Heijn meldde onlangs via Twitter dat consumenten de oude guacamoledip toch lekkerder vinden dan een alternatief met meer avocado. De Consumentenbond is voorstander van onafhankelijke informatie, en nam daarom zelf de proef op de som.

 • Actie Hoogtepunt | 21 augustus 2014

  Albert Heijn wint Kletsmajoor award met guacamole dip smoes

  Kletsmajoor-award-220x170px

  Maar liefst 7163 consumenten vonden de smoes van Albert Heijn over hun guacamole dip met slechts 0,7% avocadopoeder de slechtste smoes in de Kletsmajoor verkiezing. Daarmee wint de grootgrutter de Kletsmajoor Award van de Consumentenbond. Lees verder

 • Actie Hoogtepunt | 21 augustus 2014

  Fabrikanten overstag door druk consumenten

  42_ah_ketchup_220x170_AANGEPAST

  De campagne Kletsplaatjes van de Consumentenbond heeft zijn vruchten afgeworpen: van meer dan de helft van de producten op de Wall of Shame is óf het etiket of de samenstelling aangepast, óf het product van de markt gehaald.

 • Actie Hoogtepunt | 15 augustus 2014

  Verkiezing Kletsmajoor gesloten!

  kletsmajoor

  De verkiezing van de grootste Kletsmajoor is gesloten! Op donderdag 21 augustus zullen wij bekendmaken welke van de drie genomineerden de meeste stemmen heeft ontvangen. Wij willen alle deelnemers van harte bedanken voor het overweldigende aantal van meer dan 18.000 stemmen.

 • Actie Hoogtepunt | 22 juli 2014

  Albert Heijn haalt Guacamoledip uit de schappen!

  AH guacamole

  Albert Heijn heeft de Consumentenbond laten weten zijn guacamoledip binnen twee weken uit de schappen te halen en op zoek te gaan naar een kwalitatief beter product. De dip stond op onze Wall of Shame en werd genomineerd voor de grootste Kletsmajoor. Met meer dan 5.500 stemmen heeft de guacamoledip een ruime voorsprong op de andere kandidaten: Rivella (2923 stemmen), Healthy People (5144 stemmen). Lees meer

 • Nieuws | 1 juli 2014

  Levensmiddelenfabrikanten grossieren in smoezen

  kletsmajoor

  De fabrikanten van Healthy people blauwe bosbes en framboos, AH guacamole dip en Rivella strijden tegen elkaar in de Kletsmajoor verkiezing van de Consumentenbond. Zij zijn genomineerd vanwege de smoezen die zij de Consumentenbond probeerden te verkopen over de onzin die op hun etiketten of verpakking staat. Consumenten kunnen van 1 juli tot 15 augustus 2014 stemmen op de fabrikantenlogica die zij het onzinnigst vinden. De producent met de meeste stemmen wint de Kletsmajoor award. Lees meer

 • Actie Hoogtepunt | 19 juni 2014

  AH Puur & Eerlijk babyvoeding ‘winnaar’ Kletsplaatje vd maand juni

  Dat er in de aparte 'smaakbelevingen' van AH Puur & Eerlijk babyvoeding voornamelijk water met wortel zit, terwijl wortel niet eens genoemd wordt op de voorkant van de potjes, vinden de stemmers op de verkiezing van deze maand duidelijk niet zo netjes. Meer dan twee derde van de 1200 stemmen is voor AH Puur & Eerlijk babyvoeding. Daarmee is het de onbetwiste 'winnaar' van de verkiezing van het Kletsplaatje van de maand juni.

 • Nieuws | 11 juni 2014

  Onzin op etiketten superfoods

  Bij een steekproef van de Consumentenbond onder acht superfoods blijkt de helft van de etiketten fouten te bevatten. Fabrikanten schermen met onterechte claims, er ontbreekt informatie in het Nederlands of er staat bijvoorbeeld 'rijk aan ijzer' zonder het ijzergehalte te vermelden. De meeste van de door de Consumentenbond aangesproken fabrikanten hebben toegezegd het etiket aan te zullen passen. Lees meer

 • Actie Hoogtepunt | 2 juni 2014

  AH runderknakworst ‘winnaar’ Kletsplaatje van de maand mei

  AH knakworstjes

  Albert Heijn vond dat runderknakworst best voor een derde uit kippenseparatorvlees mag bestaan. Maar, na de verkiezing tot Kletplaatje van de Maand heeft AH toegezegd de receptuur aan te passen. AH haalt de kip eruit en verwacht de runderknakworsten in het derde kwartaal van 2014 in de schappen te hebben staan.

 • Actie Hoogtepunt | 19 mei 2014

  Vitamin Water, ‘winnaar’ Kletsplaatje van de maand april

  Sourcy vitaminewater

  Drie 'gouwe ouwen' in de verkiezing van het Kletsplaatje van de maand april. Bijna 1100 consumenten lieten weten welke van de 3 door de Consumentenbond genomineerde producten zij het meest misleidend vonden. Maar liefst twee derde van de stemmen zijn voor Vitamin Water van Sourcy. Dit product is daarmee de onbetwiste winnaar van april. De andere genomineerden waren Klene Grofgeld drop en Sultana YoFruit bosvruchten.

 • Actie Hoogtepunt | 20 maart 2014

  Fred en Ed smaakwater, ‘winnaar’ Kletsplaatje van de maand maart

  De verkiezing van het Kletsplaatje van de maand maart stond in het teken van suiker. Ruim 1000 consumenten lieten weten welke van de 3 door de Consumentenbond genomineerde producten zij het meest misleidend vonden. De onbetwiste 'winnaar' is Fred & Ed smaakwater, met bijna twee derde van de stemmen.

 • Nieuws | 19 maart 2014

  Bambix, ‘winnaar’ Kletsplaatje van de maand februari, past verpakking aan

  De verkiezing van het Kletsplaatje van de maand februari stond in het teken van suiker. Bijna 2000 consumenten lieten weten welke van de 3 door de Consumentenbond genomineerde producten zij het meest misleidend vonden. De onbetwiste 'winnaar' is Bambix Honing Rondjes, met bijna 1100 stemmen. Nutricia, de fabrikant van dit ontbijtproduct voor peuters, heeft naar aanleiding van de actie Suikerpraatjes laten weten nog eens kritisch naar zijn product te kijken en de claim 'afgestemd suikergehalte' van de verpakking te halen.

 • Nieuws | 18 februari 2014

  Kinderdrankjes vaak suikerwater met smaakje

  Kinderdrankjes bevatten vaak ingrediënten die ouders liever niet aan hun kinderen voorzetten. Zo vond de Consumentenbond veel suiker en andere toevoegingen bij een onderzoek naar veel verkochte pakjes kinderdrinken voor het magazine Beste Koop voor je kind. Slechts vier van de twintig pakjes bevatten minder dan 30 kilocalorieën per 100 ml. Lees meer

 • In de media | 12 februari 2014

  Uitzending Kassa over misleiding met speltbrood

  Let op!

  Je kunt momenteel geen video's bekijken, omdat je hiervoor geen cookies hebt geaccepteerd. Wil je toch video's bekijken? Wijzig dan je cookie instellingen en accepteer de YouTube cookies

  Instellingen aanpassen

 • Actie Hoogtepunt | 11 februari 2014

  Actie Suikerpraatjes werpt vruchten af

  De actie Suikerpraatjes van de Consumentenbond heeft direct tot resultaat geleid. De fabrikanten van Servero (Fruit-to-go en Slurpfruit), Jack Klein (Cashew mix honing), Bambix (Honing Rondjes) en Van Gilse (Kristalsuiker) hebben laten weten hun verpakking aan te passen of er op zijn minst kritisch naar te kijken. Ekoland (Aardbeienjam) heeft de verpakking vorig jaar al aangepast, maar de oude verpakking staat soms nog in de schappen. Lees meer

 • Actie Hoogtepunt | 5 februari 2014

  Hema, ‘winnaar’ Kletsplaatje december, past verpakking aan

  Goed nieuws van Hema! Hema heeft ons naar aanleiding van de verkiezing van Kletsplaatje van de maand laten weten de verpakking van Hema Krabsalade aan te passen. Bij de eerstvolgende druk van het etiket op de voorkant wordt de benaming veranderd in 'Surimi-krab salade'. Voor de langere termijn gaat Hema uitzoeken of mogelijk de receptuur kan worden aangepast naar een hoger percentage krab.

 • Nieuws | 23 januari 2014

  Welk suikerpraatje is het meest misleidend?

  De verkiezing van het Kletsplaatje van de maand staat deze keer in het teken van de actie Suikerpraatjes. De Consumentenbond selecteerde voor de verkiezing drie levensmiddelen waarin fabrikanten het gebruik van suiker verdoezelen. Tot 4 februari kunnen consumenten stemmen op het product dat zij het meest misleidend vinden: Bambix Honing Rondjes, de Jumbo Muesli reep appel en krenten of Servero Fruit to Go. Lees meer

 • Nieuws | 21 januari 2014

  Fabrikanten verkopen suikerpraatjes

  Levensmiddelenfabrikanten verdoezelen op allerlei manieren hoeveel suiker er in hun producten zit. Door op creatieve wijze het woord suiker te omzeilen bijvoorbeeld, proberen ze hun producten gezonder te laten lijken dan ze daadwerkelijk zijn. De Consumentenbond vindt dat fabrikanten eerlijker moeten communiceren over suiker in hun producten en lanceert daarom de actie Suikerpraatjes.

 • Nieuws | 19 december 2013

  Schippers onderzoekt misleidende etiketten ‘fruit’drankverpakkingen

  Minister Schippers heeft woensdag 18 december 2013 aan de Tweede Kamer beloofd dat zij zich in gaat zetten voor heldere etikettering van 'fruit'drankverpakkingen. De Consumentenbond stelt onduidelijke en misleidende verpakkingen al langer aan de aan de kaak met onderzoek en de campagne Kletsplaatjes en is dan ook blij met de toezegging van de minister. Voor de zomer zal zij de Tweede Kamer een brief sturen waarin zij hier op terugkomt. Lees meer

 • Nieuws | 12 december 2013

  Fabrikanten goochelen met stevia

  Fabrikanten die de zoetstof uit de steviaplant op hun producten promoten, verdoezelen vaak dat er nog andere, synthetische zoetstoffen of suiker in het product gebruikt zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond voor de Gezondgids van december. De Consumentenbond heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gevraagd op te treden tegen overtredingen van regelgeving en duidelijkere kaders stellen voor fabrikanten om mogelijke misleiding tegen te gaan. Lees meer

 • Actie Hoogtepunt | 12 december 2013

  Rivella 'winnaar' Kletsplaatje van de maand november

  Rivella

  Rivella kletst het hardst van allemaal, zo bleek uit de Kletsplaatjes-verkiezing van vorige maand. Met meer dan de helft van de stemmen is Rivella overduidelijk 'winnaar' en krijgt deze frisdrank voor de flauwekul op z'n verpakking de titel Kletsplaatje van de maand november. Rivella bevat inderdaad de geclaimde 'natuurlijke ingrediënten' (ja, water...), maar óók 3 synthetische zoetstoffen. Geklets dus!

 • Nieuws | 25 oktober 2013

  Verkiezing ‘Kletsplaatje van de maand’

  De Consumentenbond gaat maandelijks drie producten nomineren waarvan de verpakking of het etiket consumenten op het verkeerde been zet. Consumenten kunnen vervolgens kiezen welke van de drie producten zij het meest misleidend vinden. Dit 'Kletsplaatje van de maand'  wordt 'in het zonnetje gezet' in de Consumentengids. De Consumentenbond wil hiermee samen met consumenten nog meer druk uitoefenen op fabrikanten om eerlijk te zijn over hun producten. Lees meer

 • Nieuws | 24 oktober 2013

  Tonijnsalade: kletsplaatjes en foute etiketten

  Een onderzoek naar tonijnsalade in de Consumentengids van november laat weer duidelijk zien hoe fabrikanten met verpakkingen en mooie marketingtermen consumenten op het verkeerde been zetten. Naast de 'gewone' kleurige doosjes , verkopen supermarkten ook tonijnsalade in luxe doorzichtige verpakking. Zo wekken ze de indruk dat dit verse salade is. Beide salades bevatten echter conserveermiddelen en zijn langere tijd houdbaar, maar de 'verse' variant is vaak wel anderhalf keer zo duur. Lees meer

 • Nieuws | 17 mei 2013

  Politiek wil misleiding door voedselfabrikanten aanpakken

  Door alle ophef over het misleiden van consumenten met paardenvlees dat als rundvlees verkocht werd, is er hernieuwde aandacht voor misleiding en het belang van juiste etikettering. D66 noemde als goed voorbeeld van een openbare schandpaal voor wetsovertreders de campagne Kletsplaatjes in hun actieplan Stop de Voedselfraude. Bovendien heeft Minister Schippers (Volksgezondheid) onder druk van de Tweede Kamer aangekondigd dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit meer budget krijgt om te controleren op juistheid van etiketten. Lees meer

 • Actie Hoogtepunt | 17 mei 2013

  Voedselfabrikanten passen verpakkingen aan

  De campagne Kletsplaatjes van de Consumentenbond werpt steeds meer vruchten af. Fabrikanten geven vaker toe dat hun etiket of verpakking niet door de beugel kan en passen dit aan. Directeur Bart Combée: 'Er zijn nog steeds bedrijven die het niet zo nauw nemen met de informatie op het etiket en die blijven we aan de schandpaal nagelen. Maar gelukkig zijn er ook bedrijven die ruiterlijk erkennen dat zij fout zaten en het etiket of de verpakking wijzigen.' Lees meer

 • Nieuws | 15 februari 2013

  Voedingsfabrikanten blijven Kletsplaatjes verkopen

  Sommige voedingsfabrikanten gebruiken flauwekulargumenten om het gebruik van marketingtrucs te rechtvaardigen. De Consumentenbond verzamelde met consumenten nieuwe voorbeelden van Kletsplaatjes voor de Wall of Shame en vroeg de fabrikanten van de producten om uitleg. Dit was voor enkele fabrikanten aanleiding om hun etiketten aan te passen, andere fabrikanten komen met een onzinnige reactie. Lees meer

 • Nieuws | 10 oktober 2012

  Vaar niet blind op het Vinkje

  Het Vinkje op de verpakking moet helpen gezondere producten te kiezen. Hier blind op vertrouwen is echter niet verstandig, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

 • Nieuws | 4 oktober 2012

  Term ‘volkoren’ vaak gebakken lucht

  Op producten als beschuiten, ontbijtkoek en crackers staat vaak de term volkoren, terwijl er niet meer vezels inzitten dan in een gewone bruine boterham. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond onder 7 'volkoren' bakkerijproducten. De resultaten hiervan staan in de Gezondgids van oktober, die vrijdag 5 oktober verschijnt. Lees verder

 • Nieuws | 21 september 2012

  Campagne ‘Kletsplaatjes’ ontmaskert marketingtrucs

  Voedselfabrikanten zetten consumenten regelmatig op het verkeerde been met mooie namen, verleidelijke plaatjes en onzinnige claims op verpakkingen. De Consumentenbond start daarom de campagne 'Kletsplaatjes' en roept consumenten op om eigen voorbeelden in te sturen voor de 'Wall of Shame'. Zo wil de Consumentenbond samen met consumenten marketingtrucs doorprikken en fabrikanten dwingen eerlijker te zijn over hun producten. Lees meer

 • Nieuws | 8 juni 2012

  Fruitdranken vooral water met appelsap

  De meeste fruitdranken bevatten voornamelijk appel als fruitsoort, terwijl de naam en de verpakking vaak andere vruchten als hoofdingrediënt suggereren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond naar de ingrediënten van fruitdranken. De resultaten staan in de Gezondgids van juni/juli. Lees meer

 • Nieuws | 10 februari 2012

  Minder suiker, net zo veel calorieën

  Nederlanders die minder suiker willen eten, kunnen de claims op producten niet voor zoete koek aannemen. Veel claims blijken in de praktijk niets voor te stellen. Fabrikanten vervangen suiker door stoffen die net zo goed dik kunnen maken, of ze nemen een loopje met de waarheid, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De Gezondgids zet deze maand 6 trucs van de fabrikanten op een rij. Lees meer

 • Nieuws | 2 februari 2012

  Europees Parlement verwerpt misleidende voedingsclaim

  De claim: 'bevat nu …% minder …' mag niet zomaar op verpakkingen van levensmiddelen staan. Dat heeft het Europees Parlement op 2 februari besloten. De actie van de verenigde Europese consumentenbonden om de toelating van deze claim te voorkomen is daarmee succesvol geweest. Lees meer

 • Nieuws | 21 december 2011

  Maak van een ree geen rund

  Met wildproducten wordt vaak gesjoemeld. Het blijkt dat in liefst 7% van de gevallen het product uit andere diersoorten bestaat dan op het etiket staat. Dit zegt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA maakt niet bekend welke leveranciers zich hier schuldig aan maken. De Consumentenbond heeft bij de NVWA aan de bel getrokken en met spoed gevraagd om openbaarmaking. Lees meer

 • Nieuws | 1 maart 2011

  Nieuw Voedselkeuzelogo onduidelijk voor consumenten

  Het nieuwe Voedselkeuzelogo dat dinsdag 1 maart door de Stichting Ik Kies Bewust en Albert Heijn is aangeboden aan minister Schippers is onduidelijk voor consumenten. De Consumentenbond en Hartstichting vinden het goed dat er gewerkt is aan één gezamenlijk logo en één set criteria. Maar de goede kanten van het Klavertje van AH hebben plaats gemaakt voor nieuwe, onduidelijke richtlijnen. De organisaties betreuren het ook dat er geen onderzoek is gedaan of consumenten het nieuwe logo begrijpen. Lees meer

 • Nieuws | 5 oktober 2009

  Veel gezondheidsclaims naar de prullenbak verwezen

  Mede door de lobby van de Consumentenbond is er sinds medio 2007 een nieuwe Europese verordening van kracht, waarin staat dat de EFSA claims eerst moet goedkeuren. De European Food Safety Authority (EFSA) heeft tweederde van een serie van 523 gezondheidsclaims die door fabrikanten waren voorgelegd, afgewezen. De Consumentenbond heeft jaren gestreden voor strengere wetgeving op het gebied van claims, juist omdat het vaak loze kreten of holle beloftes zijn die consumenten misleiden.

 • heb-je-tips-deel-ze

  Heb je tips? Deel ze!

  Wat voor advies geef jij aan anderen over het kopen van producten in de supermarkt? Deel je tips

 • let-jij-op-voedselinformatie

  Let jij op voedselinformatie?

  Als je in de supermarkt staat, let jij op het etiket, of ga je gewoon op je gezonde verstand af? Praat mee!

 • kletsplaatje-gezien

  Misleidende verpakking gezien? Deel een foto!

  Voelde jij je door een verpakking op het verkeerde been gezet? Deel het met de community.

Goeie actie? Word lid

De Consumentenbond bestaat voor en dankzij jou. Als je lid wordt, steun je ons werk en kunnen we blijven strijden voor een eerlijke en veilige markt. Vind jij dat net als wij belangrijk? Voor €5 per maand heb je direct toegang tot meer dan 1500 testresultaten. En kunnen wij voor jouw belangen op blijven komen. Doen dus!

Bekijk onze lidmaatschappen