! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

We roepen TikTok op het matje

De app TikTok is razend populair bij kinderen en tieners. Maar TikTok respecteert de consumentenrechten van deze kwetsbare groep niet. TikTok neemt niet genoeg maatregelen om hen te beschermen tegen verborgen reclame en mogelijk schadelijke inhoud.

 • In strijd met consumentenrechten

  TikTok beschermt jongeren niet genoeg tegen verborgen advertenties en mogelijke schadelijke inhoud. De voorwaarden zijn vaak onduidelijk, incompleet, misleidend en dubbelzinnig. Ze zijn bovendien oneerlijk, want ze pakken vaak alléén positief uit voor TikTok zelf. TikTok handelt dus in strijd met het consumentenrecht.

 • Toezichthouders moeten optreden

  Wij vragen de Europese Commissie en toezichthouders op te treden tegen TikTok. Dat doen we samen met Europese consumentenorganisaties zoals BEUC. TikTok moet de rechten van gebruikers waarborgen. We willen dat TikTok duidelijker informeert, stopt met oneerlijke voorwaarden en jongeren onder de 18 jaar beschermt.

 • Wat kun je zelf doen?

  Wij proberen TikTok, via toezichthouders, de consumentenrechten te laten respecteren. Maar je kunt zelf ook iets doen om de privacy van jezelf en je kind te beschermen. Je privacy-instellingen aanpassen bijvoorbeeld.  Zo kun je aangeven wie je filmpjes mogen bekijken. Of gebruik samen met je kind één account. 

  Verander je privacy-instellingen

Blijf op de hoogte

Schrik jij van de praktijken van TikTok? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Zeker Online. Dan houden we je op de hoogte van onderzoeken en acties rondom privacy en digitale veiligheid.

Schrijf je in

Tot nu toe

 • Nieuws | 31 augustus 2021

  TikTok voor de rechter om schending rechten kinderen

  Samen met de Stichting Take Back Your Privacy (TBYP) dagen we TikTok voor de rechter. Eerder legden we al eisen neer bij het bedrijf wegens het schenden van de privacy en de consumentenrechten van kinderen.

  Lees het hele nieuwsbericht

 • Nieuws | 24 juni 2021

  Start claim tegen TikTok

  Op 24 juni starten we samen met de Stichting Take Back your Privacy een claim tegen TikTok.

  Meld je aan en lees er alles over 

 • Nieuws | 28 mei 2021

  Europese Commissie in gesprek met TikTok

  De Europese Commissie (EC) wil in gesprek met TikTok en heeft contact gezocht met het bedrijf. De Commissie doet dit naar aanleiding van onze klacht dat het platform de consumentenrechten niet respecteert. TikTok heeft één maand de tijd gekregen om te antwoorden. 

  Het officiële bericht vanuit de EC (Engels)

  Reactie van BEUC* op bericht (Twitter).
  *BEUC is de Europese koepel van consumentenorganisaties.

 • Nieuws | 25 mei 2021

  Oproep aan het nieuwe kabinet: bescherm kinderen

  3 jaar na invoering privacywet: het nieuwe kabinet moet serieus werk maken van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Die oproep deden wij in aanloop naar het Tweede Kamerdebat hierover dat donderdag 20 mei plaatsvond. De wet wordt slecht nageleefd, beschermt kinderen onvoldoende en handhaving ontbreekt.

  Lees meer over wat er mis is en over onze onderzoeken

 • Nieuws | 9 april 2021

  Betere bescherming persoonsgegevens kinderen nodig

  De wet (AVG) beschermt de privacy van kinderen onvoldoende. Daarom zijn aanvullende regels nodig. Die conclusie trekken wij nadat we de positie van deze kwetsbare groep in de wet lieten onderzoeken. Donderdag 8 april overhandigden we een rapport met de conclusies aan Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens.

  Lees meer over het onderzoek en wat wij vinden.

 • Nieuws | 25 maart 2021

  Antwoord Europese Commissie en gesprek met TikTok

  Naar aanleiding van onze gezamenlijke klacht tegen TikTok een eerste kleine positieve stap. De Europese Commissie antwoordt dat het netwerk van aangesloten toezichthouders onze klacht nauwgezet aan het bekijken is. Er wordt momenteel gewerkt aan het opzetten van een gezamenlijke actie. En onze ACM (Nederlandse Autoriteit Consument en Markt) is aangesloten.

  Ook hebben we (de BEUC) een gesprek met TikTok zelf gehad. TikTok had contact met ons opgenomen, omdat ze onze ‘feedback’ wilden horen. Een aantal punten erkenden ze. Bijvoorbeeld over de virtuele munten. Maar het gaat hier natuurlijk niet alleen om feedback. Het gaat om een officiële klacht waarvan we hopen dat de autoriteiten die snel gaan oplossen. Desalniettemin proberen we de dialoog open te houden.

 • Nieuws | 17 februari 2021

  TikTok heeft contact opgenomen

  TikTok heeft contact opgenomen met de BEUC, de overkoepelende Europese consumentenorganisatie in Brussel. TikTok geeft aan te willen praten over de gezamenlijk ingediende klacht. We gaan dit gesprek aan om te horen wat TikTok wil vertellen. De inhoudelijke behandeling van de formele klacht ligt echter bij de toezichthouders. 

 • | 16 februari 2021

  Rapporten over TikTok

  We dienden een klacht in bij de Europese Commissie en het overkoepelende netwerk van toezichthouders over TikTok. Die klacht is gebaseerd op Engelstalige rapporten over TikTok. Lees de pdfs hier:

  Rapport: 'TikTok without filters'

  Rapport:'Confusing by design'

 • Nieuws | 16 februari 2021

  Consumentenorganisaties roepen op tot ingrijpen tegen TikTok

  De Consumentenbond en 17 andere Europese consumentenorganisaties hebben samen een klacht ingediend tegen TikTok. Volgens de organisaties misleidt het videoplatform zijn gebruikers, hanteert het onduidelijke en oneerlijke voorwaarden en beschermt het kinderen onvoldoende tegen (verborgen) advertenties en ongepaste inhoud. Ze willen dat de toezichthouders ingrijpen.

  Lees het hele nieuwsbericht

 • Actie gestart | 16 februari 2021

  Actie gestart: TikTok op het matje

  26389_S&V digitaal kind_Mediapool website_1200x800

  TikTok neemt niet genoeg maatregelen om kinderen en tieners op dit sociale medium te beschermen. We vragen toezichthouders en de Europese Commissie op te treden tegen TikTok. Dat doen we samen met BEUC en andere Europese consumentenorganisaties.

  Waar maak jij je het meeste zorgen over bij het gebruik van TikTok?

  Praat mee op de Community

 • Artikel | 11 februari 2021

  TikTok: privacy-instellingen

  Bij TikTok staan de privacy-instellingen standaard op openbaar voor volwassenen. En iedereen kan op jouw filmpjes reageren en deze zelfs downloaden en opslaan. Voor kinderen verschillen de instellingen per leeftijd.

  Pas je privacy-instellingen van TikTok aan

 • Artikel | 12 oktober 2020

  Je kind online

  Al vanaf jonge leeftijd zijn kinderen online. Ze beginnen met een kindertablet en gaan via computers op school naar een eigen smartphone. Welke apparaten zijn geschikt voor jouw kind? En hoe zorg je ervoor dat ze dat veilig kunnen internetten mét privacy?

  Tips voor je kind online

Jouw steun is hard nodig!

Vind je deze actie waardevol? Met jouw steun kunnen we bedrijven en overheid scherp blijven houden. Help jij ons met een donatie?

Ja, ik doneer

€10 €15 €20

of kies een ander bedrag