icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Google volgt je stiekem: jij weet van niks

Vier jaar later: Al op 27 november 2018 dienden we met 7 Europese consumentenorganisaties een klacht en handhavingsverzoek in bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) tegen Google. Na 2 jaar stapten we naar de rechter omdat de AP daar nog geen besluit over had genomen. De Ierse waakhond (Google's hoofdkantoor zit in Ierland) is sinds begin 2020 bezig met een eigen onderzoek. Maar er zijn nog steeds geen resultaten. 

 • Google volgt je stiekem

  Google volgt je op de voet en bewaart waar je bent geweest. Dat is niet ok voor jouw privacy. Wij vinden dat dit stiekeme volgen moet stoppen.

  Wat Google doet is niet oké

 • Wat jij kunt doen

  Wil je niet dat Google je continu volgt? Zet dan in elk geval de opties bij locatiegeschiedenis en web- en app-activiteit uit.

  Zet je locatie uit

 • Blijf op de hoogte

  Schrik jij van de praktijken van Google? Meld je dan aan voor onze gratis e-mails. Dan houden we je op de hoogte van deze actie én andere onderwerpen.

  Schrijf je in

google-petitie-jan-2019

Actie bij Google

Ruim 50.000 consumenten steunden onze actie. Dat is nog eens een signaal! We voerden eind januari 2019 bij Google voor de deur actie. Tot nu toe is Google nog steeds niet beboet voor zijn privacy-overtredingen. 

Lees meer over de actie bij Google

Niets te verbergen?

Jouw locatie vertelt veel over wie je bent. Ga je elke dag naar de sportschool of zit je vaker bij de McDonalds? Google weet zelfs hoe vaak jij een rookpauze houdt. Onze collega’s uit Noorwegen confronteerden 3 Noren met hun locatiegegevens. Kijk naar hun reacties!

Google volgt je still video

Tot nu toe

 • Nieuws |

  Vier jaar later: nog steeds geen besluit!

  Na 4 jaar strijden is er nog altijd geen uitspraak over onze officiële klacht tegen Google. De Ierse toezichthouder, de DPC, is nog steeds bezig met het eigen onderzoek. En in de tussentijd trekt het miljardenbedrijf zich niets aan van de regels. Ook verrijkt het zich over de rug van jouw privacy.

  We verwachten wel op, hopelijk, korte termijn een uitspraak van de DPC. We laten je dan zo snel mogelijk weten wat dat inhoudt. 

 • Nieuws |

  Nieuwe actie tegen Google

  Wat is er mis?

  • Google gebruikt misleidend ontwerp, onduidelijk taalgebruik en misleidende keuzes wanneer consumenten zich aanmelden voor een Google-account.
  • In tegenstelling tot wat Google beweert, dwarsboomt de techgigant consumenten die hun privacy beter willen beschermen.

  De Consumentenbond heeft een brief gestuurd naar de Autoriteit Persoonsgegevens. 

  Persbericht van de BEUC (in het Engels)

 • Nieuws |

  Nog steeds geen besluit van de DPC

  De DPC (de privacy-waakhond in Ierland, waar het Europese hoofdkantoor van Google zit) heeft nu ruim 2 jaar na de start van zijn eigen onderzoek naar Google nog steeds geen besluit genomen.

  We weten alleen dat er gesprekken met Google gaande zijn, maar meer dan dat niet. In de updates die we ontvangen (normaal gesproken elke 3 maanden), staat weinig concreets.  

 • Nieuws |

  Uitspraak in Google-zaak op rechtspraak.nl

  Wil je alle details van onze rechtsgang en de uitspraak weten? Dan kun je dat via Rechtspraak.nl lezen.

 • Nieuws |

  Google ook in VS aangeklaagd om 'stiekem volgen'

  De aanklachten uit de VS gaan, net als bij die van ons hier, over 'dark patterns'. Met andere woorden: ontwerptrucs die Google gebruikte. Die trucs zorgen ervoor dat beslissingen van consumenten op subtiele wijze beïnvloed kunnen worden zodat ze voordelig zijn voor het bedrijf.

  Volgens de rechtszaak heeft Google zijn producten zo ontworpen om gebruikers aan te sporen of onder druk te zetten om meer en meer locatiegegevens te verstrekken (per ongeluk of uit frustratie). Dit is volgens de aanklagers in strijd met verschillende staats- en DC-wetten op het gebied van consumentenbescherming.

  Lees het hele bericht (Engels).