icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

header_zeker-online.jpg

50.090 steunbetuigingen

Meer dan 50.000 mensen steunden de actie tegen Google om te zorgen dat de techreus jouw locatie niet zonder échte toestemming opslaat. Een duidelijk signaal. Dank daarvoor!

Actie bij Google

Wat een getal: 50.090 consumenten steunden de actie. Dat is nog eens een signaal! We voerden bij Google voor de deur actie door met grote locatie-trackers uit te beelden dat mensen met een Android-smartphone zomaar door Google worden gevolgd. Daarna hebben we Google gesproken.
 

Lees meer

Niets te verbergen?

Jouw locatie vertelt veel over wie je bent. Ga je elke dag naar de sportschool of zit je vaker bij de McDonalds? Google weet zelfs hoe vaak jij een rookpauze houdt. Onze collega’s uit Noorwegen confronteerden 3 Noren met hun locatiegegevens. Kijk naar hun reacties!

 • Google volgt je stiekem

  Google volgt je op de voet en bewaart waar je bent geweest. Dat is niet ok voor jouw privacy. Wij vinden dat dit stiekeme volgen moet stoppen.

  Wat Google doet is niet ok

 • Wat jij kunt doen

  Wil je niet dat Google je continu volgt? Zet dan in elk geval de opties bij locatiegeschiedenis en web- en app-activiteit uit.

  Zet je locatie uit

 • Blijf op de hoogte

  Schrik jij van de praktijken van Google? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Zeker Online. Dan houden we je op de hoogte van onderzoeken en acties.

  Schrijf je in

Tot dusver

 • Nieuws | 6 juni 2019

  Privacywaakhonden te traag met afhandeling klachten over Google

  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en haar Europese zusterorganisaties moeten haast maken met de afwikkeling van de klacht van de Consumentenbond tegen Google. Ook moet de AP duidelijker zijn over de procedure. Dat schrijft de Consumentenbond in een brief aan de toezichthouder.

  Lees het nieuwsbericht

 • Nieuws | 9 mei 2019

  Bijgehouden Google-geschiedenis automatisch verwijderen

  Sinds mei 2019 kun je een automatische wisfunctie instellen voor gegevens ouder dan 3 of 18 maanden. Om te beginnen bij de Web- en appactiviteit (dit instellen gaat nog even in het Engels). Later volgen andere type gegevens in Google. Het is goed dat je zelf een bewaartermijn kunt instellen, maar beter is als Google niet onnodig veel data, stiekem, verzamelt. 

  Lees het artikel over de opties die je hebt om de Google-verzameling te beperken.

 • Nieuws | 12 maart 2019

  ACM roept Apple en Google op om informatie over gegevensgebruik in de app-store te verstrekken

  De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft vastgesteld dat de informatievoorziening over gegevensgebruik in de Appstore onvoldoende is.

  Lees het nieuwsbericht van de ACM

 • Actie Succes | 18 februari 2019

  Edward Snowden Positive Award voor Tsjechische collega's

  De Tsjechische Consumentenbond (Časopis dTest) kreeg op 14 februari de "Edward Snowden Positive Award". Ze ontvingen de award voor onze gezamenlijke actie tegen Google.

  Deze Edward Snowden prijs is de enige positieve award die tijdens de Big Brother awards in Tsjechië werd uitgedeeld. 

 • Nieuws | 21 januari 2019

  Ruim 50.000 steunbetuigingen aan Google overhandigd

  We hebben de petitie ‘Google, sla niet stiekem mijn locatie op’ aan Google overhandigd. Voor het kantoor van Google in Amsterdam beeldden we met grote locatie-trackers uit dat mensen met een Android-smartphone zonder échte toestemming door Google worden gevolgd.

  Lees het nieuwsbericht

 • Artikel | 18 december 2018

  Vragen over onze actie

  Onze actie tegen Google krijgt ruimschoots aandacht. We ontvangen veel steun op social media en ruim 45.000 mensen hebben de petitie getekend. We krijgen ook veel vragen.

  Lees de antwoorden op de meest gestelde vragen.

 • Actie Succes | 3 december 2018

  Al meer dan 45.000 ondertekenaars!

  Al meer dan 45.000 mensen hebben de petitie getekend.  Ben jij ook van mening dat Google het beleid moet aanpassen. Help ons!

  Teken de petitie

 • Artikel | 27 november 2018

  Google weet precies waar jij bent

  Google weet waar je woont, werkt, shopt, sport en stapt door je te volgen met je Android-telefoon. Ook informatie die jij misschien privé wilt houden, slaat Google op. De techreus laat bedrijven flink betalen om jou gericht te targetten maar soms ook juist uit te sluiten.

  Bekijk waar jij volgens Google bent geweest.

 • Actie gestart | 27 november 2018

  Actie tegen Google

  Google volgt consumenten met een Android-smartphone op de voet en zonder échte toestemming. Dit moet stoppen en daarom dienen we een klacht in bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook zijn we een petitie tegen Google gestart.

  Lees ook: Wat Google doet, is niet ok!

Ja, ik wil meer weten over privacy en digitale veiligheid

Meld je aan voor onze nieuwsbrief Zeker Online. Dan houden we je op de hoogte van onderzoeken en acties rondom privacy en digitale veiligheid.  

Je ontvangt de nieuwsbrief maximaal 8 keer per jaar. Lees onze Privacyverklaring.

Bedankt voor je inschrijving

Je krijgt een email als bevestiging

Voer een geldig e-mailadres in a.u.b.