icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Tips voor je afzuigkap

Hoe moet je een afzuigkap onderhouden? En hoe maak je hem schoon? Doe je voordeel met onze tips.

1

Tips voor dagelijks gebruik

Gebruik de achterste pit

Gebruik de achterste pitten van de kookplaat als je geen kookeiland hebt. De lucht wordt dan makkelijker door de afzuigkap afgezogen.

Laat 'm aanstaan

Laat de afzuigkap nog een tijdje aanstaan nadat je de kookplaat uitzet. Zo zorg je dat de lucht goed afgezogen wordt. Veel afzuigkappen hebben een timer of uitlooptijdfunctie. Dan gaat hij bijvoorbeeld na 10 minuten uit.

Gebruik de turbostand

De afzuigkap heeft verschillende standen. Vaak zit er ook nog een turbo- of intensiefstand op de afzuigkap. Hiermee laat je de afzuigkap tijdelijk extra hard werken. Gebruik deze stand bijvoorbeeld wanneer iets aanbrandt.

1359822051 Afzuigkap 1200x800

2

Filters

In de afzuigkap zitten filters om de lucht te reinigen. Bij afzuigkappen die de kooklucht afvoeren, gaat de lucht daarna naar buiten. Bij recirculatie-afzuigkappen gaat de kooklucht daarna terug de ruimte in. Daarom moet je de lucht extra filteren.

Vetfilters

Alle afzuigkappen hebben vetfilters. Deze halen vet uit de lucht en vangen het op. Je moet deze filters regelmatig schoonmaken zodat de afzuigkap goed blijft werken. Sommige afzuigkappen geven je een seintje wanneer dit nodig is. Fabrikanten raden je vaak aan om filters 1 keer per maand schoon te maken. Of als je de afzuigkap bijvoorbeeld 30 uur hebt gebruikt. 

Koolstoffilter

Een koolstoffilter koop je vaak los naast de afzuigkap. De standaard filter moet je vaak 1 of meerdere keren per jaar vervangen. De kosten hiervan kunnen hoog oplopen. Je betaalt al snel een paar tientjes per filter en je hebt vaak meerdere filters.

Enkele afzuigkappen hebben ook opties voor koolstoffilters die extra lang meegaan. Deze filters kun je schoonmaken en hergebruiken. Deze filters zijn duurder, maar kun je dus ook langer gebruiken.

1411369873 Afzuigkap 1200x800

3

Afzuigkap schoonmaken

Aluminium platen

De meeste afzuigkappen hebben aluminium platen als vetfilter. Je kunt ze schoonmaken met heet water en afwasmiddel. Spoel ze daarna goed af. Vaak kunnen de filters ook in de afwasmachine.

Koolstoffilters

Gebruik je de afzuigkap in recirculatiemodus? Dan heb je ook een koolstoffilter nodig. Vervang deze nadat ze een tijdje zijn gebruikt. Sommige 'longlife' koolstoffilters kun je wel schoonmaken. Het verschilt per fabrikant hoe dat moet. Check hiervoor de instructies.

Buitenkant

De buitenkant van de afzuigkap is vaak van roestvrijstaal en kan ook vettig worden. Gebruik een (niet-schurend)ontvettingsmiddel en een zacht doekje. Schuursponsjes kunnen krassen maken.

1284038546 Afzuigkap 1200x800