icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Afzuigkap kopen: waar let je op?

Er is tegenwoordig een hoop variatie in afzuigkappen. Waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf? En hoe zit het eigenlijk met de luchtafvoer? Wij geven je graag advies.

Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden


1
Wat voor afzuigkap heb ik nodig?

Afzuigkappen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en uitvoeringen. Zo zijn er schouwkappen die los worden geïnstalleerd. Of geïntegreerde afzuigkappen die zich in het keukenkastje bevinden en de downdraft afzuigkap die zich in het aanrecht bevindt. Als je minder kastruimte wilt opofferen kun je kiezen voor een onderbouw- of vlakschermafzuigkap. Daarnaast zijn er de relatief nieuwe plasma-afzuigkappen die de lucht zuiveren met plasmatechnologie.

Lees meer over de verschillende typen afzuigkappen

Koopadvies_channel1

2
Circulatie en luchtafvoer

Er zijn 2 opties om lucht af te voeren bij een afzuigkap. De vieze luchten worden direct naar buiten afgevoerd, of de lucht wordt gezuiverd in een filter en dan weer de ruimte ingeblazen.

Afvoerkanaal naar buiten

Bij een afvoerkanaal naar buiten wordt de lucht door een vetfilter en via de afvoerpijp naar buiten geleid.

Centraal afvoerkanaal

De lucht wordt via een mechanisch afvoersysteem afgevoerd. Vaak is dit hetzelfde kanaal waar het toilet en de badkamer op aangesloten zijn. 

Meer over circulatie en luchtafvoer

Afzuigkappen-Koopadvies_channel2-NW

3
Breedte en capaciteit van de afzuigkap

Breedte

Ga je een afzuigkap kopen, let dan goed op de afmetingen. De afzuigkap moet minstens net zo breed zijn als het fornuis of de kookplaat. Standaard maten zijn 60, 70 en 90 cm. De afstand tussen de afzuigkap en een gaskookplaat moet minstens 65 cm zijn in hoogte. Bij elektrische kookplaten kan dit korter zijn omdat er geen vlammen zijn. Raadpleeg ook altijd de instructies van de fabrikant.

Capaciteit

Het vermogen van een afzuigkap wordt uitgedrukt in m3/uur (kubieke meter per uur). De capaciteit moet passen bij de kubieke inhoud van je keuken. Is je keuken 2x5 meter en 3 meter hoog, dan is de kubieke inhoud 30m3. Een afzuigkap moet bij een gesloten keuken op de laagste stand in staat zijn het totale luchtvolume van de keuken tot 10 keer te verversen. Dan heb je in dit voorbeeld dus een capaciteit nodig van minstens 300m3/uur . Bij een open keuken is dat minimaal 20 keer het volume van de keuken, in dit geval dus 600m3/uur.

De meeste afzuigkappen hebben een capaciteit tussen de 200 en 800 m3/uur.  Hoeveel lucht de kap kan verwerken hangt echter ook af van de diameter van het afvoerkanaal en de vorm van de afvoerpijp; een gladde, ronde afvoerpijp vervoert de lucht het best. Ook maakt het uit hoe lang de pijp is en hoe vaak deze van richting verandert. Hoe korter en hoe minder bochten, hoe beter.

Vergelijk afzuigkappen op hun afzuigcapaciteit.

Diameter van het afvoerkanaal

De diameter van het afvoerkanaal is meestal 12 of 15 cm. 12 cm is prima wanneer het afvoerkanaal kort is en de afzuigkap vlakbij de buitenmuur zit. Moet de lucht een lange afstand afleggen kies dan voor 15 cm.

Vergelijk alle afzuigkappen

 

4
Waar moet ik nog meer op letten?

De voorzieningen van de afzuigkap:

 • Een aan- en uitknop
 • 3 normale standen:
  • De laagste stand is voor het koken met één pit of lang koken op laag vuur.
  • De middelste stand is voor normaal koken, bij gebruik van meer dan één pit.
  • De hoogste stand is bedoeld voor bakken en koken op hoog vuur en bij sterke geuren.
 • Boost-functie of intensieve stand
 • Timer
 • Verlichting
 • Oververhitting beveiliging
 • Randafzuiging
  De afzuiging wordt geconcentreerd aan de randen, daardoor ontstaat een hogere luchtsnelheid. Dat zou moeten leiden tot een beter afzuigrendement.
 • Reinigingsindicator
 • Een clean airfunctie. Elke uur gaat de kap 10 minuten aan op de laagste snelheid.
 • Afstandsbediening

Verder moeten de knoppen makkelijk te bedienen zijn. Ook wanneer je vette vingers hebt. Als je wat langer bent, moet je goed kijken naar je zicht op het kookoppervlak. Je zicht mag niet geblokkeerd worden door de afzuigkap.

Koopadvies_channel4-NW

5
Zuinige afzuigkap

Afzuigkappen moeten sinds februari 2015 aan wettelijke eisen voldoen wat betreft het energieverbruik. Deze regeling heet de ecodesignverordening. De verordering geldt voor allerlei kookstellen zoals afzuigkappen, kookplaten en ovens. Ook het energielabel wordt aangepast. Wat houden deze wijzigingen precies in?

Lees meer over de ecodesignverordening: eisen en energielabels

6
Wat zegt de prijs?

Koop je een afzuigkap in combinatie met een keuken, dan krijg je vaak een flinke korting op de adviesprijs van de fabrikant. Als je meerdere apparaten van hetzelfde merk koopt kan die korting oplopen tot wel 20%. Maar of je dan per apparaat goedkoper uit bent dan ze allemaal los te kopen is maar de vraag. De keukenbranche geeft namelijk meestal een totaalprijs voor de keuken.

Prijzen

De productvergelijker van de Consumentenbond maakt voor de dagelijkse update gebruik van webwinkelinformatie, waaronder voorraadstatus en prijzen van Kieskeurig.nl. Consumenten kunnen daardoor in ongeveer 70 populaire productgroepen de prijzen van zo'n 500 webwinkels met elkaar vergelijken.

De Consumentenbond vermeldt op zijn website welke online winkels het Thuiswinkel Waarborg of het Webshop Keurmerk hebben. Deze keurmerken hebben tweezijdige algemene voorwaarden afgesloten met de Consumentenbond en zijn aangesloten bij De Geschillencommissie.

Vergelijk de afzuigkappen op prijzen en specificaties.

Koopadvies_channel6-NW

Vergelijk afzuigkappen

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een product? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...