icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Elektrische auto verzekeren niet altijd duurder

Nieuws
|
Elektrische auto’s zijn duurder in aanschaf dan vergelijkbare benzineauto’s. Daardoor kost het verzekeren van een elektrische auto vaak ook meer. Maar dit is niet altijd het geval.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Gepubliceerd op: 15 december 2017

electrische-auto-verzekering

Onderzoeksbureau Moneyview vergeleek de premies van 26 autoverzekeraars voor een Volkswagen Golf, in een elektrische en in een benzinevariant. Bij de premieberekening is uitgegaan van een 40-jarige bestuurder met 10 schadevrije jaren die per jaar 15.000 kilometer rijdt.

Meer dan 20% duurder

Gemiddeld is de allriskpremie voor een elektrische auto meer dan 20% duurder dan een Golf die op benzine rijdt. Niet alleen de hogere aanschafwaarde speelt een rol bij de uitkomst van de premie, maar ook het hogere gewicht. Dat komt door de zware accu’s die in een elektrische auto zitten.

Uitzonderingen

Echter: bij autoverzekeringen van Delta Lloyd, Lancyr, Ohra en United Insurance is de premie voor een elektrische VW Golf juist lager dan voor de benzineauto. Deze verzekeraars bieden namelijk een korting op de verzekering van elektrische auto's. En bij Aegon is de premie van de elektrische Golf vergelijkbaar met de conventionele variant.

In toekomst goedkoper

De Elektrisch Rijden Monitor van de ANWB laat zien dat elektrisch rijden zo’n 10 procent duurder is dan rijden in een benzine auto. Dit komt vooral door de hogere aanschafkosten. Het nieuwe kabinet wil dat er vanaf 2030 geen enkele nieuwe auto meer wordt verkocht met een benzine- of dieselmotor.

Ruim 1 op de 3 Nederlandse consumenten zegt geïnteresseerd te zijn in elektrisch rijden. De hogere aanschafprijs is de belangrijkste reden om geen elektrische auto te willen kopen. Wel komen er steeds meer volledig elektrische modellen op de markt, waardoor elektrische rijden goedkoper gaat worden.  

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.