icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schadevrije jaren (iets) duidelijker

Nieuws
|
Autoverzekeraars laten voortaan jaarlijks op het polisblad van de autoverzekering het aantal opgebouwde schadevrije jaren zien. Vanaf 2016 verandert er nog meer.
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert autoverzekeringenGepubliceerd op:29 januari 2014

Dat is geen overbodige luxe, want autobezitters hebben bij het aanvragen van een nieuwe autoverzekering vaak moeite het juiste aantal schadevrije jaren op te geven. Dat is vervelend, want de schadevrije jaren bepalen voor een groot deel de hoogte van de nieuwe premie. Het komt regelmatig voor dat de verzekeraar de premie achteraf corrigeert, waardoor deze hoger uitvalt dan verwacht.

Het is niet zo vreemd dat verzekerden zich vaak verslikken in het aantal schadevrije jaren. De Consumentenbond vindt dat de schadevrije jaren regeling onnodig ingewikkeld is én blijft en pleit al jaren voor een verdere verbetering of afschaffing van het onoverzichtelijke systeem. Schadevrije jaren bouw je op aan de hand van een bonus-malusladder. Zolang je geen schade claimt, stijg je ieder jaar één trede op deze ladder. Claim je wel een schade die je eigen schuld is, dan zak je meerdere treden tegelijk. Hoeveel treden je precies daalt, hangt af van de verzekeraar. Door de aanwezigheid van bonus- en no-claimbeschermers, merken verzekerden vaak niet dat het aantal schadevrije jaren is afgenomen. Dit blijft helaas zo, maar de verzekeraars hebben wel afgesproken om vanaf 1 januari 2016 de schadevrije jaren allemaal op dezelfde manier te gaan berekenen.

Lees meer over de nieuwe regels voor schadevrije jaren.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Test autoverzekeringen