icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Pas op voor nep-websites RDW

Nieuws
|
Pas op voor bemiddelaars als je een vervangend kentekenbewijs of een tenaamstellingscode aanvraagt. Bij deze websites ben je onnodig duur uit. Vraag documenten altijd rechtstreeks aan bij de RDW.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 9 juni 2020

Verlopen rijbewijs

Bemiddelaar levert niet

De vroegere Rijksdienst voor het Wegverkeer zegt ook dat bemiddelaars niet, of niet op tijd, leveren.

Vraag een vervangend kentekenbewijs of nieuwe tenaamstellingscode daarom altijd aan op www.rdw.nl aan. Een nieuwe tenaamstellingscode kost €1, een vervangend kentekenbewijs €31,50.

De kosten die een bemiddelaar rekent komen bóvenop het tarief van de RDW. Daardoor ben je onnodig duur uit.

Consumentenbond waarschuwt

Wij waarschuwen regelmatig voor dubieuze bemiddelaars die de naam van een bekende instelling gebruiken. Consumenten komen er vaak nietsvermoedend terecht via Google. Ze denken te maken te hebben met bijvoorbeeld het Kadaster, de Belastingdienst of het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR).

Misleidend

In Consumentengids 1, 2020 stelden wij nog dat bemiddelingssites zich niet mogen voordoen als (verlengstuk van) een officieel orgaan. Wij vinden dat misleidend. Als je benadeeld bent door zo’n website vinden we dat je een aankoop moet kunnen terugdraaien.

Vijf tips

  • Controleer eerst op de officiële site hoe een bepaalde dienst werkt en wat die kost.
  • Let op vreemde domeinnamen, slecht Nederlands of taalgebruik dat niet past bij overheidsdiensten. Dit zijn signalen dat er iets niet in de haak is.
  • Zoek op internet naar ervaringen van anderen met de betreffende site.
  • Controleer op fraudehelpdesk.nl of klachtenkompas.nl of er meldingen zijn over een bepaalde dienst.
  • Druk niet te snel op grote, gekleurde ‘start’-knoppen.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.