icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schadevrije jaren verbeterd

Nieuws
|
Mensen met een autoverzekering krijgen met ingang van 1 januari 2014 jaarlijks een opgave van het aantal opgebouwde schadevrije jaren.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Gepubliceerd op: 14 juni 2013

Deze informatie is nodig voor autobezitters die willen overstappen naar een andere verzekeraar. Bovendien zijn de gevolgen van een schadeclaim dan niet langer verborgen. Zij ontvangen dit overzicht bij de jaarlijkse nota, op het polisblad of bij het bewijs van premiebetaling. Vanaf 2016 gaan de  verzekeraars  de schadevrije jaren allemaal op dezelfde manier berekenen, wat tot die tijd nog niet gegarandeerd is. Dat hebben de leden van het Verbond van Verzekeraars met elkaar afgesproken.

Schadevrije jaren mistig

Het huidige systeem is voor de klant onvoldoende transparant en leidt tot willekeur. Dat schreef de Geldgids in april van dit jaar.
Autoverzekeraars behouden zich wel de vrijheid voor om gedurende de looptijd van een verzekering eigen voorwaarden te hanteren zoals bonusbeschermers of eigen bonus-malusladders. Deze extra’s kunnen bij het opzeggen van een polis niet naar een andere verzekeraar worden meegenomen. De mist rondom overstappen bij autoverzekeringen blijft dus hangen.

Overstapservice

In tegenstelling tot de bonus-malusladders, zijn de opzegregels voor autoverzekeringen vrij eenvoudig. Er kan echter nog steeds niet geruisloos worden overgestapt. Verzekerden moeten veel zelf nagaan, zoals de opzegdatum en juiste schadevrije jaren, en opzeggen kan vaak alleen per post. De Consumentenbond roept verzekeraars op gezamenlijk een overstapservice op te zetten voor schadeverzekeringen, waaronder autoverzekeringen. Bij bijvoorbeeld telecomaanbieders, energieleveranciers en banken wordt overstappen al wel op deze manier gefaciliteerd.

Direct vergelijken

Met de Vergelijker van de Consumentenbond kun je 130 verzekeringen vergelijken en sommige direct afsluiten.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.