icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Doorverkoop pintransactiegegevens gelukkig van de baan

Nieuws
|
Betalingsverwerker Equens heeft per direct haar plannen teruggetrokken om gegevens over pintransacties door te verkopen aan derden voor marketingdoeleinden. Onder andere de Consumentenbond liet zich hier zeer kritisch over uit. De privacywetgeving stelt dat persoonsgegevens die voor een specifiek doel zijn verzameld, niet zomaar voor een ander doel mogen worden gebruikt.
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 24 mei 2013

Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Wij zijn blij dat Equens naar ons heeft geluisterd en zijn plan gelijk heeft ingetrokken. Dit soort plannen helpen niet het vertrouwen in het elektronisch betalingsverkeer te versterken. Consumenten besluiten hierdoor mogelijk om weer meer met cash te gaan betalen en dat is in niemands belang. Ook is het maar de vraag of het juridisch mogelijk is.'

Herstel vertrouwen bankensector

In de door de bankensector zelf opgestelde gedragscode staat dat banken klantgegevens niet voor andere doeleinden mogen gebruiken dan waarvoor ze zijn verzameld. Het plan van Equens staat hier haaks op. Gezien het voornemen van de banken om het vertrouwen in de sector terug te winnen, is het dan ook niet verstandig de code op dit punt los te laten. Dit bleek onder meer uit de maatschappelijke onrust die hierover ontstond.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Vergelijk betaalrekeningen