icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

ING stopt met TAN-codes

Nieuws
|
ING stopt na ruim 30 jaar met het gebruik van een TAN-code voor internetbankieren. Een betaalopdracht bevestigen kan straks alleen nog met de Mobiel Bankieren app.
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond   Expert Geld & VerzekeringGepubliceerd op:23 januari 2018

TAN-code-ING

Mobiel bevestigen

Particuliere klanten worden de komende maanden overgezet naar de vernieuwde internetbankieromgeving Mijn ING. Wie de ING-app nu al gebruikt gaat dan automatisch over op mobiel bevestigen. Volgens ING is mobiel bevestigen ‘een makkelijke, snelle en veilige manier om opdrachten te bevestigen’. Inloggen gaat nog op dezelfde manier: met gebruikersnaam en wachtwoord.

Alternatief voor TAN-code eind 2018 beschikbaar

De meeste ING-klanten ontvangen de TAN-codes nog per sms, maar medio vorig jaar gebruikte nog bijna 1 miljoen klanten codes van een papieren lijst. Klanten die de app niet hebben of gebruiken, bijvoorbeeld omdat ze geen smartphone hebben, krijgen eind 2018 een alternatief en betalen tot die tijd nog wel met een TAN-code per sms of papieren lijst. Wat dat alternatief inhoudt is onduidelijk.

Slechts 40% ING-klanten gebruikt app

Op dit moment heeft circa 40% van de ING-klanten de mobiel bankieren app. Er zijn dus nog heel wat klanten die de app (nog) niet hebben. De Consumentenbond zal in de gaten houden welke invulling de bank aan dit alternatief gaat geven.

Papieren TAN-codes onveilig

De Consumentenbond ontdekte mei 2017 dat betalen met behulp van papieren TAN-codes onveiliger is dan de TAN-code per sms. ING was het toen oneens met die kritiek. Onbekend is of de bevindingen nu toch reden zijn om de betaalwijze aan te passen.

Niet de enige bank

Ook andere banken stappen af van de traditionele manier van het bevestigen van betaalopdrachten met een paslezer, scanner of cardreader voor internetbankieren. Klanten van ABN Amro, Knab en Rabobank kunnen hun betaalopdrachten via internetbankieren ook bevestigen met de mobiel bankieren app. Bij deze banken kunnen klanten nog wel kiezen tussen bevestigen met paslezer of mobiel bankieren app.

Rabobank noemt bankieren via de browser (bijvoorbeeld Internet Explorer, Chrome of Safari) ook geen 'Internetbankieren' meer, maar 'Online Bankieren'. De oude internetbankieromgeving ziet er voortaan hetzelfde uit als de mobiel bankieren app. 

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Vergelijk betaalrekeningen