icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nieuwjaarsquiz: betaalvragen het moeilijkst

Nieuws
|
We trapten dit jaar af met de grote Geld Nieuwjaarsquiz via de nieuwsbrief. Ruim 1800 deelnemers testten hun kennis over juridische en financiële kwesties met 18 vragen. De vragen over betalen werden het minst goed beantwoord.
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond   Expert betaalrekeningenBijgewerkt op:10 januari 2022

Oud en nieuw 2022

Betaalvragen

Tot wanneer je een onterechte incasso kunt terugboeken via de bank wist slechts 10% goed te beantwoorden. Een onterechte incasso kun je tot 13 maanden na de incassodatum terugboeken. 14% wist de juiste link voor een veilig Tikkie-betaalverzoek te noemen (https://tikkie.me/pay). Dat is belangrijk om te weten, want dat voorkomt dat je wordt opgelicht.

Ook lastig: studiekosten en woonverzekering

Andere lastig quizvragen bleken die over studiekosten, de woonverzekering, familiehypotheek en garantie. De vraag over studiekosten in 2022 werd maar door 19% juist beantwoord. Als je geen ondernemer bent, kun je studiekosten niet meer aftrekken. Een kwart wist dat schade door dakpannen van buren gedekt is op de eigen inboedel- en opstalverzekering.

Dat je voor een familiehypotheek niet naar de notaris moet, had de helft goed. Iets meer dan de helft (53%) beantwoordde de vraag over wettelijke garantie juist. Hoe lang je recht hebt op gratis reparatie of vervanging van een defect product, hangt af van de levensduur.

Best beantwoord

Dat alleen de verzekeringsnemer schadevrije jaren opbouwt via de autoverzekering wist 6 op de 10 deelnemers. De best beantwoorde vragen waren die over incassokosten, zorgverzekeringen, private lease en beleggen. Zo'n 90% tot 98% van alle deelnemers hadden die juist.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.