icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

EnergieWeter: stroomverbruik in geldbedragen.

Nieuws
|
Hoeveel energie gebruikt een apparaat nu eigenlijk? Op het EnergieWeter label staat het in euro's aangegeven.
Christiaan Doolaard

Christiaan Doolaard   Expert energieGepubliceerd op:30 november 2010

Een energielabel A, B of F op een wasmachine, koelkast of wasdroger. Wat zegt dat nu eigenlijk? Een apparaat met energielabel A is zuiniger dan een met label G, zoveel is duidelijk. Maar hoeveel bespaar je per jaar met een wasmachine met Energielabel A, in plaats van B? Met de EnergieWeter kom je erachter.

De EnergieWeter is een label dat vooral op witgoed is aangebracht en de jaarlijkse energiekosten van het apparaat aangeeft. Deze kosten zijn gebaseerd op de gegevens die de fabrikant heeft moeten aanleveren voor het energielabel en de gemiddelde energieprijs per kWh die elk halfjaar wordt bijgesteld.

Voor consumenten kan dit label handig zijn. Zo kan het voorkomen dat een goedkoop apparaat niet zuinig is, terwijl een machine die net iets duurder in aanschaf is minder energie gebruikt en dus op jaarbasis voordeliger is.

De EnergieWeter is een initiatief van het ministerie van Vrom, Milieu Centraal en branchevereniging Uneto-VNI. Een winkelier kan in principe zelf kiezen of hij het nieuwe label wil gebruiken, maar volgens Uneto-VNI doen op dit moment alle grote elektronicazaken al mee.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.