icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij fietsdragers testen

In de test van fietsendragers heeft het testteam bij alle dragers verschillende metingen uitgevoerd. Onder meer is gemeten wat de drager weegt en hoeveel kilo belading er op mag zonder de trekhaak te overbelasten.
Gerard Kroon
Gerard Kroon

Expert Voeding & Gezondheid

dossier Fietsdrager hoe testen wij

Twee fietsen met twee personen

De test begint bij het uitpakken van de doos: hoe snel en makkelijk laat de fietsendrager zich in elkaar zetten? Daarna beoordeelden we hoe makkelijk je hem op de trekhaak monteert en hoeveel kracht het kost om de drager vast te klemmen. De klemkracht moet de drager onwrikbaar aan de trekhaak verbinden en moet bij noodsituaties, zoals hard remmen en uitwijken, de drager ook in bedwang houden. Bij sommige dragers kost dat zoveel kracht dat hij daar negatief op beoordeeld is.

Dan worden er 2 testfietsen op de drager geplaatst door 2 personen. Zeker het plaatsen van een zware e-bike in je eentje raden we sterk af, omdat veel mensen daarvoor de kracht en (letterlijk) wat extra benodigde handen ontbreekt. Bij het bevestigen van de fietsen wordt bekeken hoe makkelijk of moeilijk dat gaat. Zijn de fietsen stevig aan de drager te bevestigen?

Bekijk welke fietsdragers als Beste uit de Test komen of vergelijk alle fietsdragers.

Kantelen

Nadat de testfietsen goed op de drager zijn vastgezet, beoordelen we het kantelmechanisme. Dit mechanisme zorgt ervoor dat je ook bij een beladen drager nog iets uit de bagageruimte kunt halen, door de drager met fietsen van de auto af te kantelen. Hoeveel kracht kost het dan om een beladen drager te kantelen? En bij sommige dragers, zoals de nu geteste Pro-User Jade, komt deze bij het kantelen in één klap naar je toe, waardoor je je zou kunnen verwonden. Dat moet je dus absoluut met z'n tweeën doen.

Ook beoordelen we of delen van de fietsen de grond raken als de drager is gekanteld.

Meerdere fietsen en oprijgoten

Sommige dragers zijn geschikt om (met uitbreidingssets) een derde en zelfs een vierde fiets te vervoeren. Dit is bij de meetgegevens vermeld. Mochten de fietsen dan (te) dicht op elkaar staan, waarbij delen van de fiets elkaar gaan raken, dan is dat ook in de beoordeling meegenomen.

Hetzelfde geldt voor oprijgoten, indien bij te bestellen.

Overgenomen uit 2014

In 2014 is publiceerden wij ook een test fietsendragers. De dragers zijn op dezelfde manier getest als nu in 2016. Vier van de 14 dragers zijn overgenomen uit die eerdere test in 2014, omdat ze nog steeds voldoende verkrijgbaar zijn. Het gaat om:

Bekijk de beste fietsdrager Vergelijk alle fietsdragers

Test fietsdragers

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg