icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Fietsdragers

Met een fietsdrager neem je gemakkelijk een fiets mee op het dak of de trekhaak van je auto. Wij testen fietsdragers en geven tips en advies. Bekijk onze testresultaten.

Kies de beste fietsdrager voor jou

Bekijk de beste
predicaatjes-nieuwe header dossierhomepages

We hebben .... fietsdragers getest

Resultaten worden opgehaald...

Nieuw & interessant

Kooptipvideo fietsendragers

Een fietsendrager is ideaal als je de fiets meeneemt met de auto. In deze video geven we je 5 tips waar je op moet letten als je een fietsendrager gaat kopen.

Fietsdrager kopen: waar let je op?

Ga je op vakantie of een weekendje weg en gaan de fietsen mee? Dan is een fietsdrager de ideale oplossing. Bekijk welke fietsdragers er zijn en wat de voor- en nadelen per type fietsdrager zijn.

Gerard Kroon
Gerard Kroon Expert Auto, Fiets & Reizen
 1. 1

  Fietsdragers op de trekhaak

  Fietsdragers voor op de trekhaak zijn de meest gebruikte fietsdragers. Dit is wel een duurdere variant, maar ook de meest praktische. Dit type fietsdrager past meestal op elke trekhaak en is geschikt voor 2 fietsen. Let wel op. Je mag het frame tot ongeveer 50 kilo belasten.

  Aansluiten achterverlichting

  Aan deze fietsdragers zit een stekker die je aansluit op de auto. Dan werkt de achterverlichting nog steeds als de fietsen achterop de auto staan. Vroeger werd vooral gebruikgemaakt van 7-polige stekkers. Tegenwoordig zie je vaak 13-polige stekkers. Heeft de drager een 7-polige stekker, maar je auto een 13-polige ingang? Bij veel dragers krijg je een verloopstekker. Anders kun je er eentje los kopen.

  Voor- en nadelen

  Over het algemeen is dit type fietsdrager heel gemakkelijk in het gebruik. Nadat je de drager hebt bevestigd, til je heel eenvoudig de fietsen in de houder. Voor zware e-bikes zijn vaak oprijgootjes bij te bestellen. Nadeel is soms dat de kofferbak niet meer open kan. Vaak zijn de dragers kantelbaar, dan kun je de fietsen wegklappen en de kofferbak openen.

  koopadvies fiets
  Inklappen
 2. 2

  Elektrische auto met trekhaak

  Elektrische en hybride auto’s kunnen meestal niets trekken, maar kunnen in principe wel fietsen dragen. Hiervoor zijn specifieke  ‘trekhaken’ te koop waaraan je geen aanhanger of caravan kunt koppelen. Maar waarop je wel bepaalde fietsdragers kunt plaatsen.

  Deze zogenoemde RMC trekhaken hebben op de knobbel een uitstulping waardoor een aanhangerkoppeling niet past, maar de klem van veel fietsdragers wel. Meer informatie vind je hierover bij trekhaakfabrikanten, bijvoorbeeld Brink. Laatstgenoemde publiceert een lijst met fietsdragers die op de RMC haak passen.

  Brink fietsdrager
  Inklappen
 3. 3

  Fietsdragers op het dak

  Fietsdragers op het dak zijn meestal goedkoper dan dragers voor de achterkant van de auto. Het voordeel van dakdragers is dat de kofferbak vrij blijft.

  Alleen lichte fietsen, niet voor e-bikes

  Deze dragers zijn niet geschikt voor e-bikes. Die zijn veel te zwaar om boven je hoofd te tillen. Dakfietsdragers (één per fiets)  zijn geschikt voor het vervoer van (meerdere) lichte fietsen. Let wel op het maximaal toegestane draaggewicht van de auto.

  Brandstofverbruik, herrie en hoogte

  Dakdragers vangen vrij veel wind. dit zorgt voor een hoger brandstofverbruik en redelijk wat herrie. Bovendien kan het vastmaken van de fietsen een lastige klus zijn, omdat je er vaak niet goed bij kunt. Houd ook rekening met de totale hoogte van de auto inclusief de fietsen, bijvoorbeeld bij het inrijden van tunnels en parkeergarages.

  Koopadvies_channel2-NW
  Inklappen
 4. 4

  Fietsdragers voor elektrische fietsen

  Of een fietsdrager geschikt is voor elektrische fietsen hangt vooral af van het gewicht van de fiets. Deze is door de accu veel zwaarder dan een gewone fiets. Wanneer je een fietsdrager koopt, staat altijd aangegeven of deze ook geschikt is voor het dragen van elektrische fietsen.

  Kogeldruk

  Let ook op de toegestane kogeldruk van de auto. Dit is het maximaal aantal kilo's (van drager plus fietsen) dat op de trekhaak mag rusten. Accu's die je kunt verwijderen kunnen dan handig zijn.

  Video: fietsdrager kooptips

  Inklappen
 5. 5

  Overige fietsdragers

  Fietsdragers voor caravans en aanhangers

  Voor caravans en aanhangers zijn aparte fietsdragers te koop. Deze kun je achterop de caravan, aanhanger of op de dissel plaatsen. Wil je de fietsen liever stevig vastmaken in de caravan? Dat kan met een 'binnendrager'.

  Fietsdragers voor verschillende fietsen

  De meeste fietsdragers zijn geschikt voor standaard stads- en tourfietsen. Heb je een mountainbike, dan heb je een fietsdrager met brede fietsgoot nodig. Bij sommige fietsdragers is dat standaard. Maar soms is het nodig om voor dit type fietsen een aparte fietsdrager te kopen.

  Koopadvies_channel4-NW
  Inklappen
 6. 6

  Waar moet ik nog meer op letten?

  Maximaal draagvermogen

  Wettelijk gezien mag je niet te veel kilo's op de trekhaak vervoeren. Dit wordt vaak uitgedrukt in 'kogeldruk'. In het onderhoudsboekje van de auto staat wat de maximale kogeldruk is, zodat je nooit een te zware last vervoert.

  Tel het gewicht van de drager en de fiets(-en) op. Het totaal mag niet boven de maximale kogeldruk uit komen. Plaats bij e-bikes de accu in de achterbak van de auto, dat scheelt weer in gewicht.

  Opvouwbaar

  Klap de fietsdrager in de winkel zo klein mogelijk in en meet hem op. Zo weet je zeker of je genoeg plek hebt in je auto of huis om hem op te bergen.

  Accessoires

  Bekijk welke accessoires er bij de fietsdrager te koop zijn. Sommige accessoires maken het gebruik van een fietsdrager veel eenvoudiger. Denk bijvoorbeeld aan een oprijgoot of bevestigings- en opbergmaterialen.

  Verschillende merken en systemen

  Er zijn verschillende merken en typen fietsdragers beschikbaar voor jouw auto. Probeer in de winkel verschillende systemen uit, want elke fietsdrager is weer anders. Bekijk op je gemak welk systeem je het handigst vindt.

  Inklappen
 7. 7

  Wat zegt de prijs van een fietsdrager?

  Prijzen van fietsdragers liggen tussen de €60 en €600. De goedkoopste fietsdragers zijn dakdragers, deze koop je al voor een paar tientjes. Dakdragers zijn alleen niet zo handig in het gebruik. Je moet een fiets nogal hoog optillen om hem in de drager te krijgen.

  Fietsdragers die je op de achterkant van je auto vastmaakt zijn te koop vanaf zo'n €150. Of een fietsdrager voor je auto geschikt is, hangt af van het merk en type. Let daar goed op bij de aankoop van een fietsdrager.

  Prijzen fietsdragers

  Onze productvergelijker maakt voor de dagelijkse update gebruik van webwinkelinformatie, waaronder voorraadstatus en prijzen van Kieskeurig.nl. Consumenten kunnen daardoor in ongeveer 70 populaire productgroepen de prijzen van zo'n 500 webwinkels met elkaar vergelijken.

  Wij vermelden op de website welke online winkels het Thuiswinkel Waarborg of het Webshop Keurmerk hebben. Deze keurmerken hebben tweezijdige algemene voorwaarden afgesloten met de Consumentenbond en zijn aangesloten bij De Geschillencommissie.

  Koopadvies_channel5-NW
  Inklappen