icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Fietsdrager kopen: waar let je op?

Ga je op vakantie of een weekendje weg en gaan de fietsen mee? Dan is een fietsdrager de ideale oplossing. Bekijk welke fietsdragers er zijn en wat de voor- en nadelen per type fietsdrager zijn.

1

Keuzehulp fietsdragers

Wil je weten welke fietsendrager het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste fietsendrager.

Help mij kiezen

Keuzehulp Fietsendragers

2

Fietsdragers op de trekhaak

Fietsdragers voor op de trekhaak zijn de meest gebruikte fietsdragers. Niet het goedkoopst, maar wel het meest praktisch. Meestal kunnen de door ons geteste exemplaren voor 2 fietsen maximaal 60 kilo dragen. 

Aansluiten achterverlichting

Aan deze fietsdragers zit een stekker die je aansluit op de auto. Dan werkt de achterverlichting nog steeds als de fietsen achterop de auto staan. Vroeger werd vooral gebruikgemaakt van 7-polige stekkers. Tegenwoordig zie je vaak 13-polige stekkers. Heeft de drager een 7-polige stekker, maar je auto een 13-polige ingang? Bij veel dragers krijg je een verloopstekker. Anders kun je er eentje los kopen.

Voor- en nadelen

Over het algemeen is dit type fietsdrager heel gemakkelijk in het gebruik. Nadat je de drager hebt bevestigd, til je de fietsen in de houder. Voor zware e-bikes zijn eventueel oprijgootjes bij te bestellen. Let erop dat de fietsdrager kantelbaar is als je de kofferbak wilt kunnen openen als de fietsen er op staan.

Fietsdrager op trekhaak

3

Elektrische auto met trekhaak

De meeste elektrische en hybride auto’s mogen geen aanhanger trekken, maar kunnen in principe wel fietsen dragen. Hiervoor zijn speciale zogenoemde 'fietsendragerhaken' te koop waaraan je geen aanhanger of caravan kunt koppelen. 

De bekendste zijn van trekhaakfabrikant Brink. Door de kogel van de trekhaak zit een pin die er aan beide kanten een klein stukje uitsteekt. Niet van alle fietsdragers is bekend of ze op zo'n trekhaak passen. In onze vergelijker geven we dit zo goed mogelijk aan, mede op basis van de lijst die Brink hierover publiceert. Zogenoemde RMC-trekhaken zijn losneembaar ('Removable Multi-Connector'). Andere merken zijn bijvoorbeeld Fix4bike en Bosstow. 

Brink fietsdrager

4

Fietsdragers op het dak of aan de 5e deur

Fietsdragers op het dak zijn meestal goedkoper dan dragers voor de achterkant van de auto. Het voordeel van dakdragers is dat de kofferbak vrij blijft.

Alleen lichte fietsen, niet voor e-bikes

Dakfietsdragers zijn niet geschikt voor e-bikes. Die zijn veel te zwaar om boven je hoofd te tillen. Let wel op het maximaal toegestane gewicht op het autodak als je daar meerdere dragers op plaatst.

Fietsdragers aan de 5e deur (achterklep) hebben vaak een beperkt draagvermogen en zijn dan ook minder geschikt voor het vervoer van (meerdere) elektrische fietsen. Of zo’n drager voor je auto geschikt is, hangt af van het merk en type. Let daar goed op als je er een koopt. En bedenk dat kenteken en achterlichten zichtbaar moeten blijven als er fietsen aan de drager hangen.

Brandstofverbruik, herrie en hoogte

Dakdragers vangen vrij veel wind. Dit zorgt voor een hoger brandstofverbruik en redelijk wat herrie. Bovendien zijn ze niet zo handig in het gebruik. Je moet een fiets nogal hoog optillen om hem in de drager te krijgen. Ook het vastmaken van de fietsen kan een lastige klus zijn, omdat je er vaak niet goed bij kunt. Houd ook rekening met de totale hoogte van de auto inclusief de fietsen. Bijvoorbeeld bij het inrijden van tunnels en parkeergarages.

Fietsdrager op dak

5

Fietsdragers voor elektrische fietsen

Of een fietsdrager geschikt is voor elektrische fietsen hangt vooral af van het gewicht van de fiets. Deze is door de accu veel zwaarder dan een gewone fiets. Wanneer je een fietsdrager koopt, staat altijd aangegeven of deze ook geschikt is voor het dragen van elektrische fietsen.

Kogeldruk

Let ook op de toegestane kogeldruk van de auto. Dit is het maximaal aantal kilo's (van drager plus fietsen) dat op de trekhaak mag rusten. Accu's die je kunt verwijderen kunnen dan handig zijn.

Video: fietsdrager kooptips

6

Overige fietsdragers

Fietsdragers voor caravans en aanhangers

Voor caravans en aanhangers zijn aparte fietsdragers te koop. Deze kun je achterop de caravan, aanhanger of op de dissel plaatsen. Wil je de fietsen liever stevig vastmaken in de caravan? Dat kan met een 'binnendrager'.

Fietsdragers voor verschillende fietsen

De meeste fietsdragers zijn geschikt voor standaard stads- en tourfietsen. Heb je een mountainbike, dan heb je een fietsdrager met brede fietsgoot nodig. Bij sommige fietsdragers is dat standaard. Maar soms is het nodig om voor dit type fietsen een aparte fietsdrager te kopen.

Overige fietsdragers

7

Waar moet ik nog meer op letten?

Maximaal draagvermogen

Wettelijk gezien mag je niet te veel kilo's op de trekhaak vervoeren. Dit wordt vaak uitgedrukt in 'kogeldruk'. In het instructieboekje van de auto staat wat de maximale kogeldruk is, zodat je nooit een te zware last vervoert.

Tel het gewicht van de drager en de fiets(-en) op. Het totaal mag niet boven de maximale kogeldruk uit komen. Het gewicht van de fietsen mag niet meer zijn dan het maximaal laadvermogen van de drager. Plaats bij e-bikes de accu in de achterbak van de auto, dat scheelt weer in gewicht.

Opvouwbaar

Klap de fietsdrager in de winkel zo klein mogelijk in en meet hem op. Zo weet je zeker of je genoeg plek hebt in je auto of huis om hem op te bergen. Bedenk dat de fietsdrager het grootste deel van de tijd niet op de auto staat en ergens een plek moet hebben.

Accessoires

Bekijk welke accessoires er bij de fietsdrager te koop zijn. Sommige accessoires maken het gebruik van een fietsdrager veel eenvoudiger. Denk bijvoorbeeld aan een oprijgoot of bevestigings- en opbergmaterialen. 

8

Wat zegt de prijs van een fietsdrager?

Prijzen van fietsdragers tussen de €40 en meer dan €1000. De goedkoopste zijn enkelvoudige fietsdragers voor op dakdragers, deze koop je al voor zo'n €40. 

Fietsdragers die je op de achterkant van je auto vastmaakt zijn te koop vanaf zo'n €150. 

Prijzen fietsdragers

Onze productvergelijker maakt voor de dagelijkse update gebruik van webwinkelinformatie, waaronder voorraadstatus en prijzen van Kieskeurig.nl

Wij vermelden welke online winkels het Thuiswinkel Waarborg of het Webshop Keurmerk hebben. Deze keurmerken zijn aangesloten bij De Geschillencommissie.

Wat zegt de prijs van een fietsdrager

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke fietsdragers goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-Fietsendragers

Test fietsdragers