icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Adobe programma’s alleen nog als abonnement

Nieuws
|
Adobe, bekend van onder meer Photoshop, Premiere Pro en Lightroom, gaat haar programma’s alleen nog maar uitbrengen als abonnementen. Daardoor worden de van oorsprong dure, maar veelal geliefde programma’s betaalbaar voor een groter publiek.
Wouter Rensink

Wouter Rensink , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 15 november 2013

Al sinds 2003 brengt Adobe een pakket met programma's uit voor grafisch ontwerp, videobewerking en website-ontwikkeling. Professionals zweren erbij, maar ook onder kleine ondernemers en hobbyisten zijn de programma's populair. Voor velen was het echter niet weggelegd, want wie alléén Photoshop of Premiere Pro wilde hebben, betaalde al gauw €1.000. Daar komt nu verandering in.

Abonnementsmodel

Een jaar geleden introduceerde Adobe het abonnementsmodel Creative Cloud. Deze week kondigde Adobe aan te stoppen met losse verkoop van haar programma's en deze uitsluitend via een Creative Cloud-abonnement aan te gaan bieden.

Het abonnement biedt een aantal voordelen. Documenten kun je bewaren in de cloud, waardoor deze via internet toegankelijk zijn vanaf pc's en Mac's, maar ook iOS- en Android-telefoons én tablets. Daardoor kun je altijd en overal werken, en dat biedt een hoge mate van flexibiliteit voor gebruikers.

Met een abonnement ben je verzekerd van de nieuwste versie van álle Adobe-programma's. In het verleden moest je dure updates kopen van honderden euro's, daarom werken veel mensen op jarenoude versies van de programma’s.

Prijzen

Een abonnement kost €61,49 per maand voor alle programma's of €24,59 per maand voor één programma, en dat is voor de niet-professional nog een flink prijskaartje. Voor deze bedragen moet je bovendien een jaarcontract afsluiten. Voor wie maandelijks wil kunnen opzeggen, wordt de prijs met maar liefst circa 50 % per maand verhoogd. Er kleeft bovendien een groot nadeel aan het abonnementsmodel: wie zijn abonnement opzegt, kan geen gebruik meer maken van de programma's en de online-opslag, dus kan zijn bestaande creaties niet meer openen of bewerken.

Prijsverlaging

Al met al is het een flinke prijsverlaging van Adobe en zijn de bijkomende voordelen interessant. Hobbyisten en cursisten zien de programma's voor het eerst betaalbaar worden, maar er blijven tal van goedkopere alternatieven op de markt. Naast de vele concurrerende programma's, heb je bijvoorbeeld Adobe's eigen Photoshop Elements en Premiere Elements al voor €99.

Wil je meer informatie over foto's bewerken?

Bron: Adobe

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.