icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verplichte overstromingsverzekering van tafel

Nieuws
|
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wijst het voorstel van verzekeraars af om het risico op overstroming verplicht te verzekeren via de inboedel- en opstalverzekering.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 18 juni 2013

Volgens de ACM is het maatschappelijk belang niet gediend met het voorstel. De helft van de bevolking woont niet in gebieden die kunnen overstromen. Toch zouden ook zij getroffen worden door de verplichte premieverhoging. De ACM vindt dat iedereen een vrije keuze moet hebben om dit risico te verzekeren. Daarnaast zouden verzekeraars hiervoor moeten samenwerken en dit is in strijd met de mededingingsregels. 

Door deze afwijzing kan de helft van de Nederlanders die wel in risicovolle gebieden wonen niet rekenen op solidariteit. Zij hebben nu de keuze om het groeiende risico op overstroming te aanvaarden of een dure catastrofeverzekering af te sluiten. Voor sommige consumenten betekent dit een premie van ruim €200 per maand. Een particuliere verzekering is voor de mensen die het echt nodig hebben onbetaalbaar en onrealistisch.

Verplicht

Een verplichte dekking voor het overstromingsrisico zou in de wet verankerd kunnen worden, net als de verplichte zorgverzekering of WA-verzekering voor motorvoertuigen. Eerdere pogingen van het Verbond van Verzekeraars om dit in samenwerking met de overheid te regelen, zijn gestrand.

Bij grote overstromingen - zoals onlangs in Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk en Hongarije - wordt ook nu de hele maatschappij financieel getroffen.

Lees ook:  Betalen voor droge voeten, een eerder bericht over het voorstel van de verzekeraars.

Bron: Autoriteit Consument & Markt.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Meer nieuws

Meer nieuws

Test inboedelverzekeringen