icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

‘Recordboete voor Facebook bewijst dat net zich sluit’

Nieuws
|
De recordboete die de Ierse privacytoezichthouder DPC oplegde aan Facebook is het bewijs dat het net zich sluit rond de populaire netwerksite. Dat vinden de Consumentenbond en Data Privacy Stichting, die blij zijn met de hoogte van het boetebedrag.
gerard spierenburg

Gerard Spierenburg   WoordvoerderGepubliceerd op:22 mei 2023

nieuwe_header-Facebook_1200x800px

Maandag 22 mei maakte toezichthouder DPC bekend dat hij Facebook een boete van €1,2 miljard oplegt voor het versturen van gegevens van gebruikers naar locaties buiten Europa. Volgens de toezichthouder schendt Facebook daarmee de privacy van Europese consumenten, omdat Facebook de gegevens onvoldoende beschermt tegen surveillance door Amerikaanse inlichtingendiensten. De toezichthouder heeft Facebook ook bevolen om zich aan de privacyregels te houden.

Steun in de rug

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Na de klinkende overwinning in onze eigen rechtszaak tegen Facebook is dit opnieuw een belangrijke slag voor consumenten. Het is ook een belangrijke steun in de rug voor consumenten die meedoen aan onze claim tegen Facebook. Hun zaak staat hiermee een stuk sterker. Langzaam maar zeker sluit het net zich rond Facebook. Consumenten kunnen zich nog steeds aansluiten bij onze actie en ik roep iedereen dan ook op om dat te doen. We moeten samen een vuist maken tegen Facebook.’

Boete

Ook over de hoogte van het boetebedrag is Molenaar tevreden: ‘Het bedrag doet recht aan de overtreding die Facebook heeft begaan. De rechten van miljoenen consumenten zijn met voeten getreden. Daar hoort een afschrikwekkend bedrag bij. En dat is deze boete.’

Tot de orde geroepen

Dick Bouma, voorzitter van Data Privacy Stichting: ‘Facebook staat niet boven de wet en moet zich net als iedereen aan de regels houden. De hoogste Europese rechter oordeelde 2 keer dat Facebook gegevens van consumenten niet zonder goede waarborgen naar servers buiten Europa mag doorsturen. En toch gaat het bedrijf hier gewoon mee verder. Het is hoog tijd dat Facebook tot de orde wordt geroepen, stopt met het schenden van consumentenrechten en consumenten gaat compenseren.’

Aanmelden

Consumenten in Nederland kunnen in aanmerking komen voor een schadevergoeding voor Facebook’s privacyschendingen. Consumenten die een Facebook- of Instagram account hebben of hadden kunnen zich aanmelden.

Inmiddels hebben al zich meer dan 230.000 consumenten aangemeld bij de Consumentenbond.

Nieuw & interessant

 • DMA geeft consumenten meer rechten
  7 mrt.

  Nieuwe wet geeft internetgebruikers meer keuzevrijheid

  Vanaf 7 maart moeten de grootste techbedrijven zich houden aan Digital Markets Act (DMA). De EU-verordening moet de marktmacht van de grootste techbedrijven inperken en zorgen dat internetgebruikers meer keuzevrijheid krijgen.
 • privacytest-sociale-netwerken
  7 mrt.

  Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken

  Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).
 • Threads en je privacy
  18 dec.

  Threads: aangenaam fris maar niet ‘gratis’

  Meta introduceert met Threads een aangenaam, fris alternatief voor X. Alleen is Threads niet ‘gratis’, zoals Meta belooft. Je betaalt met je privacy.
 • bol-com
  14 dec.

  Webwinkels verplichten account onnodig

  Bij 20 van de 100 grootste webwinkels is een gebruikersaccount verplicht voor elke klant, terwijl we daar geen goede reden voor zien. Het gaat om de grootste webshops. De accountdwang is irritant en niet zonder gevaar.