icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Gebruikstips

Gebruikstips voor je keukenmachine

Met een keukenmachine of foodprocessor kun je veel verschillende klussen uitvoeren. Maar welke accessoire heb je nodig voor welke taak? En waar kun je nog meer op letten in het gebruik? Enkele handige tips.

Brigitte van der Bent
Brigitte van der Bent

Expert Woning & Huishouden


1
Wat kun je doen met een keukenmachine en foodprocessor?

Een keukenmachine of foodprocessor gebruik je voor verschillende taken. Welke accessoire kun je het beste gebruiken voor welke klus?

Kloppen en mixen

Het kloppen en mixen met een keukenmachine doe je voornamelijk met een garde. Voor het kneden van deeg gebruik je de speciale deeghaak.

Bekijk welke keukenapparaten het beste slagroom en eiwit stijf en luchtig kloppen.

Wij kneden deeg voor witbrood met de machines. Welke keukenmachines kneden met hun deeghaak het beste deeg?

Hakken

Het mes sluit je op de as aan om bijvoorbeeld uien of kruiden te hakken. Dit kan meestal alleen in een foodprocessor. Niet alle apparaten zijn geschikt voor het hakken van harde ingrediënten zoals noten.

Kijk welke apparaten het beste kunnen hakken.

Soms kun je met het mes ook kloppen, mixen, pureren en deeg kneden. Of gebruik de meng- of kneedschijf. 

Het kneden van licht brooddeeg lukt de meeste foodprocessors goed, maar het luchtig kloppen van met name slagroom gaat veel beter met een keukenmachine. 

Raspen en snijden

Alle foodprocessors kunnen raspen en plakjes snijden. Dat doen ze meestal met een platte schijf. Het eten dat je wilt raspen duw je via de vulopening in de deksel op de ronddraaiende schijf.

Ook keukenmachines hebben soms een opzetstuk met snij- en raspschijven. Dat kan een kegelvormige accessoire zijn die je voorop het apparaat monteert. Vaak worden er meerdere schijven bijgeleverd. Zo kun je kiezen hoe grof of fijn het resultaat wordt.

Bekijk welke keukenapparaten het beste kunnen raspen en snijden.

Gebruikstips_welketakenkanikuitvoeren

2
Hoe gebruik je de keukenmachine?

Snelheden

De meeste keukenmachines en foodprocessor kun je op variabele snelheid laten draaien. Je kunt de snelheid aanpassen aan wat je met het apparaat wil doen. 

Sommige apparaten hebben een moment/pulse-schakelaar: deze zorgt ervoor dat ingrediënten met korte tussenpozen op een hoge snelheid mengen. Vergelijk keukenmachines in de vergelijker en kijk bij de productspecificaties of er variabele snelheid en een pulsestand op het apparaat zit. 

Oververhitting

Keukenmachines en foodprocessors met een flinke motor kunnen best wat hebben. Maar lichtere apparaten moet je niet te lang achter elkaar laten werken. Anders raken ze oververhit. Wij doen een duurtest om te kijken hoe de motor zich in de praktijk houdt

Gebruikstips_hoegebruikjedekeukenmachine

3
Veilig omgaan met je keukenmachine

Apparaten die in Nederland worden verkocht moeten voldoen aan de veiligheidseisen. Dat betekent dat je handen niet bij de messen mogen komen, als deze aanstaat.

Loopt het apparaat vast doordat bijvoorbeeld een stuk wortel klem zit? Zet hem dan altijd eerst stil en trek de stekker eruit. Dan pas haal je het stuk wortel tussen de messen vandaan. Vergelijk keukenmachines en kijk of het apparaat een vulopening heeft.

Gebruikstips_veiligheid

4
Problemen met de keukenmachine

Doet de foodprocessor of keukenmachine het niet meer? Kijk eerst of het aan de stroomtoevoer ligt en check of alles in het apparaat goed vastzit en dichtzit. Sommige apparaten starten namelijk niet als bijvoorbeeld de deksel niet goed is geplaatst.

Repareren

Over het algemeen is repareren duurzamer dan een nieuwe kopen: het bespaart grondstoffen en is vaak goedkoper. Kijk eerst of de garantie nog geldt, want dan moet de winkel je helpen. Is de garantieperiode voorbij dan kun je je keukenmachine of foodprocessor op verschillende manieren (laten) repareren:

Lees meer over problemen met je keukenmachine voorkomen en oplossen.

5
Je keukenmachine recyclen

Het is beter voor het milieu om een keukenmachine of foodprocessor te laten recyclen. Zo worden giftige stoffen veilig afgevoerd. En van veel grondstoffen kunnen nieuwe dingen worden gemaakt.

Inleveren

  • Via je gemeente kun je jouw oude apparaat inleveren voor recycling.
  • Op watismijnapparaatwaard.nl kun je een inzamelpunt in de buurt vinden.
  • Een winkel moet je oude apparaat altijd innemen als je er een vergelijkbaar nieuw apparaat koopt.
  • Grotere elektronicazaken moeten kleine apparaten (tot 25x25x25cm) ook innemen als je geen nieuw apparaat koopt.
  • 6000 andere winkels zoals supermarkten, bouwmarkten en tuincentra hebben inleverbakken.

Betaal de winkel nooit een extra bedrag om je apparaat in te kunnen inleveren.

Test keukenmachines

CB-Community-Banner.jpg

Hulp nodig of vragen?

Waar klop ik slagroom in? En kan mijn machine ook ijsblokjes malen? Stel je vraag op het forum of deel zelf je kennis en ervaring.

 

Bekijk het forum