icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis
Gebruikstips

Gebruikstips voor je keukenmachine

Met een keukenmachine of foodprocessor kun je veel verschillende taken uitvoeren. Maar welke accessoire heb je nodig voor welke taak? En waar kun je nog meer op letten in het gebruik? Wij geven je een aantal handige tips.

Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden


1
Welke taken kun je uitvoeren met jouw apparaat?

Een keukenmachine of foodprocessor gebruik je voor verschillende taken. Maar welk accessoire kun je het beste gebruiken voor welke klus?

Haken en gardes

Het kloppen en mixen met een keukenmachine doe je voornamelijk met gardes. Voor het kneden van deeg gebruik je de speciale deeghaken.

Messen

Messen sluit je op de as aan om bijvoorbeeld uien of kruiden te hakken. Dit doe je in een foodprocessor en kan soms ook in een op de keukenmachine. Kloppen, mixen en pureren lukt soms ook met de messen. Niet alle apparaten zijn geschikt voor het hakken van harde ingrediënten zoals noten of ijsblokjes. Kijk hiervoor in de handleiding.

Schijven

Voor het schaven, snijden en raspen hebben de meeste foodprocessors platte schijven. Enkele hebben een kegelvormige accessoire die rond draait om de as. Bij sommige keukenmachines kun je een hulpstuk met een schijf boven de mengkom plaatsen. Vaak worden er meerdere schijven bijgeleverd. Zo kun je kiezen hoe grof of fijn het resultaat wordt.

Gebruikstips_welketakenkanikuitvoeren

2
Hoe gebruik je de keukenmachine?

Snelheden

De keukenmachine of foodprocessor heeft meerdere standen. Wat de juiste snelheid is, hangt af van wat je aan het doen bent. Zo klop je slagroom op een langzaam tempo en heb je voor het kneden van deeg een hogere snelheid nodig. Sommige apparaten hebben een moment/pulse-schakelaar: deze zorgt ervoor dat ingrediënten met korte tussenpozen op een hoge snelheid mengen. Filter in de vergelijker op het aantal snelheden of kijk in de specificaties welke opties er zijn.

Oververhitting

Keukenmachines en foodprocessors met een flinke motor kunnen best wat hebben. Maar lichtere apparaten moet je niet te lang achter elkaar laten werken. Anders raken ze oververhit.

Gebruikstips_hoegebruikjedekeukenmachine

3
Veilig omgaan met je apparaat

Apparaten die in Nederland worden verkocht moeten voldoen aan de veiligheidseisen. Dat betekent dat je handen niet bij de messen mogen komen, als deze aanstaat. Loopt het apparaat vast doordat bijvoorbeeld een stuk wortel klem zit? Zet hem dan altijd eerst stil en trek de stekker eruit. Dan pas haal je het stuk wortel tussen de messen vandaan. Filter in de vergelijker op de aanwezigheid van een vulopening.

Gebruikstips_veiligheid

4
Problemen met de keukenmachine

Doet de foodprocessor of keukenmachine het niet meer? Kijk dan eerst of het aan de stroomtoevoer ligt. Kijk ook of alles in het apparaat goed vastzit of dichtzit. Er zijn namelijk apparaten die niet starten als de deksel niet goed geplaatst is.

Is er echt iets stuk? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Zo zijn er repair cafe’s waar je het apparaat kunt laten repareren. Natuurlijk kun je ook zelf proberen om het apparaat te repareren.

Mocht je het apparaat wegdoen, doe dat dan op de juiste manier. Het is niet goed voor het milieu om het apparaat in de vuilnisbak te stoppen.

Lees meer over het repareren of afdanken van je keukenmachine.

Gebruikstips_problemenmetjeapparaat

Test keukenmachines

Community

Hulp nodig?

Waar klop ik slagroom in? En kan mijn machine ook ijsblokjes malen? Stel je vraag aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.