icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Gebruikstips

Gebruikstips voor je keukenmachine

Met een keukenmachine of foodprocessor kun je veel verschillende klussen uitvoeren. Welke accessoire heb je nodig voor welke taak? En waar kun je tijdens het gebruik nog meer op letten? Enkele handige tips.

Elles van Steijn
Elles van Steijn

Expert Woning & Huishouden


1
Wat kun je doen met een keukenmachine en foodprocessor?

Een keukenmachine of foodprocessor gebruik je voor verschillende taken. Welke accessoire kun je het beste gebruiken voor welke klus?

Kloppen en mixen

Het kloppen en mixen doe je voornamelijk met een garde. Voor het kneden van deeg gebruik je de speciale deeghaak.

Bekijk:

Welke apparaten het beste slagroom en eiwit stijf en luchtig kloppen.
Welke apparaten het beste kneden met hun deeghaak.

Hakken

Hakken kan meestal alleen in een foodprocessor. Hiervoor bevestig je het mes op de as. Je kunt zo bijvoorbeeld uien of kruiden hakken. Niet alle apparaten zijn geschikt voor het hakken van harde ingrediënten zoals noten.

Bekijk:
Welke apparaten het beste kunnen hakken

Soms kun je met het mes ook kloppen, mixen, pureren en deeg kneden. Of gebruik hiervoor de meng- of kneedschijf. 

Het kneden van licht brooddeeg lukt de meeste foodprocessors goed. Het luchtig kloppen van met name slagroom gaat veel beter met een keukenmachine. 

Raspen en snijden

Alle foodprocessors kunnen raspen en plakjes snijden. Dat doen ze meestal met een platte schijf. Het eten dat je wilt raspen duw je via de vulopening in de deksel op de ronddraaiende schijf.

Ook keukenmachines hebben soms een opzetstuk met snij- en raspschijven. Dat kan een kegelvormige accessoire zijn die je voorop het apparaat monteert. Vaak worden er meerdere schijven bijgeleverd. Zo kun je kiezen hoe grof of fijn het resultaat wordt.

Bekijk:
Welke apparaten het beste kunnen raspen en snijden.

Gebruikstips_welketakenkanikuitvoeren

2
Hoe gebruik je de keukenmachine?

Snelheden

De meeste keukenmachines en foodprocessor kun je op verschillende snelheden laten draaien. Je kunt de snelheid aanpassen aan wat je met het apparaat wil doen. 

Sommige apparaten hebben een moment/pulse-schakelaar: deze zorgt ervoor dat ingrediënten met korte tussenpozen op een hoge snelheid mengen.

Vergelijk keukenmachines en foodprocessors.

Oververhitting

Keukenmachines en foodprocessors met een flinke motor kunnen best wat hebben. Maar lichtere apparaten moet je niet te lang achter elkaar laten werken. Anders raken ze oververhit. Wij doen een duurtest om te kijken hoe de motor zich in de praktijk houdt

Met blender

Op sommige keukenmachines kun je een blender plaatsen. Kijk dan goed na of je water of andere vloeistoffen moet toevoegen. Dit is meestal niet nodig bij zachte fruitsoorten als bessen en aardbeien, wel bij hardere groenten of fruit.

Gebruikstips_hoegebruikjedekeukenmachine

3
Veilig omgaan met je keukenmachine

Via de vulopening stop je ingrediënten in de keukenmachine wanneer die aanstaat. Loopt het apparaat vast doordat bijvoorbeeld een stuk wortel klem zit? Zet hem dan altijd eerst stil en trek de stekker eruit, voordat je het stuk wortel tussen de messen vandaan haalt.  

Gebruikstips_veiligheid

4
Problemen met de keukenmachine

Doet de foodprocessor of keukenmachine het niet meer?

 • Contoleer eerst de stroomtoevoer en check of alles in het apparaat goed vastzit en dichtzit. Sommige apparaten starten namelijk niet als bijvoorbeeld de deksel niet goed is geplaatst.
 • Loopt de motor slecht of maakt het apparaat steeds meer lawaai? Dan moet je de koolborstels of tandwielen wellicht vervangen. Als je de motor hoort lopen maar de as blijft stilstaan dan is de snaar waarschijnlijk gebroken.
 • Als de gardes niet goed blijven zitten dan is het tandwiel aan vervanging toe.

Repareren

Over het algemeen is repareren duurzamer dan een nieuwe kopen: het bespaart grondstoffen en is vaak goedkoper. Kijk eerst of de garantie nog geldt, want binnen de garantieperiode moet de winkel je helpen. Is de garantieperiode voorbij dan kun je je keukenmachine of foodprocessor op verschillende manieren (laten) repareren:

 • Zelf repareren is meestal het goedkoopst.
 • In een Repair Café  kun je hulp krijgen bij reparatie.
 • Bied de klus aan via bijvoorbeeld Studentenkarwei of Werkspot.
 • Meestal de duurste optie: zoek een monteur in de buurt en kijk of hij aangesloten is bij Techniek Nederland. Vraag altijd vooraf een prijsopgaaf op papier. De uiteindelijke rekening mag niet meer dan 10% afwijken van het afgesproken bedrag, tenzij de reparateur hiervoor toestemming heeft gevraagd.

5
Je keukenmachine recyclen

Apparaten die je niet meer gebruikt maar nog goed werken kun je weggeven of verkopen. Vooral apparaten met een laag energieverbruik zoals keukenapparatuur zijn geschikt voor een tweede leven, via bijvoorbeeld de kringloopwinkel of marktplaats.nl.

Werkt de keukenmachine of foodprocessor niet meer? Laat hem dan recyclen. Zo worden giftige stoffen veilig afgevoerd. En van veel grondstoffen kunnen nieuwe dingen worden gemaakt.

Waar inleveren

 • Via je gemeente kun je jouw oude apparaat inleveren voor recycling.
 • Op watismijnapparaatwaard.nl kun je een inzamelpunt in de buurt vinden.
 • Een winkel moet je oude apparaat altijd innemen als je er een vergelijkbaar nieuw apparaat koopt.
 • Grotere elektronicazaken moeten kleine apparaten (tot 25x25x25cm) ook innemen als je geen nieuw apparaat koopt.
 • 6000 andere winkels zoals supermarkten, bouwmarkten en tuincentra hebben inleverbakken.

Betaal de winkel nooit een extra bedrag om je apparaat in te kunnen inleveren. Bij de aankoop betaal je een verwijderingsbijdrage.

Test keukenmachines

Hulp nodig of vragen?

Waar klop ik slagroom in? En kan mijn machine ook ijsblokjes malen? Stel je vraag op het forum of deel zelf je kennis en ervaring.

 

Bekijk het forum