icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je keukenmachine

Met een keukenmachine of foodprocessor kun je veel verschillende klussen uitvoeren. Maar welke accessoire heb je nodig voor welke taak? En waar kun je nog meer op letten in het gebruik? Enkele handige tips.

Brigitte van der Bent
Brigitte van der Bent

Expert Woning & Huishouden


1
Welke taken kun je uitvoeren met jouw apparaat?

Een keukenmachine of foodprocessor gebruik je voor verschillende taken. Welke accessoire kun je het beste gebruiken voor welke klus?

Deeghaak en garde

Het kloppen en mixen met een keukenmachine doe je voornamelijk met een garde. Voor het kneden van deeg gebruik je de speciale deeghaak.

Bekijk welke keukenapparaten het beste slagroom en eiwit stijf en luchtig kloppen.

Wij kneden deeg voor witbrood met de machines. Welke keukenmachines kneden met hun deeghaak het beste deeg?

Mes

Het mes sluit je op de as aan om bijvoorbeeld uien of kruiden te hakken. Dit kan meestal alleen in een foodprocessor. Niet alle apparaten zijn geschikt voor het hakken van harde ingrediënten zoals noten.

Kijk welke apparaten het beste kunnen hakken.

Soms kun je met het mes ook kloppen, mixen, pureren en zelfs deeg kneden. Of gebruik de meng- of kneedschijf. 

Het kneden van licht brooddeeg lukt de meeste foodprocessors goed, maar het luchtig kloppen van met name slagroom gaat veel beter met een keukenmachine

Raspen en snijden

Alle foodprocessors kunnen raspen en plakjes snijden. Dat doen ze meestal met een platte schijf. Het eten dat je wilt raspen duw je via de vulopening in de deksel op de ronddraaiende schijf.

Ook keukenmachines hebben soms een opzetstuk met snij- en raspschijven. Dat kan een kegelvormige accessoire zijn die je voorop het apparaat monteert. Vaak worden er meerdere schijven bijgeleverd. Zo kun je kiezen hoe grof of fijn het resultaat wordt.

Bekijk welke keukenapparaten het beste kunnen raspen en snijden.

Gebruikstips_welketakenkanikuitvoeren

2
Hoe gebruik je de keukenmachine?

Snelheden

De meeste keukenmachines en foodprocessor kun je op variabele snelheid laten draaien. Je kunt de snelheid aanpassen aan wat je met het apparaat wil doen. 

Sommige apparaten hebben een moment/pulse-schakelaar: deze zorgt ervoor dat ingrediënten met korte tussenpozen op een hoge snelheid mengen. In de specificaties in de Vergelijker kun je in de productspecificaties checken of er variabele snelheid en een pulsestand op het apparaat zit. 

Oververhitting

Keukenmachines en foodprocessors met een flinke motor kunnen best wat hebben. Maar lichtere apparaten moet je niet te lang achter elkaar laten werken. Anders raken ze oververhit. Wij doen een duurtest om te kijken hoe de motor zich in de praktijk houdt

Gebruikstips_hoegebruikjedekeukenmachine

3
Veilig omgaan met je apparaat

Apparaten die in Nederland worden verkocht moeten voldoen aan de veiligheidseisen. Dat betekent dat je handen niet bij de messen mogen komen, als deze aanstaat.

Loopt het apparaat vast doordat bijvoorbeeld een stuk wortel klem zit? Zet hem dan altijd eerst stil en trek de stekker eruit. Dan pas haal je het stuk wortel tussen de messen vandaan. Kijk in de vergelijker of het apparaat een vulopening heeft.

Lees meer over problemen voorkomen en oplossen.

Gebruikstips_veiligheid

4
Problemen met de keukenmachine

Doet de foodprocessor of keukenmachine het niet meer? Kijk dan eerst of het aan de stroomtoevoer ligt. Kijk ook of alles in het apparaat goed vastzit of dichtzit; sommige apparaten starten namelijk niet als de deksel niet goed geplaatst is.

Is er echt iets stuk? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Zo zijn er repaircafe’s waar je het apparaat kunt laten repareren. Natuurlijk kun je ook zelf proberen om het apparaat te repareren.

Mocht je het apparaat wegdoen, doe dat dan op de juiste manier. Dus niet in de vuilnisbak, want dat is niet goed voor het milieu.

Lees meer over het repareren of afdanken van je keukenmachine.

Gebruikstips_problemenmetjeapparaat

Test keukenmachines

CB-Community-Banner-blue.jpg

Stel een vraag of help anderen

Waar klop ik slagroom in? En kan mijn machine ook ijsblokjes malen? Stel je vraag op het forum of deel zelf je kennis en ervaring.

Bekijk het forum