icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Keukenmachine kopen: waar let je op?

Keukenmachines zijn de duizendpoten van de keuken. Sommige kunnen mengen, kloppen en kneden, andere kunnen hakken, raspen en snijden. Dankzij allerlei accessoires zijn er steeds meer apparaten die alles kunnen. Waar moet je op letten?

Brigitte van der Bent
Brigitte van der Bent

Expert Woning & Huishouden


1
Keukenmachine of foodprocessor?

Van oorsprong zijn keukenmachines en foodprocessors aparte soorten keukenapparaten, bedoeld voor verschillende keukenklusjes. Dit zie je nog steeds in het uiterlijk.

Keukenmachines hebben een arm waar je een kom onder zet, bij foodprocessors zit de kom boven de motorunit. Met behulp van allerlei accessoires tover je een keukenmachine om tot foodprocessor en andersom.

Keukenmachines

Keukenmachines zijn in eerste instantie gemaakt voor wie graag bakt. Kloppen, kneden en mengen kunnen ze uitstekend. Door de grote, open kom en de garde en klopper is het makkelijk om veel lucht in eiwit en slagroom te kloppen. Maar ook in bijvoorbeeld biscuit- en cakebeslag. De kneedhaak en grote kom zijn uitstekend voor het langdurig kneden van zwaar brooddeeg. 

Foodprocessors

Foodprocessors zijn gemaakt om te hakken, snijden, pureren en raspen. De kom waar het hakmes in zit of de snij- of raspschijf boven hangt, is meestal kleiner dan de mengkom van een keukenmachine.

Maar de grenzen tussen foodprocessors en keukenmachines vervagen. De meeste apparaten hebben extra opzetstukken en accessoires waardoor ze meer en meer klusjes kunnen. Wij maken in onze test daarom geen onderscheid tussen de 2 soorten, en kijken vooral naar de accessoires die worden meegeleverd.

Zo testen we keukenmachines en foodprocessors.  

Bekijk de testresultaten van tientallen keukenmachines en foodprocessors.

Koopadvies_channel1

2
Variaties tussen keukenmachines en foodprocessors

3
Welke accessoires heb je nodig?

Niet alle keukenmachines en foodprocessors komen met hetzelfde pakket aan accessoires. Kijk daarom goed op de verpakking welke opzetstukken er worden meegeleverd.

Hakken, snijden, raspen en pureren

Voor het hakken, snijden, raspen en pureren :

 • Snijschijf om plakjes mee te snijden. Er zijn snijschijven van verschillende diktes verkrijgbaar.
 • Snijschijf om mee te raspen. Er zijn schijven voor verschillende grofheden te koop.
 • Hakmes om mee te hakken en te pureren.

Kloppen, mengen en kneden

Voor het kloppen, mengen en kneden gebruik je de volgende accessoires:

 • Een garde om te kloppen
 • Een deeghaak om mee te kneden
 • Een kunststof mes om mee te kloppen of kneden bij foodprocessors

Overige accessoires

De apparaten in onze test worden ook wel geleverd met de volgende accessoires:

 • Blender
 • Citruspers
 • Sapcentrifuge
 • Vleesmolen

Als het apparaat standaard geleverd wordt met een blender en/of citruspers, beoordelen we die. Maar de oordelen wegen niet mee in ons testoordeel. Lees hoe wij keukenmachines en foodprocessors testen.

Koopadvies_channel3

4
Wat zijn de alternatieven?

 • Koopadvies_channel4_Blender

  Blenders

  Handig voor het maken van smoothies, sauzen en soepen. Bekijk en vergelijk blenders

 • Koopadvies_channel4_Handmixer

  Handmixers

  Om beslag te maken, slagroom te kloppen en deeg te kneden. Het grootste nadeel is dat je de mixer moet vasthouden tijdens het kloppen en kneden.

 • Koopadvies_channel4_Staafmixer

  Staafmixers

  Voor het pureren van bijvoorbeeld soepen en babyvoeding. Met accessoires heb je meer mogelijkheden. Bekijk en vergelijk staafmixers.

5
Schoonmaken en opbergen

Het is handig als veel onderdelen in de vaatwasser mogen, maar soms zijn onderdelen als kommen en kannen erg groot. Ook kunnen messen en raspen in de vaatwasser snel bot worden.

Sommige apparaten hebben lastig bereikbare kieren en openingen waar vuil zich snel ophoopt. Deze apparaten krijgen ook een lager Testoordeel. Kijk in onze vergelijker van keukenmachines welke apparaten goed schoon te maken zijn. 

Een aantal foodprocessors van Magimix en KitchenAid hebben meerdere maten kommen die in elkaar passen. De kleinere maten zijn alleen te gebruiken in combinatie met de grotere maten. Alle kommen worden dan vuil.

Koopadvies_channel5

6
Wat zegt de prijs?

De prijzen van de foodprocessors en keukenmachines variëren van €40 tot meer dan €1000. De duurste keukenmachines zijn niet de beste, en de goedkoopste niet de slechtste. De prijs zegt dus niet altijd hoe goed het apparaat scoort. Wel zien we duidelijke verschillen in de gebruikte materialen. Bij de goedkopere modellen is vaker gekozen voor materialen en onderdelen die sneller kapot gaan. De dure modellen scoren vaak beter op hun constructie. En ze zijn meestal ook een stuk mooier om te zien.

Een ander voordeel: de modellen van merken als KitchenAid en Magimix blijven vaak vele jaren te koop. Dat betekent dat onderdelen en accessoires ook heel lang te koop zijn. Dat maakt ze duurzamer.

Keukenmachines zijn niet per se duurder dan foodprocessors of andersom. Ook zorgt een hoger vermogen niet altijd voor een hogere prijs. Kijk in de vergelijker dus goed naar de prijs-kwaliteitverhouding.

In de vergelijker maken we voor de dagelijkse update gebruik van webwinkelinformatie, waaronder voorraadstatus en prijzen van Kieskeurig.nl. Je kunt daardoor in ongeveer 70 populaire productgroepen de prijzen van zo'n 500 webwinkels met elkaar vergelijken.

Wij vermelden welke online winkels het Thuiswinkel Waarborg of het Webshop Keurmerk hebben. Deze keurmerken hebben tweezijdige algemene voorwaarden afgesloten met de Consumentenbond en zijn aangesloten bij De Geschillencommissie.

Koopadvies_channel6_NW

Test keukenmachines

CB-Community-Banner-blue.jpg

Hulp nodig of vragen?

Waar klop ik slagroom in? En kan mijn machine ook ijsblokjes malen? Stel je vraag op het forum of deel zelf je kennis en ervaring.

Bekijk het forum