icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Keukenmachine kopen: waar let je op?

Keukenmachines zijn op te delen in twee categorieën: keukenmachines en foodprocessors. Welke je nodig hebt ligt aan wat je ermee wilt doen. Wij geven je de benodigde informatie. Zo maak je in de winkel de juiste keuze.

Brigitte van der Bent
Brigitte van der Bent

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  26 februari 2016


1
Keukenmachine of een foodprocessor?

Vaak worden keukenmachines en foodprocessors door elkaar gehaald. Niet zo vreemd, want veel van deze machines kunnen dezelfde dingen. Toch zijn beide apparaten in eerste instantie bedoeld voor verschillende type taken.

Keukenmachines

Keukenmachines zijn er voor bedoeld om te kloppen, kneden en mengen. Door de grote, open kom en de garde en klopper is het makkelijk om eiwit en slagroom te kloppen. Ook als je zwaar brooddeeg lang wilt kneden, is een keukenmachine ideaal. Keukenmachines worden van bovenaf aangedreven met bijvoorbeeld een garde of deeghaak.

Foodprocessors

Foodprocessors zijn vooral geschikt om te hakken, snijden, pureren en raspen. Ze hebben een ronde kom die op een motorunit staat. Ze hebben een roterend hakmes voor het hakken van bijvoorbeeld uien en kruiden. Daarnaast zijn er opzetstukken met snijschijven voor raspen en het snijden van plakjes. Over het algemeen heeft een foodprocessor een kleinere kom dan een keukenmachine.

Koopadvies_channel1

2
Variaties tussen keukenmachines en foodprocessors

3
Welke accessoires heb je nodig?

Niet alle keukenmachines en foodprocessors komen met hetzelfde pakket aan accessoires. Kijk daarom goed op de verpakking welke opzetstukken er worden meegeleverd. In onze vergelijker kun je hierop filteren.

Hakken, snijden, raspen en pureren

Voor het hakken, snijden, raspen en pureren :

 • snijdschijf om plakjes mee te snijden. Er zijn snijdschijven van verschillende diktes verkrijgbaar;
 • snijdschijf om mee te raspen. Er zijn schijven voor verschillende grofheden te koop;
 • hakmes om mee te hakken en te pureren.

Kloppen, mengen en kneden

Voor het kloppen, mengen en kneden gebruik je de volgende accessoires:

 • een garde om te kloppen;
 • een deeghaak om mee te kneden;
 • een kunststof mes om mee te kloppen of kneden bij foodprocessors.
Koopadvies_channel3

4
Wat zijn de alternatieven?

 • Koopadvies_channel4_Blender

  Blenders

  Handig voor het maken van smoothies, sauzen en soepen.

  Bekijk blenders

 • Koopadvies_channel4_Handmixer

  Handmixers

  Om onder andere beslag mee te maken, slagroom te kloppen en deeg te kneden.

 • Koopadvies_channel4_Staafmixer

  Staafmixers

  Geschikt om mee te pureren. En met de juiste accessoires kun je er ook mee kloppen, mengen, malen en hakken.

  Bekijk staafmixers

5
Schoonmaken en opbergen

Helaas zijn niet alle machines en accessoires vaatwasbestendig. Dit verschilt per apparaat, maar ook per accessoire. In de gebruiksaanwijzing staat aangegeven hoe je de onderdelen het beste schoonmaakt. In de vergelijker zie je per apparaat of de onderdelen vaatwasbestendig zijn.

Bedenk ook voor de aanschaf welke accessoires je wilt gebruiken en of je voldoende ruimte hebt om het apparaat op te bergen. Enkele apparaten hebben een opbergbox voor de accessoires. De schijven en messen berg je zo veilig op.

Koopadvies_channel5

6
Wat zegt de prijs?

De meeste apparaten kosten rond de €200. Maar de prijzen van de apparaten verschillen sterk. De duurste geteste keukenmachine behoort niet tot de allerbeste, en de goedkoopste niet tot de allerslechtste. 'Hoe duurder hoe beter' gaat in dit geval dus niet op. Daarnaast zijn de duurdere apparaten niet veelzijdiger dan de goedkopere.

Keukenmachines zijn niet per se duurder dan foodprocessors of andersom. Ook zorgt een hoger vermogen niet altijd voor een hogere prijs. Kijk in de vergelijker dus goed naar de prijs-kwaliteit verhouding.

De keukenmachinevergelijker van de Consumentenbond maakt voor de dagelijkse update gebruik van webwinkelinformatie, waaronder voorraadstatus en prijzen van Kieskeurig.nl. Consumenten kunnen daardoor in ongeveer 70 populaire productgroepen de prijzen van zo'n 500 webwinkels met elkaar vergelijken.

De Consumentenbond vermeldt op zijn website welke online winkels het Thuiswinkel Waarborg of het Webshop Keurmerk hebben. Deze keurmerken hebben tweezijdige algemene voorwaarden afgesloten met de Consumentenbond en zijn aangesloten bij De Geschillencommissie.

Koopadvies_channel6_NW

Test keukenmachines

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig?

Waar klop ik slagroom in? En kan mijn machine ook ijsblokjes malen? Stel je vraag aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...