icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Keukenmachine kopen: waar let je op?

Keukenmachines en foodprocessors zijn de duizendpoten van de keuken. Keukenmachines zijn specialisten in bakken. Foodprocessors zijn breder inzetbaar en geschikt voor een heleboel verschillende klussen. Welke sluit het beste aan bij jouw wensen? Wij geven advies en tips.

1

Keuzehulp keukenmachines

Wil je een nieuwe keukenmachine of foodprocessor kopen? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste keukenmachine voor jou.

Help mij kiezen

Keuzehulp_Keukenmachines

2

Is een keukenmachine iets voor mij?

Een foodprocessor of keukenmachine is handig als je:

 • Regelmatig grote hoeveelheden eten klaarmaakt.
 • Heel diverse keukenklusjes wil doen, bijvoorbeeld kloppen, kneden, hakken en raspen.
 • Voldoende (opberg)ruimte hebt voor een fors apparaat en de bijbehorende accessoires. Reken op een half keukenkastje voor het apparaat zelf. En nóg een half keukenkastje bij veel accessoires.

Beantwoord je één of meer van deze punten met 'nee'? Dan past een staafmixer of blender beter bij je wensen.

Veel eigenaars van keukenmachines en foodprocessors noemen 2 belangrijke redenen waarom hun apparaat toch vaak in de kast blijft staan:

 • Het apparaat is te groot en te zwaar om voor kleine klusjes uit de kast te halen.
 • Door de vele onderdelen kost schoonmaken vaak meer tijd dan wanneer je een keukenklusje met de hand doet.

Bekijk en vergelijk:
Keukenmachines en foodprocessors

Video: Kooptips keukenmachines

3

Een keukenmachine of foodprocessor kiezen

Keukenmachine - Beste met ingredi‰nten, roze

Keukenmachine

Een keukenmachine is handig als je graag bakt. Hij is goed in mixen, kneden en k loppen. Je herkent 'm aan een arm met daaronder een mengkom.

Met de grote, open kom en de garde en klopper kun je goed eiwit en slagroom luchtig kloppen. En bijvoorbeeld biscuit- en cakebeslag. De kneedhaak werkt goed voor het langdurig kneden van (zwaar) brooddeeg. Door lang kneden krijg je een mooi gerezen brood.

Bekijk en vergelijk:
Keukenmachines die goed mixen (alleen voor leden)
Keukenmachines die goed brooddeeg kneden (alleen voor leden)
Keukenmachines die goed slagroom en eiwit kloppen (alleen voor leden)

Foodprocessor - Beste met ingredi‰nten, roze

Foodprocessor

Voor snijden, raspen en hakken koop je een foodprocessor. Hiermee kun je ook kloppen, mengen en kort licht deeg kneden. Maar een keukenmachine doet dit meestal beter. Een foodprocessor heeft een dichte mengkom en is smaller en hoger dan een keukenmachine. 

Vergelijken per functie

Foodprocessors en keukenmachines kun je uitbreiden met accessoires, zoals een blender of citruspers. Benieuwd welke een klus het best kan? Selecteer dan in de vergelijker welke klussen je ermee wilt doen. 

Bekijk en vergelijk:
Foodprocessors die goed plakjes snijden (alleen voor leden)
Foodprocessors die goed raspen (alleen voor leden)
Foodprocessors die goed hakken (alleen voor leden)

4

Inhoud van de kom

De grootte van de kom bepaalt hoeveel voedsel je erin kunt klaarmaken. Bij foodprocessors varieert de mengkom van 1 tot 3,5 liter. Bij keukenmachines van 3 tot 7 liter. Wij meten de inhoud tot aan de rand van de kom. Hoeveel je in de kom kunt klaarmaken, hangt af van waar je 'm voor gebruikt.

Vuistregels voor hoeveel van de kom je per functie kunt gebruiken:

 • ±75% voor plakjes snijden en raspen.
 • ±60-70% voor cake of pannenkoekenbeslag.
 • ±50% voor deeg.
 • ±25% voor slagroom en eiwitten, omdat die bij het kloppen flink toenemen in volume.

Bekijk en vergelijk:
Foodprocessors met een kleine kom (tot 2 liter) 
Keukenmachines met een grote tot zeer grote kom (meer dan 4 liter)

Keukenmachine kom vastzetten gebruiksgemak

5

Formaat en gewicht

Keukenmachines - Ruimte - Weinig - Default

Formaat

Keukenmachines en foodprocessors zijn er in verschillende formaten. We kijken in de test hoeveel aanrechtoppervlak de apparaten innemen. Keukenmachines nemen gemiddeld 2 keer zoveel aanrechtoppervlak in als foodprocessors.

Bekijk en vergelijk:
Compacte keukenmachines
Compacte foodprocessors

Keukenmachines - Ruimte - Genoeg - Default

Gewicht

Gebruikers geven aan dat ze een zwaar apparaat vaker in de kast laten staan omdat het te veel moeite is om het eruit te tillen. Als het apparaat altijd op het aanrecht staat, is het gewicht minder belangrijk.

 • Een doorsnee foodprocessor weegt rond de 3,5 kg. In onze test zitten foodprocessors van 1,3 kg tot 9 kg.
 • Keukenmachines zijn doorgaans zwaarder. Ze wegen gemiddeld rond de 6,5 kg. In onze test zitten keukenmachines van 2,5 kg tot bijna 14 kg.

Bekijk en vergelijk:
Lichtgewicht keukenmachines
Lichtgewicht foodprocessors

6

Gebruiksgemak

Zoek je een gebruiksvriendelijk keukenapparaat? We testen voor jou of deze apparaten gemakkelijk te bedienen zijn. Het ideale keukenapparaat kun je makkelijk in elkaar zetten en uit elkaar halen. En makkelijk vullen en legen. Het staat lekker stabiel op het aanrecht en is gemakkelijk schoon te maken.

Bekijk en vergelijk:
Gebruiksvriendelijke keukenmachines (alleen voor leden)
Gebruiksvriendelijke foodprocessors (alleen voor leden)

Veilig omgaan met je keukenmachine spatscherm 4

7

Schoonmaken

Het schoonmaakwerk is een van de redenen waarom mensen hun keukenapparaat in de kast laten staan. Vooral bij foodprocessors kost schoonmaken vaak meer tijd dan als je hetzelfde met de hand doet. Eigenlijk weegt alleen bij grotere klussen de tijdwinst op tegen het schoonmaakwerk.

Daarom kijken we in de test of je het keukenapparaat makkelijk kunt schoonmaken. De onderdelen blijven het mooist als je ze met de hand afwast. Maar we checken ook of de onderdelen vaatwasserbestendig zijn. En we speuren naar lastig te bereiken hoekjes waarin vuil zich kan ophopen.

Bekijk en vergelijk:
Keukenmachines en foodprocessors die je gemakkelijk kunt schoonmaken (alleen voor leden)

Keukenmachine schoonmaken 2

8

Welke accessoires heb je nodig?

Elke keukenmachine en foodprocessor wordt geleverd met een aantal basisaccessoires. Welke dat precies zijn, dat verschilt per model. Bedenk dus eerst wat je met het apparaat wil gaan doen. En kies op basis daarvan welke accessoires je nodig hebt.

Bij keukenmachines vind je accessoires voor kloppen, mixen en kneden. Foodprocessors hebben accessoires voor hakken, snijden en raspen. En sommige apparaten komen met een blender, citruspers, vleesmolen of ingebouwde weegschaal. Sommige accessoires kunnen los worden bijgekocht.

Bedenk wel dat al deze accessoires behoorlijk wat opbergruimte kosten. Ze nemen al gauw een half keukenkastje in beslag. En al die accessoires moet je natuurlijk ook schoonmaken. Daarom is het handig om te checken of de accessoires ook in de vaatwasser kunnen.

Lees meer over:
Accessoires voor keukenmachines en foodprocessors

Keukenmachine accessoires

9

Wat zegt de prijs?

Keukenmachine of foodprocessor? 

Voor een keukenmachine betaal je gemiddeld meer dan voor een foodprocessor. Beide apparaten kosten tussen de €100 en €800. De duurste zijn niet de beste, en de goedkoopste niet de slechtste.

Er zijn duidelijke verschillen in de gebruikte materialen. Bij de goedkopere modellen is vaker gekozen voor materialen en onderdelen die sneller kapot gaan. Veel dure modellen scoren beter op de constructie. En zijn vaak mooier om te zien.

Duurzamer kiezen

De modellen van duurdere merken als KitchenAid en Magimix blijven vaak vele jaren te koop. Dat maakt ze duurzamer, want onderdelen en accessoires blijven dan ook langer verkrijgbaar. Misschien vind je een keukenmachine-aanbieding waardoor je 'm toch goedkoper kunt aanschaffen. En kijk ook eens naar een tweedehands keukenmachine op Marktplaats.

In de vergelijker kun je apparaten vergelijken op prijs en oordeel voor constructie. Of lees meer over hoe we keukenmachines en foodprocessors testen.

keukenmachine-laptop-1200x800px

10

Welke alternatieven zijn er?

Blenders - Soort - Normale blender - Columns

Blender

Heeft een dichte kan. Handig voor pureren en mengen van smoothies, sauzen en soepen. En voor grote hoeveelheden. Kan ook ijs crushen. Voor sapjes zijn er ook sapcentrifuges en slowjuicers.

Bekijk en vergelijk:
Blenders

Staafmixers - Gebruik - Pureren, hakken en kloppen - Columns

Staafmixer

Handzaam apparaat voor het pureren van soepen en babyvoeding. Handig voor kleine hoeveelheden. Met accessoires als een hakmolen of garde. Minder afwas dan bij een blender of keukenmachine.

Bekijk en vergelijk:
Staafmixers

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke keukenmachines goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Keukenmachine - Beste met predicaten, roze 1200x800

Test keukenmachines