icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Keukenmachine kopen: waar let je op?

Keukenmachines en foodprocessors zijn de duizendpoten van de keuken. Keukenmachines zijn specialisten in bakken. Foodprocessors zijn breder inzetbaar en geschikt voor een heleboel verschillende klussen. Welke sluit het beste aan bij jouw wensen? Wij geven advies en tips.

Snel naar:

1

Is een keukenmachine iets voor mij?

Een foodprocessor of keukenmachine is handig als je:

 • regelmatig grote hoeveelheden eten klaarmaakt;
 • heel diverse keukenklusjes wil doen, bijvoorbeeld kloppen, kneden, hakken en raspen;
 • voldoende (opberg)ruimte hebt voor een fors apparaat én de bijbehorende accessoires. Reken op zijn minst op een half keukenkastje.

Beantwoord je een of meer voorwaarden met 'nee'? Dan past een staafmixer of blender beter bij je wensen.

Vergelijk keukenmachines en foodprocessors

Video: Kooptips keukenmachines

2

Een keukenmachine of foodprocessor kiezen

Koopadvies_channel1Keukenmachines

Keukenmachines zijn geschikt als je graag bakt. Ze zijn goed in kloppen, kneden en mengen. Een keukenmachine herken je aan een arm met daaronder een mengkom.

Met de grote, open kom en de garde en klopper kun je goed eiwit en slagroom luchtig kloppen. En bijvoorbeeld biscuit- en cakebeslag. De kneedhaak werkt goed voor het langdurig kneden van (zwaar) brooddeeg. Lang kneden activeert de gluten waardoor je na bakken een mooi gerezen brood krijgt.

Vergelijk de geteste keukenmachines

FoodprocessorFoodprocessors

Voor hakken, snijden en raspen koop je een foodprocessor. Met een foodprocessor kun je ook kloppen, mengen en kort licht deeg kneden. Maar een keukenmachine is hier beter in. Een foodprocessor heeft een dichte mengkom en is smaller en hoger dan een keukenmachine. De kom is meestal kleiner. 

Vergelijk de geteste foodprocessors

Beide apparaten kun je uitbreiden met accessoires, zoals een blender of citruspers. Selecteer in de vergelijker welke klussen je met het keukenapparaat wilt doen. 

3

Een keukenmachine of foodprocessor kopen: tips

 • Bedenk of je een grote of kleine kom wilt. Bij foodprocessors varieert de grootte van de kom tussen 1,5 en 3,5 liter. Bij keukenmachines tussen 3 en 5.
 • Check het gewicht en de afmetingen. Sommige keukenapparaten zijn fors aan de maat en loodzwaar, tot wel 10 kg. Niet handig als je hem regelmatig uit een keukenkastje moet halen.
 • Bekijk bij een foodprocesor of het mes tot de rand van de kom komt. Een keukenmachine waarbij de garde door de kom beweegt mengt waarschijnlijk beter dan één waarbij de garde op zijn plek blijft.
 • Kun je de kom makkelijk los maken? Kun je accessoires gemakkelijk verwisselen?
 • Een foodprocessor met grote vulopening kan grotere etenswaren verwerken.
 • Onderdelen blijven het langst mooi als je ze met de hand afwast. Vind je gemak belangrijker? Controleer dan of de onderdelen in de vaatwasser mogen, dat scheelt schoonmaakwerk. 
 • Ziet de machine er degelijk uit?
 • Het vermogen zegt niets over hoe goed de keukenmachine werkt. Foodprocessors met hoog vermogen hebben wel gemiddeld betere resultaten.

Bekijk in de vergelijker welk keukenapparaat voldoet aan jouw wensen.

Koopadvies_channel5

4

Welke accessoires heb je nodig?

Keukenmachines en foodprocessors worden met verschillende accessoires geleverd. Soms kun je ze los kopen of bestellen. 

Kloppen, mengen en kneden

 • Met een garde klop je eiwitten en slagroom.
 • Een menghaak gebruik je voor deeg voor cake en koekjes.
 • Met een kneedhaak kneed je deeg voor brood en pizza.
 • Foodprocessors kloppen of kneden met een kunststof mes.

Hakken, snijden, raspen en pureren 

 • Deze klussen doe je met een foodprocessor.
 • Met een snijschijf snij je plakjes. Vaak kan dat in verschillende diktes.
 • Er zijn ook snijschijven om mee te raspen, in verschillende grofheden.
 • Met een hakmes kun je hakken (bijv noten), maar ook pureren.

Andere accessoires

Voor veel foodprocessors en een aantal keukenmachines zijn extra accessoires beschikbaar. Bij veel apparaten zit een blender. Soms is er een citruspers, sapcentrifuge, vleesmolen of andere accessoire.

Selecteer in de vergelijker welke klussen je met het keukenapparaat wilt kunnen doen.

Koopadvies_channel3

5

Alternatieven voor keukenmachine of foodprocessor

Koopadvies_channel4_Blender

Blenders

Met dichte kan. Handig voor pureren en mengen van bijvoorbeeld smoothies, sauzen en soepen. En voor grote hoeveelheden. Kan ook ijs crushen. Voor sapjes zijn er ook sapcentrifuges en slowjuicers.

Bekijk en vergelijk blenders

Koopadvies_channel4_Handmixer

Handmixers

Onder andere geschikt voor beslag maken, slagroom kloppen en deeg kneden. In tegenstelling tot een keukenmachine moet je de mixer vasthouden tijdens het kloppen en kneden.

Koopadvies_channel4_Staafmixer

Staafmixers

Handzaam apparaat voor het pureren van onder meer soepen en babyvoeding. Handig voor kleine hoeveelheden. Met accessoires als een hakmolen of garde.

Bekijk en vergelijk staafmixers

6

Wat zegt de prijs?

Voor een keukenmachine betaal je gemiddeld meer dan voor een foodprocessor. Binnen beide categoriën zijn er modellen van €100 tot €800 te koop. De duurste apparaten zijn niet de beste, en de goedkoopste niet de slechtste.

Wel zien we duidelijke verschillen in de gebruikte materialen. Bij de goedkopere modellen is vaker gekozen voor materialen en onderdelen die sneller kapot gaan. De dure modellen scoren vaak beter op hun constructie. En ze zijn vaak mooier om te zien.

Een ander voordeel: de modellen van duurdere merken als KitchenAid en Magimix blijven vaak vele jaren te koop. Dat betekent dat onderdelen en accessoires ook heel lang te koop zijn. Dat maakt ze duurzamer.

In de vergelijker kun je apparaten vergelijken op prijs en oordeel voor constructie. Of lees meer over hoe we keukenmachines en foodprocessors testen.

Koopadvies_channel6_NW

7

Kies de juiste keukenmachine

Wil je weten welke keukenmachine het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en vind de juiste keukenmachine. 

Help mij kiezen

KeukenMachine-Koopadvies-Keuzehulp

Test keukenmachines

Hulp nodig of vragen?

Waar klop ik slagroom in? En kan mijn machine ook ijsblokjes malen? Stel je vraag op het forum of deel zelf je kennis en ervaring.

 

Bekijk het forum