icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Handige accessoires voor je keukenmachine

Elke keukenmachine en foodprocessor wordt geleverd met een aantal accessoires. Welke dat precies zijn verschilt per model. Bedenk dus eerst wat je met het apparaat wil gaan doen. En kies op basis daarvan welke accessoires je nodig hebt.
Sanne Jansweijer

Sanne Jansweijer   Expert keukenmachinesBijgewerkt op:27 februari 2024

Keukenmachine accessoires

Mixen, kneden en kloppen

Met alle geteste keukenmachines kun je kloppen, mixen en kneden. Zo'n 80-90% van de foodprocessors kunnen dit ook. In onze vergelijker vind je natuurlijk de KitchenAid keukenmachines van Heel Holland Bakt. Je kunt ze vergelijken met keukenmachines van merken zoals Kenwood, Bosch en Bourgini.

Bekijk en vergelijk foodprocessors en keukenmachines die kunnen mixen en kneden.

Mengkom

Keukenmachine mengkomKeukenmachines en foodprocessors hebben een mengkom of bak waarin je alle ingrediënten door elkaar mengt. Kommen zijn er in verschillende materialen, bijvoorbeeld RVS of plastic. 

  • Keukenmachines hebben een grote open mengkom, soms geleverd met een spatscherm. De inhoud van de kom is gemiddeld 4,7 liter.
  • Foodprocessors hebben een kleinere, afgesloten mengkom van gemiddeld 1,8 liter groot.

Bekijk en vergelijk:

Garde

Keukenmachine gardeEen roergarde gebruik je voor het roeren van deeg en beslag, of het in een mengsel 'vouwen' van vruchten. Je kunt er ook eieren mee in cakemix kloppen, of boter en bloem mengen. Of beslag maken voor pannenkoeken, oliebollen of wafels. Sommige gebruikers mengen er zelfs gehakt mee. Kenwood heeft voor deze garde een eigen naam: de K-klopper of K-hulpstuk. Deze vind je bij Kenwood keukenmachines met K-hulpstuk.

Bekijk de beste foodprocessors en beste keukenmachines voor mengen van cakemix (alleen voor leden).

Deeghaak

Keukenmachine deeghaakZoek je een keukenmachine voor brooddeeg? Een deeghaak gebruik je voor het kneden van dik deeg en het mengen van ingrediënten die niet fijngemaakt mogen worden (bijvoorbeeld rozijnen of stukjes chocolade). Je maakt er gistdeeg mee, maar ook kruimeldeeg en zanddeeg. Ook deeg voor brood, pizza, pasta, taart en koekjes maak je ermee.

Voor kneden kun je het beste een keukenmachine gebruiken. De meeste foodprocessors kunnen zwaar brooddeeg niet goed kneden. 

Bekijk de beste foodprocessors en beste keukenmachines voor het kneden van deeg (alleen voor leden).

Eiwitklopper

Keukenmachine eiwitklopperEen eiwitklopper gebruik je voor het kloppen van eiwitten, slagroom, mousse en dun biscuitdeeg. Dit noemen fabrikanten ook wel dubbele garde of klopgarde.

Bekijk de beste foodprocessors en beste keukenmachines voor het kloppen van eiwit en slagroom (alleen voor leden).

Snijden, raspen en hakken

Alle foodprocessors kunnen snijden, raspen en hakken. De meeste keukenmachines kunnen niet hakken. Zo'n 15% van de keukenmachines kan wel raspen en snijden. 

Bekijk foodprocessors die kunnen hakken, snijden én raspen.

Snijschijf

Keukenmachine snijschijf accessoireMet een snijschijf snijd je fruit en groenten in verschillende diktes. Snijschijven hebben verschillende plakdiktes. Dat is iets om op te letten bij aankoop als je dikke of juist dunne plakken wil. Er zijn ook snijschijven met speciale doelen. Denk aan een patates-fritesschijf voor het maken van friet van rauwe aardappels. Of het maken van gegolfde plakjes. Er zijn zelfs schijven om groente in smalle reepjes te snijden voor Aziatische groentegerechten. Dat wordt ook wel 'julienne' genoemd.

  • Snijschijven zie je bijna alleen bij foodprocessors. Sommige keukenmachines hebben een opzetstuk met snij- en raspschijven.

Bekijk keukenmachines en foodprocessors die kunnen snijden.

Raspschijf

Keukenmachine raspschijf accessoireMet een raspschijf rasp je harde groente, fruit en kaas. Oude of harde kaas zoals Parmezaanse kaas kun je er niet altijd mee verwerken. Is dit belangrijk voor je, check dan voor aankoop de handleiding. Raspschijven komen in verschillende uitvoeringen, van fijn tot grof. Er zijn ook speciale schijven, zoals bijvoorbeeld een 'aardappelkoekjesschijf' voor het maken van rösti van rauwe aardappels.

Bekijk keukenmachines en foodprocessors die kunnen raspen.

Hakmes

Keukenmachine hakmes accessoireEen hakmes vind je alleen bij foodprocessors. Je hakt, snijdt en mengt er groenten, kruiden en noten mee. Je kunt er ook fruit en groenten mee pureren. Smeersels zoals hummus, guacamole tapenade of pesto gaan ook goed. Daarnaast gebruiken foodprocessors het hakmes om sauzen of mayonaise glad te maken. Let op: niet alle apparaten zijn geschikt voor het hakken van harde ingrediënten zoals noten.

Bekijk foodprocessors die kunnen hakken.

 

Overige accessoires

Blender

Keukenmachine blenderMet een keukenmachine met blender kun je dranken en milkshakes mixen. Je kunt er ook fruit en groente mee pureren tot een smoothie. Of beslag mengen. Ook hakken van noten en vermalen van ijsblokjes kan, maar lang niet alle blenders doen dit even goed. Daarnaast kun je in een blender ook mayonaise maken. 

  • Ongeveer de helft van de foodprocessors heeft een blender, tegenover een kwart van de keukenmachines.

Bekijk keukenmachines en foodprocessors met een blender.

Citruspers

Keukenmachine citruspersMet een citruspers haal je het sap uit citrusvruchten. Je kunt er mee citroenen, limoenen, grapefruits en sinaasappels persen. Er zijn ook 'juicekits' voor het maken van sappen, cocktails en smoothies. Ook een sapcentrifuge is soms beschikbaar als extra accessoire.

  • Je vindt een citruspers bij de helft van de foodprocessors en zo'n 15% van de keukenmachines.

Bekijk keukenmachines en foodprocessors met een citruspers.

Vleesmolen

Een vleesmolen of gehaktmolen gebruik je voor het fijnmaken van vlees voor tartaar of gehakt. Met 'ponsschijven' die je erin zet, kun je zowel grof als fijn malen. De fijne ponsschijf gebruik je bijvoorbeeld voor pastei en beleg. De grove schijf gebruik je voor braadworsten en spek. Deze accessoire is zeldzaam. Soms zijn er daarnaast nog extra opzetstukken die je voor deegwaren kunt gebruiken, zoals een 'spritsgebak-hulpstuk'.

  • Je vindt 'm bij 10% van de keukenmachines en bij 5% van de foodprocessors. Vaak is deze accessoire optioneel, dus als extra te koop.

Bekijk foodprocessors en keukenmachines met een vleesmolen.

Weegschaal

Zo'n 10% van de foodprocessors en keukenmachines heeft een ingebouwde weegschaal. Hiermee weeg je makkelijk ingrediënten af die je toevoegt aan je mix.

Bekijk keukenmachines en foodprocessors met een weegschaal.

Accessoires bijkopen

Heb je een bepaald apparaat op het oog, maar zitten daar niet alle gewenste accessoires bij? Kijk dan op de website van de fabrikant of die accessoires eventueel los bijgekocht kunnen worden. Deze informatie vind je ook vaak terug in de handleiding van het product. Die kun je voor aankoop al lezen. Zoek naar het merk en type van het product, plus het woord 'handleiding'.

Opbergruimte

Accessoires opbergen in keukenkastje 1Reken wel op de extra opbergruimte die nodig is voor de accessoires. De hulpstukkken hebben vaak vormen die lastig op te bergen zijn en daardoor nemen de accessoires al gauw een half keukenkastje in beslag. En bij veel mensen ligt het merendeel van de accessoires ongebruikt in de kast. Slechts enkele apparaten worden geleverd met een handige opbergdoos voor accessoires.

Accessoires schoonmaken

Keukenmachine schoonmaken 2Al die accessoires moet je natuurlijk ook schoonmaken. En ze hebben vaak veel hoekjes en randjes die moeilijk schoon te maken zijn. Veel accessoires kunnen in de vaatwasser, maar soms blijft er water in staan. Daarom is het handig om te checken of het apparaat gemakkelijk schoon te maken is. Dit vind je terug onze vergelijker.

Bekijk keukenmachines en foodprocessors die je gemakkelijk kunt schoonmaken (alleen voor leden).

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.