
Merel van Jaarsvelt Expert woning & huishoudenBijgewerkt op:28 november 2024
Een slowjuicer perst het sap langzaam uit groente en fruit. Dit is anders dan bij een sapcentrifuge. Die vermaalt groente en fruit en slingert het sap eruit. Slowjuicers zouden hierdoor meer en beter sap geven dan sapcentrifuges.
Claims van fabrikanten zoals 'levend sap', 'meer enzymen' en '30% meer vitamine C' laten je geloven dat sap uit slowjuicers beter is dan sap uit een gewone sapcentrifuge. Met een slowjuicer komt minder warmte vrij en minder zuurstof bij het sap. Warmte en zuurstof hebben invloed op de werkzaamheid van vitamine C. Ziedaar: een slowjuicer levert beter sap, aldus de fabrikanten.
Van de fabrikantenclaims blijkt niks te kloppen. Dat bleek uit een test van onze Australische collega's. Bovendien is er geen wetenschappelijk bewijs voor de claims, bevestigen wetenschappers van de Wageningen Universiteit.
Op een rij:
Helaas kunnen ook de fabrikanten geen bewijs leveren voor hun claims. Ze hebben óf geen onderzoek gedaan óf de publicaties zijn vertrouwelijk. Enkele fabrikanten baseren zich op de algemene aanname dat 'vitamines kapotgaan door hitte of zuurstof'.
Af en toe genieten van een sapje kan best, maar trap niet in allerlei verkooppraatjes. Hoewel vitamines en mineralen in sapjes zitten, blijft het eten van groente en fruit in hun geheel het gezondst. De meeste vezels gaan namelijk verloren tijdens het persen, welke techniek je ook gebruikt.
Daarnaast eet je vaak 1 stuk fruit, maar werk je met een sapje meerdere stuks tegelijk naar binnen. Zo krijg je met een sapje ongemerkt veel suiker binnen.
Ook met de pulp dat overblijft kun je veel doen. Verwerk het bijvoorbeeld in een omelet, trek er bouillon van of maak een groenteburger. Op internet vind je tal van recepten voor de pulp van je sapje.