icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Wat kun je met een blender?

Heb je een blender gekocht? Lees waarvoor je een blender kunt gebruiken en hoe je hem het beste schoon houdt. Wij geven je een aantal tips zodat je langer en meer plezier hebt van je blender.

Elles van Steijn
Elles van Steijn

Expert Woning & Huishouden


1
Waarvoor gebruik je een blender?

Een blender is een vrij eenvoudig keukenapparaat. Je kunt er onder meer smoothies, milkshakes, coctails, sauzen en soep mee maken.

Tijdens onze test bleken niet alle blenders even geschikt voor babyvoeding fijnmalen, mayonaise maken en ijs crushen. Doet je blender dat niet goed dan kun je daarvoor een staafmixer of keukenmachine of foodprocessor gebruiken.

Handig aan het maken van gerechten met een blender is dat je zelf kunt bepalen wat er ingaat en recepten aan jouw smaak of dieet kunt aanpassen. We hebben een aantal snelle en makkelijke recepten voor blenders en staafmixers op een rijtje gezet.

Met een blender kun je ook restjes verwerken, in bijvoorbeeld een soep. Hierdoor hoef je minder vaak eten weg te gooien. Goed voor het milieu en je portemonnee. Lees meer tips over het bereiden van gerechten met je staafmixer of blender en hoe je van restjes smakelijke gerechten maakt.

Gebruikstips_waarvoorgebruikjeblender

2
Hoe gebruik je een blender?

 • Draai de kan goed op de basis en de deksel goed op de blender.
 • Gebruik geen zware ingrediënten zoals brooddeeg of aardappelpuree.
 • Laat kokende vloeistoffen wat afkoelen voordat je ze in de kan doet en vul hem niet helemaal. De kan van de blender kan flink heet worden.
 • Overschrijd het maximum niveau niet.
 • Controleer of je een vloeistof moet toevoegen. Dit is meestal niet nodig bij zachte fruitsoorten, wel bij hardere groenten of fruit en poedervormig voedsel. 
 • Je voorkomt overbelasting door vloeibare ingrediënten toe te voegen, kleine porties of een hogere snelheid te kiezen. 
 • Een blender is niet geschikt voor het snijden en verkleinen van halfvaste en vaste ingrediënten.
 • Met een pulse-schakelaar meng je ingrediënten op een hoge snelheid.
DeBeste_debesteblender_algemeen

3
Blender schoonmaken

Zo maak je de blender na gebruik weer schoon:

 • Haal de kan van de motorunit en maak de behuizing van de motorunit schoon met een vochtige doek.
 • Onderdelen kunnen vaak in de vaatwasser, maar check daarvoor de gebruiksaanwijzing. 
 • Mag de kan niet in de vaatwasser, dan hier een truc: doe er een druppel afwasmiddel in en vul de kan voor driekwart met heet water. Zet het apparaat kort aan. Spoel het apparaat na met schoon warm water.
 • Was de mesjes met de hand af. Zo worden ze minder snel bot. Droog ze na het wassen gelijk af om roestvorming te voorkomen.
 • Droog de kan na het afwassen van binnen en buiten goed af. Berg de blender op zonder deksel erop. Zo is het risico kleiner dat de blender gaat stinken.
Gebruikstips_schoonmaken

4
Blender kapot: repareren of wegdoen?

Repareren

Over het algemeen is repareren duurzamer dan een nieuwe blender kopen: het bespaart grondstoffen en is vaak goedkoper.

Kijk eerst of de garantie nog geldt, want dan moet de winkel je helpen. Is de garantieperiode voorbij dan kun je je blender op verschillende manieren (laten) repareren:

Recyclen

Een winkel moet je oude apparaat altijd innemen als je er een vergelijkbaar nieuw apparaat koopt. Grotere elektronicazaken moeten kleine apparaten (tot 25x25x25cm) ook innemen als je geen nieuw apparaat koopt. Betaal de winkel nooit een extra bedrag om je apparaat in te kunnen inleveren.

6000 andere winkels (supermarkten, bouwmarkten, tuincentra) hebben inleverbakken. Op watismijnapparaatwaard.nl kun je een inzamelpunt in de buurt vinden.

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over blenders? Of wil je tips voor de lekkerste smoothies en milkshakes? Stel je vraag op het forum of deel je kennis en ervaring.

 

Bekijk het forum