icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Gebruikstips

Gebruikstips voor je blender

Heb je een blender gekocht? Lees waarvoor je een blender kunt gebruiken en hoe je hem het beste schoon houdt. Wij geven je een aantal tips zodat jij langer en meer plezier hebt van je blender.

Elles van Steijn
Elles van Steijn

Expert Woning & Huishouden


1
Waarvoor gebruik je een blender?

Een blender is een vrij eenzijdig keukenapparaat. Dit is wat je ermee kunt maken:

 • Smoothies
 • Milkshakes
 • Soep
 • Cocktails

Handig aan het maken van gerechten met een blender is dat je zelf precies kunt bepalen wat er ingaat en zo recepten helemaal aan jouw smaak of dieet kunt aanpassen. We hebben een aantal makkelijke en snelle recepten op een rijtje gezet.

Met een blender kun je ook restjes verwerken, in bijvoorbeeld een soep. Hierdoor hoef je minder vaak eten weg te gooien. Goed voor het milieu en je portemonnee. Lees meer handige tips over hoe je meer uit je blender haalt en hoe je van restjes smakelijke gerechten maakt.

Gebruikstips_waarvoorgebruikjeblender

2
Blender schoonmaken

Na het gebruik is het belangrijk om je blender goed schoon te maken:

 • Haal de kan van de motorunit en maak de behuizing van de motorunit schoon met een vochtige doek.
 • Gebruik de vaatwasser voor de onderdelen die daarvoor geschikt zijn. Dit staat vrijwel altijd in de specificaties van de fabrikant.
 • Mag de kan niet in de vaatwasser? Doe er dan een druppel afwasmiddel in en vul de kan voor driekwart met heet water. Ze het apparaat kort aan. Spoel het apparaat daarna minstens 1 keer na met schoon warm water.
 • Was de mesjes met de hand af. Zo worden ze minder snel bot. Droog ze na het wassen direct af om roestvorming te voorkomen.
 • Droog de kan na het afwassen van binnen en buiten goed af. Doe de deksel niet terug op de kan als je de blender opbergt. Zo is het risico kleiner dat de blender gaat stinken.
Gebruikstips_schoonmaken

3
Klussen die een blender niet zo goed kan

In onze test kwamen we blenders tegen die volgens de handleiding ook geschikt waren voor andere klusjes, zoals:

 • Babyvoeding fijnmalen
 • Pannenkoekenbeslag maken
 • Mayonaise maken
 • Fijnhakken van bijvoorbeeld noten

Bij de blenders die dit soort taken claimden, hebben we het getest. De resultaten waren zeer wisselend. Wij raden aan om voor mayonaise, babyvoeding en fijngehakte etenswaren een staafmixer of keukenmachine te gebruiken.

Gebruikstips_ditradenweaf

4
Blender kapot: repareren of wegdoen?

Repareren

Over het algemeen is repareren duurzamer dan een nieuwe blender kopen: het bespaart grondstoffen en is vaak goedkoper.

Kijk eerst of de garantie nog geldt, want dan moet de winkel je helpen. Is de garantieperiode voorbij dan kun je je blender op verschillende manieren (laten) repareren:

Recyclen

Een winkel moet je oude apparaat altijd innemen als je er een vergelijkbaar nieuw apparaat koopt. Grotere elektronicazaken moeten kleine apparaten (tot 25x25x25cm) ook innemen als je geen nieuw apparaat koopt. Betaal de winkel nooit een extra bedrag om je apparaat in te kunnen inleveren.

6000 andere winkels (supermarkten, bouwmarkten, tuincentra) hebben inleverbakken. Op watismijnapparaatwaard.nl kun je een inzamelpunt in de buurt vinden.

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over blenders? Of wil je tips voor de lekkerste smoothies en milkshakes? Stel je vraag op het forum of deel je kennis en ervaring.

 

Bekijk het forum