icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Blender kopen: waar let je op?

Ben je van plan een blender te kopen? Bedenk dan wat je met de blender wilt doen. Blenders zijn vooral goed in mengen en pureren. Misschien zijn andere apparaten geschikter voor wat jij wilt maken. Met onze kooptips ga je goed geïnformeerd naar de winkel.

Elles van Steijn
Elles van Steijn

Expert Woning & Huishouden


1
Wat kun je met een blender?

2
Blender of staafmixer?

Zoek je een apparaat om vooral mee te pureren dan zijn zowel blenders als staafmixers geschikt. Welke sluit het beste aan bij jouw wensen?

De voordelen van een blender:BesteDetail-Blenders-kleur

 • De dichte mengkom voorkomt geknoei.
 • Hij is geschikt voor grotere hoeveelheden.
 • Vaak een hoger vermogen waardoor ze langer kunnen mengen.
 • Sommige blenders zijn geschikt voor het crushen van ijs.

De voordelen van een staafmixer:De beste staafmixer zonder hakmolen product placeholder

 • Lage prijs
 • Klein, dus makkelijk op te bergen en schoon te maken
 • Je kunt hem heen en weer bewegen in een pan of bak. Daardoor pureer je stevigere ingrediënten gemakkelijker
 • Vaak uit te breiden met hakmolen, of met een garde.

Lees waar je op moet letten bij de aanschaf van een staafmixer

3
Waar let je op bij het kopen van een blender?

 • Vermogen: het vermogen van blenders varieert van zo'n 200 tot 2000 Watt. Powerblenders, met hoog vermogen, zijn gemiddeld net iets beter in pureren, mengen en crushen dan blenders met lager vermogen. Voor een goede smoothie is een hoog vermogen niet nodig.
 • Inhoud kan: hoeveel wil je erin bereiden? Er grofweg 3 categoriën: tot 1 liter, 1 - 1,5 liter of 1,5 liter of groter.
 • Glas of kunststof: een glazen kan is fraaier, minder gevoelig voor krassen en wordt minder snel dof dan een kan van kunststof. Hij is ook beter geschikt voor het pureren van hete soep. Hij is wel zwaarder. 
 • Gewicht: blenders wegen 1 kg tot wel 6 kg. Een zware blender is niet handig als je hem voor elk gebruik uit een keukenkastje moet halen.
 • Extra accessoires: enkele blenders worden geleverd met extra accessoires om mee te hakken of malen of een filter voor het maken van sap. Je kunt ook kiezen voor een smoothieblender of vacuümblender.

Selecteer op deze eigenschappen in de vergelijker van blenders.

blender fruit

4
Speciale blenders

Powerblenders

Powerblenders, ook wel high speed blenders genoemd, hebben een hoog vermogen en zijn gemiddeld net iets beter in pureren, mengen en crushen dan blenders met lager vermogen. Ze zijn wel vaak duurder en luidruchtiger. Ook warmt in een aantal modellen je smoothie iets op door de warmte van de motor. Koop je de blender vooral voor het maken van smoothie? Dan heb je geen extra hoog vermogen nodig. Vergelijk blenders met hoog vermogen.

Smoothieblenders

Een smoothieblender heeft een kleine kan. Na bereiding kun je de smoothie daarin direct opdrinken of meenemen. Er zijn blenders met een normale en een smoothie-kan. Vergelijk smoothieblenders

Vacuümblenders

Het idee achter vacuümblenders is dat vitamine C en andere zuurstofgevoelige ingrediënten langer behouden blijven. Het vacuümzuigen van de blender vertraagt het oxidatieproces. Als je de smoothie een poosje later opdrinkt, houdt het vacuüm hem verser. Je kunt ook een extra stukje fruit in je smoothie stoppen voor extra vitaminen.

Vacuümblenders doen er door het vacuüm zuigen vrij lang over om een smoothie te maken. Vergelijk vacuümblenders.

5
Hoeveel geld wil je uitgeven?

Er zijn goedkope blenders voor een paar tientjes, maar ook van meer dan €400. Het prijsverschil zit hem in allerlei factoren:

 • Materiaalgebruik: blenders met een metalen behuizing en een glazen kan zijn duurder dan blenders met een behuizing en kan van kunststof. Glas en metaal zijn robuuster en gaan in de regel langer mee dan kunststof.
 • Inhoud: een grotere blender is duurder dan een kleine.
 • Vermogen: blenders met een hoger vermogen zijn duurder dan die met een laag vermogen. 
 • Design: blenders die gezien mogen worden op het aanrecht zijn duurder dan blenders die je liever wegmoffelt in je keukenkastje. Dat design verder niets zegt over hoe goed de blender is, bijkt uit onze test.

Bekijk de testresultaten van de fraaie maar dure blenders van KitchenAid en Magimix.

Bekijk welke blenders het best uit de test komen.

6
Welke alternatieven zijn er?

 • Koopadvies_channel3_1

  Staafmixer

  Een staafmixer is geschikt voor het pureren van eten. Met diverse accessoires kun je er ook mee kloppen, mengen, roeren en hakken. Bekijk de beste staafmixers.

 • Koopadvies_channel3_2

  Keukenmachine

  Op zoek naar een veelzijdige keukenapparaat? Keukenmachines zijn vooral goed in kloppen, kneden en mengen en foodprocessors in fijnhakken, snijden en raspen. Bekijk de beste keukenmachine of foodprocessor.

 • Koopadvies_channel3_sapcentridfuge

  Sapcentrifuge

  Met een sapcentrifuge of slowjuicer haal je het sap uit groenten en fruit. Een smoothie uit een blender is gezonder. In de blender kun je hele stukken fruit en groente  verwerken, bij een sapcentrifuge of slowjuicer blijven alle vezels achter in de pulp.

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over blenders? Of wil je tips voor de lekkerste smoothies en milkshakes? Stel je vraag op het forum of deel je kennis en ervaring.

 

Bekijk het forum