icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Koopadvies

Blender kopen: waar let je op?

Ben je van plan een blender te kopen? Bedenk dan wat je met de blender wilt doen. Blenders zijn vooral goed in mengen en pureren. Misschien zijn andere apparaten geschikter voor wat jij wilt maken. Met onze kooptips ga je goed geïnformeerd naar de winkel.

Elles van Steijn
Elles van Steijn

Expert Woning & Huishouden


1
Wat moet een blender kunnen?

 • Blenders zijn vrij eenvoudige keukenapparaten. Ze kunnen vooral goed pureren en mengen. Dat maakt ze heel geschikt voor het maken van smoothies, shakes en voor het pureren van zelfgemaakte soep. 
  We vinden ook dat blenders ijsblokjes moeten kunnen malen. Maar uit onze test blijkt dat voor lang niet alle blenders vanzelfsprekend. Het pureren van babyvoeding is ook niet voor alle blenders weggelegd. Een staafmixer doet dat beter.

  Soort blender

  Naast gewone blenders zijn er ook speciale smoothieblenders, powerblenders en vacuümblenders. Smoothieblenders zijn uitgerust met één of meerdere bekers zodat je de smoothies makkelijk mee kunt nemen. Bekijk en vergelijk smoothieblenders.

  Powerblenders, ook wel high speed blenders genoemd, hebben een extra hoog vermogen. Inderdaad blijkt uit de test dat ze ingrediënten fijnmalen als de beste. Ze zijn wel vaak duurder, luidruchtiger en door de warmte van de motor warmt je smoothie iets op. Bekijk en vergelijk powerblenders met een vermogen vanaf 1050 watt.

  Vacuümblenders

  Het idee achter vacuümblenders is dat vitamine C en andere zuurstofgevoelige ingrediënten langer behouden blijven. Daar zit wat in, want het vacuümzuigen van de blender vertraagt het oxidatieproces. Maar hoeveel extra vitaminen dat oplevert is de vraag: je kunt net zo goed een stukje fruit extra in je smoothie stoppen.

  Als je de smoothie een poosje later pas opdrinkt houdt het vacuüm hem inderdaad verser. Vacuümblenders doen er - doordat de kan of beker eerst vacuüm gezogen moet worden - heel lang over om een smoothie te maken. Bekijk en vergelijk vacuümblenders.

  Glas of kunststof

  Blenders hebben een glazen of kunststof kan. Een glazen kan is fraaier, minder gevoelig voor krassen en wordt minder snel dof dan een kan van kunststof. Een glazen kan is ook beter geschikt voor het pureren van hete soep. Maar een glazen kan is ook een stuk zwaarder: sommige uit onze test wegen meer dan 2 kg!

  De bruikbare inhoud van een kan verschilt per blender. Bepaal daarom van tevoren voor wat voor hoeveelheden je de blender wilt gaan gebruiken. Vergelijk blenders of bekijk welke blender de beste is.

2
Hoeveel geld wil je uitgeven?

Blenders zijn er voor een paar tientjes, maar ook van meer dan €400. Het prijsverschil zit hem in allerlei factoren:

 • Materiaalgebruik: blenders met een metalen behuizing en een glazen kan zijn duurder dan blenders met een behuizing en kan van kunststof. Glas en metaal zijn robuuster en gaan in de regel langer mee dan kunststof.
 • Inhoud: een grotere blender is duurder dan een kleine.
 • Vermogen: blenders met een hoger vermogen zijn duurder dan die met een laag vermogen. Uit onze test blijkt echter niet dat een hoger vermogen automatisch betekent dat de blender ook betere smoothies en soepen maakt. En in sommige van die powerblenders warmen smoothies op door de warmte van de motor.
 • Design: blenders die gezien mogen worden op het aanrecht zijn duurder dan blenders die je het liefst wegmoffelt in je keukenkastje. Dat design verder niets zegt over hoe goed de blender is, bijkt uit onze test. Bekijk de testresultaten van de fraaie en peperdure blenders van KitchenAid en Magimix.

Bekijk welke blenders het best uit de test komen.

3
Welke alternatieven zijn er?

 • Koopadvies_channel3_1

  Staafmixer

  Een staafmixer is geschikt voor het pureren van eten. Met diverse accessoires kun je er ook mee kloppen, mengen, roeren en hakken. Bekijk de beste staafmixers.

 • Koopadvies_channel3_2

  Keukenmachine

  Een keukenmachine of foodprocessor heeft als functie het hakken en fijnmalen van eten of kneden van brooddeeg. Bekijk de beste keukenmachines.

 • Koopadvies_channel3_sapcentridfuge

  Sapcentrifuge

  Met een sapcentrifuge of slowjuicer haal je het sap uit groenten en fruit. Gezonder dan sap uit de sapcentrifuge of slowjuicer is een smoothie uit een blender. In de blender kun je hele stukken fruit en groente  verwerken, bij een sapcentrifuge of slowjuicer blijven alle vezels achter in de pulp.

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over blenders? Of wil je tips voor de lekkerste smoothies en milkshakes? Stel je vraag op het forum of deel je kennis en ervaring.

 

Bekijk het forum