icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
koopadvies

Blender kopen: waar let je op?

Ben je van plan een blender te kopen? Bedenk dan wat je met de blender wilt doen. Blenders zijn vooral goed in mengen en pureren. Misschien zijn andere apparaten geschikter voor wat jij wilt maken. Met onze kooptips ga je goed geïnformeerd naar de winkel.

1

Wat kun je met een blender?

Met een blender kun je pureren en mengen. Je gebruikt een blender bijvoorbeeld voor het maken van smoothies, sauzen en soepen. Je kunt met een blender ook babyvoeding pureren en ijs in stukjes hakken. Dat doen ze niet allemaal goed.

Een blender heeft een dichte mengkom. Dat is handig om vloeibaar of halfvast voedsel te pureren. Met een grote blender bereid je gemakkelijk grote hoeveelheden.

Vergelijk blenders of bekijk welke blender de beste is.

Video: kooptips blenders

2

Blender of staafmixer?

BesteDetail-Blenders-kleur

De voordelen van een blender

 • De dichte mengkom voorkomt geknoei.
 • Met een grote kan geschikt voor grotere hoeveelheden.
 • Vaak een hoger vermogen waardoor ze langer kunnen mengen.
 • Geschikt om ijs mee te crushen.
De beste staafmixer zonder hakmolen product placeholder

De voordelen van een staafmixer

 • Lage prijs
 • Klein, dus makkelijk op te bergen en schoon te maken.
 • Beter geschikt voor babyvoeding. Doordat je hem heen en weer kunt bewegen pureer je stevigere ingrediënten gemakkelijker.
 • Veelzijdig, vaak uit te breiden met een hakmolen of garde.

Lees onze tips voor de aanschaf van een staafmixer.

3

Speciale blenders

Powerblender

Een powerblender, of 'high speed blender', heeft een hoog vermogen van zo'n 1300 W of meer. Hij is vaak iets beter in pureren, mengen en ijs crushen dan een blender met lager vermogen. Hij kost wel meer en maakt meer herrie. In een aantal modellen warmt het eten wat op door de warmte van de motor. Zoek je vooral een blender voor smoothies, dan heb je geen hoog vermogen nodig.

Vergelijk blenders met hoog vermogen.

Smoothieblender

Een smoothieblender of 'blender to go' heeft een kleine kan als mengbeker. Daarin kun je de smoothie direct opdrinken of meenemen. Door beperkte ruimte is hij vaak minder goed in andere klussen. Je kunt ook kiezen voor een blender met zowel een grote kan als smoothie-kan. 

Vergelijk smoothieblenders

Vacuümblender

Het idee achter een vacuümblender is dat vitamine C en andere zuurstofgevoelige ingrediënten langer behouden blijven. Het vacuümzuigen vertraagt het oxidatieproces. Het vacuüm houdt de smoothie langer vers. Dat is handig als je hem een tijdje later opdrinkt. 

Vergelijk vacuümblenders of bekijk een eerste indruk van de Philips vacuümblender.

Stomer-blender

Ook wel babyfoodprocessor genoemd. Hij kan zowel stomen als blenden. Bij het stomen blijven er meer vitamines behouden dan wanneer je groente kookt. Zo kun je gezonde babyhapjes klaarmaken. 

In 2017 testten we 3 babyfoodprocessors.

4

Waar let je op bij het kopen van een blender?

 • Vermogen: het vermogen van blenders varieert van zo'n 200 tot 2000 Watt. Blenders met hoog vermogen zijn gemiddeld net iets beter in pureren, mengen en crushen dan die met een lager vermogen. Voor een goede smoothie is een hoog vermogen niet nodig.
 • Inhoud kan: hoeveel wil je erin bereiden? Er zijn grofweg 3 categoriën: tot 1 liter, 1 tot 1,5 liter of 1,5 liter of groter.
 • Glas of kunststof: een glazen kan is fraaier, minder gevoelig voor krassen en wordt minder snel dof dan een kan van kunststof. Een glazen kan is vaak hittebestendig. Hij is wel zwaarder. 
 • Gewicht: blenders wegen 1 kg tot 6 kg. Een zware blender til je minder makkelijk uit een keukenkastje.
 • Extra accessoires: enkele blenders hebben extra accessoires om mee te hakken, malen of een filter voor het maken van sap. Je kunt ook kiezen voor een smoothieblender of vacuümblender.
 • Sommige blenders met hoog vermogen kunnen soep opwarmen, door de warmte die vrij komt bij het roteren van de mesjes.
 • Handig, maar niet persé nodig: automatische programma's voor bijvoorbeeld ijs crushen, smoothie maken of schoonmaken.

Vergelijk blenders.

blender fruit

5

Hoeveel geld wil je uitgeven?

Er zijn blenders van een paar tientjes, maar ook van meer dan €400. Het prijsverschil zit hem in allerlei factoren:

 • Materiaalgebruik: blenders met een metalen behuizing en een glazen kan zijn duurder dan blenders met een behuizing en kan van kunststof. Glas en metaal zijn robuuster en gaan in de regel langer mee dan kunststof.
 • Inhoud: een grotere blender is duurder dan een kleine.
 • Vermogen: blenders met een hoger vermogen zijn duurder dan die met een laag vermogen. 
 • Design: blenders die gezien mogen worden op het aanrecht zijn duurder dan blenders die je liever wegmoffelt in je keukenkastje. Design zegt verder niets over hoe goed de blender is, bijkt uit onze test.

Bekijk de testresultaten van de fraaie maar dure blenders van KitchenAid en Magimix.

Lees meer over goedkope blenders.
Bekijk welke blenders het best uit de test komen.

6

Welke alternatieven zijn er?

Koopadvies_channel3_1

Staafmixer

Een staafmixer is een handzaam apparaat waarmee je kunt pureren en mengen. Koop je er een met een garde en hakmolen dan kun je ook kloppen, mengen, roeren en hakken. Bekijk de beste staafmixers.

Koopadvies_channel3_2

Keukenmachine

Op zoek naar een veelzijdig keukenapparaat? Een keukenmachine is goed in bakklussen als kloppen, kneden en mengen. Een foodprocessor is een alleskunner en kan ook fijnhakken, snijden en raspen. 

Koopadvies_channel3_sapcentridfuge

Sapcentrifuge

Met een sapcentrifuge of slowjuicer haal je het sap uit groenten en fruit. Een smoothie uit een blender is gezonder. In de blender kun je hele stukken fruit en groente verwerken, bij een sapcentrifuge of slowjuicer blijven alle vezels achter in de pulp.

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen?  Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen met hun blender? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum