icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Koelkasten met hoger brandrisico

Nieuws
|
Alle koelkasten met een kunststof achterkant zijn brandgevaarlijk. Dat vindt de Britse consumentenbond Which?. Daarom heeft de organisatie alle 250 van de door hen geteste koelkasten, koelvriescombinaties en vriezers die een plastic achterkant hebben, afgewaardeerd tot Don’t Buys (afraders).
Jonne Hage_S

Jonne Hage   Expert Woning & HuishoudenGepubliceerd op:6 april 2018

koelkasten-brandgevaar-waarschuwing

Which? voerde brandtests uit met materialen waaruit de achterkant van koelvriesapparatuur is gemaakt. Plasticsoorten gingen daarbij de verspreiding van vlammen onvoldoende tegen. Which? stelt dat de koelvriesapparaten (koelkasten, koelvriescombinaties, vriezers) met een kunststof achterkant daarmee mogelijk onveilig zijn en raadt alle consumenten af om deze apparaten te kopen. Ook roept de Britse consumentenbond de industrie op om koelkasten met een plastic achterkant niet meer te produceren.

Brand ontwikkelt zich sneller

Het onderzoek gaat niet over de kans dat in een koelkast brand ontstaat, maar wijst uit dat een kunststof achterkant de ontwikkeling van een bestaande brand kan versnellen. Dat maakt een koelkast met een kunststof achterkant minder veilig dan eentje met een achterkant van metaal of aluminium.

Wel of geen koelkast met plastic achterkant kopen?

De Consumentenbond staat achter het advies aan fabrikanten om apparatuur zo brandveilig mogelijk te maken. Fabrikanten kunnen vanuit dat oogpunt beter metaal of aluminium voor de achterkant van koelvriesapparatuur gebruiken dan kunststof.  

Dat betekent niet dat wie een koelkast of vriezer heeft of koopt met een achterkant van kunststof, direct gevaar loopt. Weliswaar is aluminium en metaal brandveiliger, maar ook de koelkasten met een kunststof achterkant die op dit moment worden verkocht, voldoen aan de nu geldende brandveiligheidsnormen.

Ons advies

Onze huidige Beste uit de Test en Beste Koop koelkasten hebben geen kunststof achterkant.

Van één model inbouwkoelkast van Zanussi moesten we het predicaat Beste Koop afhalen. Dit model heeft een kunststof achterwand. Wij vinden dat koelkasten zo brandveilig mogelijk moeten worden geproduceerd. Daarom geven we geen predicaten meer aan modellen met een kunststof achterkant.

Wat moet ik doen als ik een koelkast met een kunststof achterkant heb?

Het onderzoek van Which? vormt voor ons geen aanleiding om de door ons geteste modellen af te waarderen. Er is geen reden tot paniek. Het onderzoek van Which heeft aangetoond dat in het geval van brand een koelkast met een kunststof achterkant een groter risico vormt. Als je veilig omgaat met elektrische apparaten is de kans op brand echter klein.

Wij zoeken voor de door ons geteste modellen uit van welk materiaal de achterkant is gemaakt en vermelden dat in de toekomst in de koelkast vergelijker.

Hieronder geven we een paar tips hoe je kunt voorkomen dat er brand ontstaat door verkeerd gebruik van de koelkast.

Tips om veilig om te gaan met je koelkast

  • Houd genoeg ventilatieruimte tussen de koelkast en de muur of kast. Warmte moet wegkunnen. (Ca. 10cm aan de achterkant.) Raadpleeg altijd de handleiding voor het advies van de fabrikant.
  • Sluit de koelkast direct aan op een geaard stopcontact. Gebruik liever geen verlengsnoeren.
  • Plaats de koelkast niet naast het gasfornuis.
  • Plaats de koelkast niet in een vochtige ruimte
  • Voorkom bij het plaatsen dat het snoer onder de koelkast bekneld kan raken.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Bekijk ook