Onderzoek: duurzame kleding bij webwinkels

Brigitte van der Bent , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op: 20 januari 2022

3 Highlights uit de test
- 1Zoekplaatje of overzichtelijk?
Zoeken op duurzamere kleding kan in de meeste webwinkels, maar is niet altijd even makkelijk. Soms zijn de filters niet direct vindbaar. Of zijn de criteria niet duidelijk. En soms krijg je juist een berg aan informatie waar je een weg in moet vinden.
- 2Duurzaamheidsclaims
Soms kom je duurzaamheidsclaims tegen die onduidelijk en lastig te achterhalen zijn. Let dan op of een winkel keurmerken gebruikt en duidelijke doelen heeft. Bijvoorbeeld 'de hele collectie van 100% duurzame katoen'. Laat je niet verleiden door wollige praatjes.
- 3Let op materialen en keurmerken
Duurzamere keuzes maken kan door te letten op materialen en keurmerken voor kleding. In de meeste webwinkels kun je de kledingcollectie filteren op materiaal. Kies dan voor duurzamer materiaal, zoals biologisch of gerecycled. Filteren op keurmerk kan (nog) nergens.
Welke webwinkels hebben we bekeken?
- AboutYou
- Bijenkorf
- Bonprix
- C&A
- Decathlon
- Hema
- H&M
- Otto
- We fashion
- Wehkamp
- Zalando
- Zara
Ons onderzoek
We bekeken in december 2021 hoe duidelijk de 12 grootste webwinkels in Nederland informatie over de duurzaamheid van hun collectie aanbieden. Kan de klant bijvoorbeeld filteren op 'duurzaamheid'? Of op duurzamere materialen?
Verder letten we erop of de informatie over duurzaamheid overzichtelijk en duidelijk genoeg is om de klant te helpen bij een duurzamere keuze. Ook telt mee of een webwinkel keurmerken gebruikt. En of ze op een andere manier duurzaanheid stimuleert, bijvoorbeeld door repareerbaarheid, kledingrecycling of tweedehandsverkoop.
Conclusie
Wat opvalt is dat de meeste webwinkels ‘iets’ doen met duurzaamheid. Ze hebben een filter voor duurzamere producten en/of materialen. Of ze zamelen gebruikte kleding in of verkopen tweedehandskleding. Maar bij bepaalde winkels zegt het duurzaamheidsfilter niet veel. Want wat ze ‘duurzaam’ vinden, verschilt enorm.
Benieuwd naar de resultaten?
Word lid en krijg direct toegang tot alle resultaten van onze experts.
Nieuw & interessant
- 19 mei.
Buitenlandse webshops: onveilige koolmonoxide- en rookmelders
Wie een koolmonoxide- of rookmelder koopt moet er op kunnen vertrouwen dat deze op het juiste moment afgaat. Melders van buitenlandse webwinkels kunnen het hierin laten afweten. - Nieuws | 8 feb.
Tinder discrimineert op basis van leeftijd
Datingapp Tinder discrimineert op basis van leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van wereldconsumentenorganisatie Consumers International in 6 landen. Sommige gebruikers van de app betalen bijna 6 keer zoveel voor dezelfde dienst als anderen. - Test | 3 feb.
Test problemen bij pakketbezorging
We kopen meer dan ooit online. En dus neemt ook het aantal klachten over pakketbezorging toe. De drukte door corona verklaart veel, maar niet alles. Wat gaat er precies mis? We vroegen het aan ruim 12.000 panelleden en analyseerden de klachten. - 28 jan.
Buitenlandse webshops: onveilige helmen
Onze Italiaanse collega’s deden onderzoek naar de veiligheid van helmen die je kunt kopen bij buitenlandse webwinkels.