icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Anne Fransen Fonds

logo-aff-aprilDe Stichting Anne Fransen Fonds (AFF) heeft als doel het bevorderen en ondersteunen van (beginnende) consumentenorganisaties in de ontwikkelingslanden en Oost-Europa.

Doel van het Anne Fransen Fonds

AGF_crIn 1988 richtte de Consumentenbond de Stichting Anne Fransen Fonds op. De stichting is genoemd naar Anne Fransen, de eerste directeur van de Consumentenbond. Zij heeft van 1964 tot haar overlijden in 1981 de organisatie laten groeien.

Het AFF is een organisatie die zich richt op het versterken van consumentenrechten. Dat doet het door financiële steun te geven aan consumentenorganisaties in zich ontwikkelende economieën. Hiervoor selecteert het bestuur van het AFF jaarlijks projecten en programma's. Het AFF werkt tijdens de projectencyclus samen met de overkoepelende internationale consumentenorganisatie Consumers International (CI).

Werkwijze Anne Fransen Fonds

Per jaar geeft het AFF circa €60.000 aan consumentenorganisaties. Dit geld is voornamelijk afkomstig van de Consumentenbond, die jaarlijks 0,15% van zijn omzet bijdraagt. Uitgaande van de jaarlijkse bijdrage van de Consumentenbond kunnen 5 à 6 aanvragen voor projectondersteuning gehonoreerd worden.

Criteria projecten

Aanvragen dienen aan de volgende 7 door het bestuur vastgelegde criteria te voldoen:

 1. De aanvrager dient lid te zijn van Consumers International.
 2. Het project moet duidelijk gelinkt zijn aan 1 van de 8 consumentenrechten:
  • Toegang tot noodzakelijke producten en diensten
  • Veiligheid
  • Informatie
  • Keuze
  • Inspraak en vertegenwoordiging
  • Klacht en verhaal
  • Consumenteneducatie
  • Gezonde leef-/werkomgeving
 3. Het project moet gericht zijn op een van de door het Anne Fransen Fonds vastgestelde prioriteiten (financiële dienstverlening, consumentenrecht en -bescherming, voeding, digitaal, medicijnen en gezondheid).
 4. Het project moet binnen 1 jaar worden uitgevoerd.
 5. Het budget mag niet hoger zijn dan €10.000.
 6. Aanvragers moeten vrij zijn van onethische praktijken, waaronder financiële en juridische kwesties, die van invloed kunnen zijn op de juridische status van de organisatie of de voortzetting van het lidmaatschap van CI.
 7. Overhead en indirecte kosten (locatie, eten, reizen, personeel en vrijwilligers) mogen niet meer dan 40% van het budget bedragen.

 

 

Projecten

In 2023 heeft het bestuur van het AFF 30 projectvoorstellen ontvangen, waarvan er 24 zijn beoordeeld. Uit deze lijst koos het bestuur van het fonds 6 projecten in de jaarlijkse bestuursvergadering van mei. Elk project krijgt een bedrag tussen de € 9600 en € 10.000. Het gaat om de volgende plannen:

1. Tribuna Ecuatoriana de Consumidores y Usuarios (TEC) - Ecuador

Het doel van het project is om ondervoeding door gebrek aan toegang tot gezond voedsel tegen te gaan door het bevorderen van lokaal, traditioneel en weinig bewerkt voedsel.

Dit wordt bereikt door voedingsvoorlichting in vrouwenorganisaties in 5 provincies met workshops gericht op 125 vrouwen, die op hun beurt weer repliceren. De campagne wordt ondersteund met 10 video’s en 3000 boekjes.

2. Tec-Check Digital Consumer Organization A.C. – Mexico

Naam van project: #NosQuejamos (#WeAreComplainingOnline)

De organisatie ontwikkelt en implementeert een online platform om consumentenklachten, welke ontstaan zijn bij online aankopen, te vergemakkelijken en consumentenrechten uit te oefenen. Kortweg: de klacht online melden en laten oplossen. De huidige werkwijze om deze consumentenklachten opgelost te krijgen kent een hoge drempel, aangezien de klachten fysiek bij één van 39 kantoren van de Federal Consumer Protection Agency (Profeco) moeten worden ingediend.

3. Consumer Eye Nepal (CEN) – Nepal

Dit project wordt uitgevoerd in de Kathmanduvallei en beoogd het verzekeren van veilig vlees in de gehele keten van productie tot consumptie.

Het werkterrein omvat het verbeteren van de hygiënische condities bij ten minste 48 vleeswinkels en 2 groothandelswinkels. Het project wordt ondersteund door het bestuur van de grootstedelijke stad Kathmandu en het landelijke departement van voedselveiligheid voor laboratoriumonderzoek en wetgeving.

4. Consumer Council of Fiji (CCF) - Fiji

Het Ministerie van Volksgezondheid en Medische Diensten heeft in 2022 onthuld, dat er een toename is van mensen die Suki (gedroogde tabaksbladeren) roken en dat dit aanzienlijke gezondheidsschade oplevert. Met name het gebruik door kinderen vanaf 9 jaar neemt toe.

Dit project beoogt:

 • een onafhankelijk onderzoek naar de gebruiksgewoonten,
 • een belangenbehartigingscampagne over de sociaal-economische en gezondheidseffecten van suki-consumptie, alsmede
 • het indienen van een voorstel bij de regering om de suki-consumptie te minimaliseren.

5. Rwanda Consumers Rights Protection Organization (ADECOR) - Rwanda

In 2021 is een wet aangenomen, die consumentenbescherming bij financiële diensten regelt.

Dit project beoogt bewustwording van rechten en plichten bij consumenten en aanbieders van financiële diensten.

6. Consumers Union of Tajikistan (CU) – Tadzjikistan

De klachten die deze consumentenorganisatie ontvangt bestaan voor 60-70% uit klachten die betrekking hebben op huisvesting en gemeentelijk diensten. Deze diensten incasseren geld zonder de diensten te leveren. De wet 'Over het onderhoud van appartementsgebouwen' voorziet in het recht om ervoor te kiezen om een appartementsgebouw te beheren. Dit recht om een servicemethode te kiezen wordt tegengewerkt door huisvestingsafdelingen.

De CU wil met een massale informatiecampagne het niveau van juridische kennis van consumenten verhogen om de risico’s van dergelijke schendingen te verminderen.

Donateur worden?

De Consumentenbond geeft ieder jaar een bedrag aan het Anne Fransen Fonds. Maar dat is niet genoeg om alle projectaanvragen te financieren. Meer steun is dus altijd welkom. Voor €10 ben je al donateur. Je kunt dit bedrag overmaken op rekening NL81INGB0003224200 ten name van Stichting Anne Fransen Fonds, o.v.v. donateur.

De gift is in principe aftrekbaar voor belasting.

ANBI-organisatie

Lees meer informatie over de ANBI-organisatie.