icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aantal pagina's vermeld op cartridge niet realistisch

Nieuws
|
Elke inktcartridge vermeldt het aantal pagina's dat ermee geprint kan worden. Het is berekend volgens een internationale afspraak, waar alle fabrikanten zich netjes aan houden. Hierdoor zijn de aantallen pagina's tussen cartridges vergelijkbaar. Helaas zijn ze niet realistisch.

_Geen auteur   Gepubliceerd op:25 augustus 2015

Want of je het vermelde aantal pagina's thuis ook haalt, is maar zeer de vraag. Het aantal pagina's volgens de ISO-standaard wordt namelijk berekend door een cartridge in 1 keer leeg te printen. Wie af en toe print, kan veel minder pagina's printen, omdat veel inkt verloren gaat aan het schoonmaken van de printkop.

Voorbeeld
Een voorbeeld is de veelgebruikte HP 364XL cartridge. Een zwarte variant hiervan kan volgens de verpakking 550 tekstpagina's printen. Dit klopt redelijk: in onze test leverde de cartridge iets meer dan 500 pagina's toen wij de hele cartridge in 1 keer leeg printten. Print je echter niet in 1 keer de cartridge leeg, maar maak je zo'n 10 printjes per week? Dan haal je uit diezelfde cartridge slechts 187 pagina's. De rest van de inkt verdwijnt in het opvangsponsje in de inkjetprinter.

Internationale standaard aanpassen
Samen met zusterorganisaties wil de Consumentenbond een voorstel doen om de internationale standaard aanpassen, zodat het voor consumenten duidelijker wordt hoeveel pagina's je écht kunt printen.

Om printers goed te kunnen vergelijken, toont de Consumentenbond in haar testen per printer hoeveel inkt verspild wordt als je weinig print. Ook vermelden we de kosten per pagina. Deze resultaten zijn terug te vinden per printer in de vergelijker.

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.