icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Printen met Android 4.4 KitKat steeds meer ondersteund

Nieuws
|
Printen met Google's nieuwste Android 4.4 printfunctie wordt steeds meer ondersteund. Van de grote merken boden alleen HP en Samsung nog ondersteuning in april, maar nu is ook Canon aan boord. Naar verwachting kunnen we Epson binnenkort aan dat rijtje toevoegen.
Wouter Rensink_S

Wouter Rensink   Expert ElektronicaGepubliceerd op:11 juli 2014

Android-4.4-KitKat

Google heeft een Apple AirPrint-achtige printfunctionaliteit ingebouwd in Android 4.4. Die Android-versie staat ook wel bekend als “KitKat”. Met deze toevoeging kun je printen vanaf je Android-apparaat zonder dat je daarvoor apps of printerdrivers hoeft te installeren. Speciale apps van fabrikanten zijn daarmee overbodig, en de printfunctionaliteit is veel beter geïntegreerd in Android, waardoor je vanuit meer apps een printje kunt maken.

Wel een plug-in nodig
Hoewel apps dus overbodig zijn, is het wel nodig om een fabrikant-specifieke Print Service Plug-in te installeren vanuit de Google Play Store. In april hadden alleen HP en Samsung nog zo'n plug-in uitgebracht, maar sinds kort heeft Canon er ook een beschikbaar gesteld. Van de grote merken verwachten we dat Epson binnenkort ook ondersteuning gaat bieden voor printen in Android 4.4.

Alternatief voor Google Cloud Printer
De functionaliteit werkt met printers op hetzelfde wifi-netwerk, daardoor kun je ook gemakkelijk van andermans printers gebruik maken. Het is een alternatief voor het bestaande Google Cloud Printer, waarbij je printers moet installeren op je eigen Google-account. Wel heeft Cloud Printer het voordeel dat je ook vanaf een andere locatie kunt printen.

Eén vijfde kan profiteren
De nieuwste versie van Android (4.4) staat geïnstalleerd op de nieuwste tablets en smartphones, en een beperkt aantal oudere Android-apparaten kunnen upgraden naar deze KitKat-versie. Volgens Google's laatste informatie heeft 17,9% van alle Android-apparaten versie 4.4 al geïnstalleerd. Daarmee kan bijna een vijfde van de gebruikers profiteren van de ingebouwde printmogelijkheden.

Meer informatie
Alle 6 door de Consumentenbond in juli geteste printers werken goed samen met Android 4.4 KitKat-printen. Bekijk testresultaten en prijzen van die printers.

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.