icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tweedehands printer kan printjes van vorige eigenaar afdrukken

Nieuws
|
Heb je een tweedehands printer die aan je thuisnetwerk is verbonden? Er kan nog een printje van de vorige eigenaar uit komen rollen, ontdekte onze Amerikaanse zusterorganisatie Consumer Reports.

_Geen auteur   Gepubliceerd op:19 oktober 2015

printers-tweedehands-printer-oude-eigenaar-afdrukken

Ander netwerk, zelfde e-mailadres

Onze Amerikaanse collega's ontdekten dat een netwerkprinter - waarmee je op afstand en vanaf elk apparaat in huis draadloos print- niet waarschuwt als hij met een ander netwerk wordt verbonden, bijvoorbeeld als een printer een andere eigenaar krijgt. Het e-mailadres van de printer blijft werken, ongeacht waar de printer staat en met welk netwerk hij verbonden is. Heeft iemand nog de gegevens van de vorige gebruiker en mailt hij een printje, dan rolt dat er zonder waarschuwing bij de nieuwe eigenaar uit. Zo kan de oude eigenaar bijvoorbeeld aanstootgevende afdrukken sturen naar de printer van de nieuwe eigenaar. 

Dit blijk niet alleen zo te werken met printers (vaak van HP) die een eigen e-mailadres hebben. Ook op een Canon-printer die Google Cloudprinter gebruikt, kan na het wisselen van netwerk gewoon geprint worden.

Persoonlijke informatie

Consumenten moeten hun printer nu dus ook beschouwen als een apparaat dat persoonlijke informatie kan doorgeven. Verkoop je je printer of geef je hem weg, wis dan de instellingen van je printer door de fabrieksinstellingen terug te zetten.

Fabrikanten zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen door de printer te laten melden dat het netwerk is gewijzigd. De printer zou de mogelijkheid om op afstand te printen tijdelijk kunnen uitschakelen totdat de (nieuwe) gebruiker hier weer toestemming voor geeft.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.