icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vaker dekking bij negatief reisadvies

Nieuws
|
De meeste doorlopende reisverzekeraars dekken reizen naar een gebied met code oranje of rood vanwege corona. Schades door corona zijn dan vaak niet gedekt. Kosten voor de terugreis bij een gewijzigd reisadvies zijn bijna nooit gedekt.
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert reisverzekeringenBijgewerkt op:4 januari 2022

Reisverzekering negatief reisadvies

Reizen code oranje of rood

Reizen naar gebieden met code oranje (alleen noodzakelijke reizen) en code rood (niet reizen) wordt afgeraden. Veel verzekeraars bieden inmiddels wel een beperkte dekking naar gebieden met code oranje of rood. Schades door corona zijn dan vaak niet gedekt. Eerder dekte bijna een derde van de reisverzekeraars deze reizen helemaal niet.

Sommige reisverzekeraars dekken bij code oranje wel kosten door corona, en soms ook extra reis- en verblijfskosten. Dit zijn ASR, Aegon Allrisk, Allianz, Allianz Global Assistance, ANWB, AON Direct, Ditzo, De Europeesche, Unigarant en ZLM.

Bij reizen naar een bestemming met code rood is de dekking bij de meeste reisverzekeraars beperkt. Centraal Beheer, FBTO, Interpolis en De Goudse dekken deze reizen helemaal niet.

Dekking gewijzigd reisadvies

Wijzigt het reisadvies als je al op je reisbestemming bent, bijvoorbeeld van code geel naar oranje? Dan biedt de reisverzekering meestal volledig dekking, ook voor schades door corona. Wanneer het reisadvies wijzigt naar code rood, dan is die dekking vaak tijdelijk. Je moet de bestemming dan zo snel mogelijk verlaten. 

Bij een gewijzigd reisadvies worden de extra reis- en verblijfkosten vergoed door: ANWB, Ohra, Unigarant, Univé en ZLM. Extra kosten voor repatriëring (terugkeer) vanwege een gewijzigd reisadvies zijn gedekt door: Aegon (reiskosten), ANWB, Unigarant en ZLM. Heb je een pakketreis geboekt? Dan is de reisorganisatie verantwoordelijk voor de terugreis. Bij ziekte (zoals door corona) of een ongeval krijg je de extra reis- en verblijfkosten wel vergoed via reisverzekeraars.

Kleurcodes

Een reisadvies heeft een landkaart met een kleurcode: groen, geel, oranje of rood. De kleurcode zegt iets over de veiligheidsrisico’s, gezondheidsrisico’s en de coronamaatregelen in een land of gebied. Reisverzekeraars gaan voor het verlenen van dekking af op de officiële reisadviezen van de overheid.

Samengevat zijn er de volgende reisadviezen:

  • Groen: je kunt reizen.
  • Geel: je kunt reizen maar let op, er zijn risico's.
  • Oranje: alleen noodzakelijke reizen (geen vakantiereizen).
  • Rood: niet reizen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.