Helderheid over spaarverzekering

Rien Meijer Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:2 januari 2018

Zonder depositogarantiestelsel
Verzekeraar Dela kreeg van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) een boete vanwege misleidende communicatie over hun CoörporatiespaarPlan (een spaarverzekering). Belangrijk punt van kritiek was dat consumenten het idee konden krijgen dat bij de spaarverzekering dezelfde garanties gelden als bij een ‘gewone’ spaarrekening. Omdat het echter een verzekeringsproduct is, valt het niet onder het garantiestelsel. Als een bank failliet gaat waar je een spaarrekening hebt, krijg je je spaargeld tot €100.000 gegarandeerd terug. Bij een verzekering is dat niet het geval.
Beperkt risico
Dat betekent niet dat de spaarverzekering van Dela grote financiële risico’s met zich meebrengt. De kans dat Dela omvalt is heel klein. Mocht het toch gebeuren, dan zullen andere verzekeraars de portefeuille overnemen. Deze zogenaamde Opvangregeling biedt echter geen 100% garantie.
Hoger rendement
Het iets grotere risico van de spaarverzekering weegt wel op tegenover het veel grotere rendement dat je kunt krijgen als je je geld minstens 10 jaar vast kunt en wilt zetten. Op dit moment is de spaarrente zo laag, dat je zelfs bij een deposito van 10 jaar vast maximaal 1,87% rente krijgt (2 januari 2018). De gegarandeerde 2% die Dela biedt met de spaarverzekering is zo'n 0,13% hoger.
Nieuw & interessant
- 14 sep.
Review: Rabobank TijdslotSparen
Rabobank heeft een nieuw product gelanceerd: Rabo TijdslotSparen. De bank adverteert met een variabele rente van 2,25%. Is dit aantrekkelijk en wat zijn de voorwaarden? - 26 jun.
Waarschuwing ABN AMRO Groenbank
Spaarders met een groen deposito bij ABN Groenbank moeten opletten. Vanaf 1 juli 2024 zijn alleen bedragen tot €100.000 nog beschermd door het depositogarantiestelsel. - 16 jan.
Vervroegde opname van een deposito
Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname. - Nieuws | 1 dec.
Geen geld meer naar ontbossing
Als het aan het Europees Parlement ligt, mogen banken en verzekeraars straks geen leningen of andere financiële diensten meer verlenen die bijdragen aan ontbossing. De Consumentenbond vindt dit een goed plan en pleit ervoor dat Nederland zich achter dit wetsvoorstel schaart.