Let op nepnieuws beleggingsfraudeurs
Erik Snitselaar Expert sparenBijgewerkt op:25 januari 2018
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt hiervoor op basis van meldingen van beleggers en Europese toezichthouders. Fraudeurs gebruiken cijfers van andere websites in hun berichten. Of ze gebruiken nep-analyses van bekende aandelen om betrouwbaar te lijken voor beleggers.
Een voorbeeld: een klantonderzoek en marktvoorspelling van september vorig jaar van Hollis Kookmin Financial, een van de zogenoemde boilerrooms waar de AFM voor waarschuwt.
Boilerrooms
Vorig jaar waarschuwde de toezichthouder voor 15 nieuwe boilerrooms. Dit zijn frauduleuze personen of organisaties die potentiële beleggers telefonisch benaderen met een ‘geweldig investeringsaanbod’. De Consumentenbond heeft hierover ook vragen en meldingen binnengekregen. Boilerrooms opereren vaak vanuit het buitenland en veranderen vaak van naam.
Trap er niet in
Nu sparen niets tot weinig meer oplevert, kan beleggen aantrekkelijk lijken. Ga in elk geval nooit in op aandelenverkoop per telefoon of e-mail. Meer informatie vind je op de website van de AFM.
Lees ook:
Nieuw & interessant
- 24 jun.
Review: ABN AMRO Schenken met Beheer Spaarrekening
In dit artikel lees je de belangrijkste aandachtspunten voor de ABN Amro Beheer spaarrekening en wat wij ervan vinden. - 12 jun.
Review: Bunq spaarrekening
De onlinebank Bunq staat met een spaarrente van 2,46% hoog in de lijst van Nederlandse banken. Maar is het aantrekkelijk en veilig om hier een spaarrekening te openen? - 30 mei
Vervroegde opname van een deposito
Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname. - 14 sep.
Review: Rabobank TijdslotSparen
Rabobank heeft een nieuw product gelanceerd: Rabo TijdslotSparen. De bank adverteert met een variabele rente van 2,25%. Is dit aantrekkelijk en wat zijn de voorwaarden?