Ook Denen moeten betalen voor spaargeld

Rien Meijer Expert Geld & VerzekeringGepubliceerd op:13 februari 2015
Nadat de Duitse Skatbank haar klanten eind vorig jaar al liet betalen voor het aanhouden van tegoeden boven de €500.000, gaat de Deense FIH Erhvervsbank vanaf 9 maart geld vragen om spaargeld te stallen. Het gaat per kwartaal om 0,5% van het aangehouden saldo.
Koppeling Deense kroon
Concurrent Danske Bank gaat het voorbeeld van FIH volgen. Het is een gevolg van de harde maatregelen die de Deense centrale bank de laatste tijd heeft genomen. De bank zet alle zeilen bij om de koppeling van de Deense kroon met de euro te behouden en probeert het – onder meer via een reeks renteverlagingen – zo onaantrekkelijk mogelijk te maken om in de kroon te investeren.
Nederland niet negatief
In Nederland heeft de daling van de spaarrente in de eerste anderhalve maand van dit jaar doorgezet. Dat is in lijn met het beeld dat ontstond uit een rondgang van de Consumentenbond langs alle in Nederland actieve banken, eind vorig jaar. De brede verwachting was daarbij dat de rente in 2015 verder zou dalen, maar níet negatief zou worden.
Hoogste spaarrente
Na de recente verlagingen door Knab en Argenta krijg je de hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening zonder beperkende voorwaarden momenteel bij de Chinese ICBC Bank (1,63%), gevolgd door de LeasePlan Bank (1,61%).
Bekijk onze online Spaarrentevergelijker voor alle actuele tarieven.
Bron:Telegraaf/Consumentenbond
Zie ook:
Nieuw & interessant
- 14 sep.
Review: Rabobank TijdslotSparen
Rabobank heeft een nieuw product gelanceerd: Rabo TijdslotSparen. De bank adverteert met een variabele rente van 2,25%. Is dit aantrekkelijk en wat zijn de voorwaarden? - 26 jun.
Waarschuwing ABN AMRO Groenbank
Spaarders met een groen deposito bij ABN Groenbank moeten opletten. Vanaf 1 juli 2024 zijn alleen bedragen tot €100.000 nog beschermd door het depositogarantiestelsel. - 16 jan.
Vervroegde opname van een deposito
Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname. - Nieuws | 1 dec.
Geen geld meer naar ontbossing
Als het aan het Europees Parlement ligt, mogen banken en verzekeraars straks geen leningen of andere financiële diensten meer verlenen die bijdragen aan ontbossing. De Consumentenbond vindt dit een goed plan en pleit ervoor dat Nederland zich achter dit wetsvoorstel schaart.