icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Consument heeft recht op nieuwe iPad

Nieuws
|
Een consument met een kapotte iPad heeft recht op een nieuw apparaat en geen opgelapt model. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam besloten.
Stefan Vrijdag_S

Stefan Vrijdag   Expert ElektronicaGepubliceerd op:26 april 2017

refurbished ipad

Een vrouw koopt in 2015 bij Apple een iPad Air 2 die al binnen 4 maanden geen of slecht contact meer maakt met een wifi-netwerk. Het lukt Apple niet om de problemen te verhelpen. Apple geeft haar een remanufactured iPad met daarin gebruikte onderdelen. De vrouw vindt dat ze recht heeft op een nieuw exemplaar en stapt naar de rechter.

Apple geeft aan een replacement iPad aan te hebben geboden van exact hetzelfde type. Zo’n exemplaar kan gebruikte onderdelen bevatten, maar dat hoeft niet. Volgens Apple zijn aan alle onderdelen uitvoerig getest en zijn de prestaties en betrouwbaarheid van een remanufactured iPad identiek aan die van een nieuw exemplaar.

Verschil tussen remanufactured en refurbished

Apple maakt onderscheid tussen remanufactured en refurbished. Remanufactured producten worden niet los verkocht op de site van Apple, maar zijn alleen vervanging van ondeugdelijke iPads. Refurbished producten zijn tweedehandsjes die voor een lagere prijs worden verkocht.

De kantonrechter gaat niet mee met het verhaal van Apple, zo blijkt uit het vonnis in de zaak. Omdat de vrouw een nieuwe iPad heeft gekocht, heeft ze ook recht op een nieuwe iPad als vervanging. Had ze een refurbished of replacement exemplaar gekocht dan had Apple deze wel mogen vervangen met een soortgelijk model.

In een soortgelijke zaak besliste de rechtbank vorig jaar al dat Apple geen refurbished iPhones ter vervanging van nieuwe exemplaren mag leveren. Bij de Consumentenbond krijgen we geregeld vragen over refurbished Apple-producten.

Meer lezen:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.