icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Cinema 3D van LG

Eerste indruk
|
Cinema 3D van LG werkt anders dan de gangbare technologie voor 3D op televisies. Meest zichtbare verschil: het brilletje. Bij de Cinema 3D zit een simpel lichtgewicht brilletje zonder batterijen.
Arjen_Oving

Arjen Oving   Expert televisiesGepubliceerd op:2 mei 2011

MerkLG

Richtprijs€ LG 42LW650S tv: €1300, 3D-brilletjes kosten enkele euro's.

TypeCinema 3D

Wat is Cinema 3D van LG?

LG komt met Cinema 3D: 3D-tv alsof je in de bioscoop zit, aldus de fabrikant. De brilletjes zijn lichter en goedkoper en het beeld zou beter zijn dan bij 3D-tv's van andere fabrikanten.  

Cinema 3D is een passieve 3D-techniek. LG is de eerste tv-fabrikant met deze techniek in Nederland. Andere tv-fabrikanten gebruiken een actieve 3D-techniek. Later dit jaar zullen ze tv's met passieve 3D-techniek introduceren.

Cinema 3D van LGTwee 3D technieken

Voor 3D is het noodzakelijk dat apart opgenomen beelden voor het linker- en rechteroog ook gescheiden van elkaar worden waargenomen. Alleen op die manier kun je diepte zien.

Er zijn twee verschillende 3D-technieken: actief en passief. Voor beide heb je een speciale 3D-bril nodig.

Actieve brillen

Bij actieve 3D-brillen worden de linker- en rechterbeelden razendsnel en afwisselend op het tv-scherm gezet. Dit loopt synchroon met de schakeling van de lcd-schermpjes in de speciale 3D-bril: ze gaan razendsnel om-en-om open en dicht. Zo ziet links alleen de linkerplaatjes en rechts alleen de rechterplaatjes.

Passieve 3D

Cinema 3D van LG is passieve 3D. Dat werkt als volgt: Voor het lcd-paneel zit een dun extra filmlaagje dat de horizontale lijnen om-en-om een andere polarisatie geeft. Door een speciale 3D-bril worden met het linkeroog alleen de beeldlijnen waargenomen met polarisatie ‘A’ en met het rechteroog alleen de beeldlijnen met polarisatie ‘B’.

De resolutie van het beeld is lager dan met de actieve techniek. Er is geen brilletje nodig met glazen die constant open en dicht gaan.

LG claimt met Cinema 3D onder meer dat je minder last zult hebben van flikkeringen. We namen de proef op de som: lees de Cinema 3D van LG: review.

Cinema 3D van LG: Review

Met Cinema 3D belooft LG een 3D-ervaring zoals in de bioscoop. De brilletjes zijn lichter en goedkoper en het beeld zou beter zijn dan bij 3D-tv's van andere fabrikanten.

Cinema 3D is een passieve 3D-techniek. LG is de eerste tv-fabrikant met deze techniek in Nederland. Andere tv fabrikanten gebruiken een actieve 3D-techniek (lees meer over 3D-TV). Later dit jaar zullen ze tv's met passieve 3D-techniek introduceren.

Om Cinema 3D te proberen, bekeken we Avatar 3D op een LG 42LW650S tv. Dat deden we ook op een actieve 3D-tv van Samsung: de Samsung LE40C750.

Op Youtube vind je de .

Lichtgewicht brilletje

Het Cinema 3D-brilletje is een stuk lichter en comfortabeler dan die van actieve 3D-tv's. Het LG-brilletje weegt 22,7 gram, de 3D-bril van Samsung 34,6 gram. Andere actieve 3D-brillen zijn vaak nog zwaarder.

De afwerking is wat goedkoop en het design moet je liggen. Een 3D-brilletje kost enkele euro's. Dat is een stuk lager dan de €100 of meer die je betaalt voor een actieve 3D-bril. Er zijn geen batterijen nodig in het brilletje.

Geen flikkerend beeld

Cinema 3D van LGDe Cinema 3D heeft geen last van flikkerend beeld. Bij de Samsung 3D-tv flikkert het beeld wel, dat komt door de actieve techniek. Het flikkeren ontstaat door het razendsnel open en dichtgaan van de glazen. Ondanks de snelheid van 60 wisselingen per seconde, neem je deze schakelingen toch een beetje waar. 

3D inspanning

Kijken naar 3D vergt meer inspanning dan kijken naar normale 2D-beelden. Actief of passief: 3D blijft een kunstmatig diepte-effect dat kan leiden tot druk op het voorhoofd of opkomende hoofdpijn.

Reflectie van daglicht

Overdag reflecteert het omgevingslicht aan de binnenkant van de glazen van de 3D-bril. Het is daarom aan te raden 3D te kijken in het donker. 

Grotere helderheid

De glazen van het LG-brilletje hebben een polarisatielaagje. Daardoor werken de glazen een beetje als een zonnebril: ze houden licht tegen. Een actieve bril houdt echter nog meer licht tegen. Het beeld is minder donker met de passieve bril en daardoor contrastrijker.

Lagere resolutie

Bij Cinema 3D heeft het beeld minder detail dan bij een actieve 3D-tv. De resolutie is namelijk de helft lager dan bij een actieve tv. Erg veel merk je daar overigens niet van.

Conclusie

Cinema 3D geeft een betere kijkervaring dan actieve 3D-tv. Je hebt geen last van flikkeringen en het beeld is helderder. De resolutie is lager, maar daar merk je niet veel van. Zeker als je op normale afstand van de tv zit.

Cinema 3D van LG Voordelen

  • Geen batterijen nodig voor 3D-bril;
  • Geen flikkerende 3D-bril;
  • Laat meer licht door dan een actieve 3D-bril;
  • Lichtere en goedkopere 3D-bril. 

Nadelen

  • 3D kijken kan leiden tot bijvoorbeeld hoofdpijn of druk op het voorhoofd;
  • Lagere resolutie dan actieve 3D ( niet altijd merkbaar);
  • Brilletje kan lastig zijn voor brildragers;
  • 3D-bril oogt goedkoop.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.