icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Consumentenbond test: ultra-hd tv's niet altijd beter

Nieuws|De beeldkwaliteit van ultra-hd tv's is niet altijd beter dan dat van 'gewone' hd tv's. Dit blijkt uit de tv test van de Consumentenbond.

Arjen Oving

Arjen Oving , Expert Elektronica Gepubliceerd op:19 september 2014


Sinds april van dit jaar test de Consumentenbond ook ultra-hd tv's. Deze tv's hebben een zeer hoge resolutie (3840 x 2160 pixels) en daarmee valt een hoge beeldkwaliteit te behalen. Hoe goed het beeld is van deze tv's hangt wel af van het beeldsignaal: de resolutie van de bron bepaalt sterk de beeldkwaliteit. Zo ogen de speciale ultra-hd-testvideo's erg scherp en helder en halen hoge scores in de test.

Full-hd even goed
Maar bij full-hd-beeld zijn er geen verschillen tussen de ultra-hd-tv's en vergelijkbare full-hd-tv's. Om gebruik te maken van de hogere resolutie schaalt een ultra-hd-tv het full-hd-beeld op. Dat doet hij door er extra pixels bij te rekenen. Dit leidt niet tot een betere beeldkwaliteit: ons oordeel is vergelijkbaar met dat voor topmodellen full-hd-tv's. Dit is belangrijk omdat er nog amper ultra-hd-video te krijgen is. Voor de beste beeldkwaliteit ben je op dit moment met een full-hd-tv dus ook nog prima af.

Vergelijk de ultra-hd- en full-hd-tv’s uit onze test