icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Consumentenbond test: ultra-hd tv's niet altijd beter

Nieuws
|
De beeldkwaliteit van ultra-hd tv's is niet altijd beter dan dat van 'gewone' hd tv's. Dit blijkt uit de tv test van de Consumentenbond.
Arjen_Oving

Arjen Oving   Expert televisiesGepubliceerd op:19 september 2014

Sinds april van dit jaar test de Consumentenbond ook ultra-hd tv's. Deze tv's hebben een zeer hoge resolutie (3840 x 2160 pixels) en daarmee valt een hoge beeldkwaliteit te behalen. Hoe goed het beeld is van deze tv's hangt wel af van het beeldsignaal: de resolutie van de bron bepaalt sterk de beeldkwaliteit. Zo ogen de speciale ultra-hd-testvideo's erg scherp en helder en halen hoge scores in de test.

Full-hd even goed
Maar bij full-hd-beeld zijn er geen verschillen tussen de ultra-hd-tv's en vergelijkbare full-hd-tv's. Om gebruik te maken van de hogere resolutie schaalt een ultra-hd-tv het full-hd-beeld op. Dat doet hij door er extra pixels bij te rekenen. Dit leidt niet tot een betere beeldkwaliteit: ons oordeel is vergelijkbaar met dat voor topmodellen full-hd-tv's. Dit is belangrijk omdat er nog amper ultra-hd-video te krijgen is. Voor de beste beeldkwaliteit ben je op dit moment met een full-hd-tv dus ook nog prima af.

Vergelijk de ultra-hd- en full-hd-tv’s uit onze test

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.