icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schimmels in vaatwasser niet gevaarlijk

Nieuws
|
Schimmels die in vaatwassers huizen, zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid, aldus de Consumentenbond.
Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op: 23 juni 2011

In vaatwassers zouden schimmels huizen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid, aldus onderzoekers van de Universiteit van Ljubljana. Maar zo’n vaart loopt het volgens de Consumentenbond niet.

‘Schimmelsporen zijn overal om ons heen, ook die van de zwarte gisten Exophiala dermatitidis en Exophiala phaeomuriformi waarover de Sloveense onderzoekers reppen, legt Consumentenbond-onderzoeker Voeding en Gezondheid  Gerard Kramer uit. ‘Deze schimmels zijn overal om ons heen aanwezig, dus eigenlijk zijn ze heel veilig, want infecties treden zelden op. En via de vaatwasser is onwaarschijnlijk.’ De schimmels zijn aanwezig op de rubbers van de vaatwasser en de cellen kunnen vrijkomen tijdens een wasbeurt. ‘Maar tijdens het wassen spoelen de meeste sporen gewoon weg’, vertelt Kramer. ‘Slechts een minimale hoeveelheid komt op borden en bestek terecht. Omdat daarop geen voedingsstoffen meer aanwezig zijn, groeit de schimmel niet meer uit. Mocht er toch een deeltje in ons eten terechtkomen, dan hoef je niet bang te zijn voor een infectie, want voor gezonde mensen vormen ze geen gevaar.’ 

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Meer nieuws

Meer nieuws