icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Plaaggeesten verwijderen

Nieuws
|
Internetgebruikers hebben er jaren last van namaakvirusscanners die in de browser naar voren schieten: ‘U hebt een virus! Betaal nu en wij ruimen deze rommel op’.
Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Elektronica Gepubliceerd op: 14 juni 2011

Dit laatste moet je beslist niet doen want dit soort scareware (bangmaaksoftware) is zelf juist virusachtige software. Zulke spontaan opduikende pakketten ruimen geen virussen op, ze vertragen en blokkeren de pc juist en de creditcardgegevens waar ze naar hengelen worden misbruikt voor fraude. Een beruchte plaaggeest voor Windows-gebruikers is Systeem Tool. G Data, een echte virusbestrijder, heeft in mei een gratis verwijderprogramma voor deze plaaggeest ontwikkeld, zie www.gdata.nl. Zelfs gebruikers van Apple Mac-pc's kunnen slachtoffer worden van scareware. Sinds Mac OS X 10.6.7 scant het besturingssysteem erop, dus bijwerken naar de nieuwste versie is het devies.

(Laatjeniethacken.nl, een campagnesite van de Consumentenbond)

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Test virusscanners